Az elemzés és tervezés módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Projekt Ciklus Menedzsment, PCM
Bemutatkozás H-7763 Egerág, Honvéd u /
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Projektmenedzsment Időütemezés.
Az elemzés és tervezés módszertana
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Erőforrások és tevékenységek tervezése, infrastrukturális projektek Erőforrások és tevékenységek tervezése Infrastrukturális projektek 2/C modul Ponácz.
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Új OKJ vizsgafeladatok
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
E-beszerzés Bravo csoport.
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Seite 1 Horváth János / Paróczi Szilveszter / Tóth Zoltán Miért kell projekt-controlling? nagy projektekről információ szolgáltatás kockázatok csökkentése.
Zmena tepla medzi kovmi a vodou.  Ha a h ű t ő szekrényb ő l kiveszünk egy üveg ásványvizet, annak a h ő mérséklete el ő ször gyorsan emelkedik, kés.
Erőforrások hozzárendelése a tevékenységekhez Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A projektterv elkészítésének szakaszai
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Az elemzés és tervezés módszertana
Funkciói, feladatai és területei
A projekt szervezeti formái
Az elemzés és tervezés módszertana
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Magyar Nyomda és Papíripari Szakmai Szövetség Ne csak beszéljünk, kommunikáljunk! „Kérdezze meg nyomdászát, dtp-sét!” december 9. Budapest.
A projekt szervezeti formái
Informatikai projektmenedzsment Oktató: Dr. Rutkovszky Edéné Tantárgykód: I3782 Előfeltétel: I2401 (Rendszerszervezés) Kredit: 4 Számonkérés: kollokvium.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Az iOS 8 egy ideje már elérhet ő - aki már frissítette az Apple készülékét (vagy vett egy újat), az már sok apró trükkre rájöhetett az aktuális almás.
Erőforrások tárolhatóság klasszikus felosztás
A költségteljesítmény mérése (költség kontroll) A költségek pontos mérése kritikus fontosságú a projekt előrehaladása során, mert a költség a termelékenység.
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
TÁMOP /1-2F Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Kritikus út lekérdezése Szabó László 2009.
Projektirányítás – kifejtős kérdések Feladatsor. 1. Adja meg a PCM szakaszait!
TÁMOP /1-2F Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Egyszerű szerkesztési lehetőségek – mezők, határidők,
Projektirányítás elmélet - teszt
Projektirányítás elmélet vizsgateszt Megoldás. 1. A projektcsapatban a döntéshozó feladata: a) a projekt tervének elkészítése. b) sikeresnek vagy sikertelennek.
A reklám centruma.
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés
Erőforrások hozzárendelése a tevékenységekhez Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Projektirányítás elmélet vizsgateszt
Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés
Projektirányítás elmélet - teszt
Projektirányítás elmélet - teszt
Kire milyen szerep vár egy mobil projekt során
Erőforrások hozzárendelése a tevékenységekhez
A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB SZEMPONTJAI
Előadás másolata:

Az elemzés és tervezés módszertana A projektegyensúly kialakítása

Projektegyensúly kialalítása Az idő-költség-minőség hármasnak megfelelő egyensúlyban kell lennie. A projektkiegyen-súlyozást különböző szinteken végezhetjük: Projektszintű kiegyensúlyozás A projektkiegyensúlyozás esetén megengedettek olyan változások, amelyeknek célja az eredeti egyensúly megtartása. Üzleti szintű kiegyensúlyozás Vállalati szintű kiegyensúlyozás

Projektszintű kiegyensúlyozás Módszerei: projekt újrabecslése: optimista becslés, mivel a projektvezető egyre jobban ismeri a projektet, így könnyebb a becslés. Eredményei lehetnek: pozitív: eredmények alacsonyabbak lesznek, a pontosság nő negatív: stagnálás, nincs új információ legjobb alkalmazás: ellenőrzik az előző becslést, megbízhatóbb becsléseket kapnak

Projektszintű kiegyensúlyozás (folyt.) Feladatkijelölések megváltoztatása az ütemterv tartalékidejének kihasználásával: a tartalékidővel rendelkező tevékenységeken dolgozó erőforrásokat hozzárendeljük a kritikus úton lévő tevékenységekhez, így csökkenthető a kritikus út hossza. A módszer eredményei ebben az esetben is háromfélék lehetnek:

Projektszintű kiegyensúlyozás (folyt.) pozitív: az időütemezés csökken, a költség nem változik negatív: újabb munkaerő hozzáadása esetén nő a munkaerőköltség, viszont az időütemezés csökkenést mutat. Hatékonyságban nem biztos, hogy jelentős változást eredményez. legjobb alkalmazás: a kritikus úton lévő tevékenységhez csak akkor rendel egy tartalékidővel rendelkező tevékenysége dolgozó munkaerőt, ha az azonos; csak akkor használja, ha a tartalékidő megfelelő mennyiségű, illetve csak akkor alkalmazza, ha több ember hozzárendelésével valóban csökkenthető a kritikus út

Projektszintű kiegyensúlyozás (folyt.) Újabb emberi erőforrások hozzárendelése a projekthez Növeljük a termelékenységet cégen belüli szakértők alkalmazásával Vállalaton kívüli szakértők bevonása A teljes projekt vagy a projekt jelentős részének kihelyezése: külső vállalatra bízzuk a projektet Ütemezés tömörítése: költséges lehet Túlóra: projekten belül dolgozó emberek munkaidejét növeljük meg

Üzleti szintű kiegyensúlyozás Ha a projektszintű kiegyensúlyozás nem hoz eredményt, akkor a projektet, mint üzleti lehetőséget át kell értékelni. Ennek módszerei: a termék funkciójának csökkentése: a termék hatáskörének csökkentése, pl.: kevesebb funkciót tud ellátni rögzített szakaszos ütemezés: fentről lefelé osztjuk fel arányosan a projektszakaszokat, ehhez rendeljük a befejezési időket

Üzleti szintű kiegyensúlyozás (folyt.) gyorsított követés: párhuzamosság kialakítása a cél, és ezáltal az idő csökkentése szakaszos teljesítés: ha a projekt egy adott szakasza már teljesített, de a teljes projekt még nem készült el a határidőre (pl.: házépítésnél már beköltöznek, ha egy adott rész elkészült) kétszer elvégezni: gyorsan és helyesen: elsőre gyors, egyszerű megoldás, majd később a megfelelő termék létrehozása profitkövetelmények megváltoztatása: csökkenteni a profitot, haszonkulcsot

Vállalati szintű kiegyensúlyozás Az eszközök, emberi erőforrások és a költségek korlátaival szembesül. Ezen a szinten dől el, hogy a projekt hogyan valósul meg, ezért pontos becslésekre van szükség. Az előző két fajta kiegyensúlyozás módszereit alkalmazza: kihelyezés szakaszos termékteljesítés munka átruházása az ügyfélre termék hatáskörének csökkentése termelékenységi eszköz alkalmazása