Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Másodfokú egyenlőtlenségek
Advertisements

Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
Fekvőbeteg adatbázis szervezés GyógyinfokPirisa Levente.
Projektkészítési technikák: logframe, SWOT
Mi látszik egy jéghegyből?
2. A marketing kommunikáció társtudományai és azok marketing kommunikációban hasznosítható eredményei Pszichológia Szociológia Esztétika.
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
A munka világával kapcsolatos tudás
Bizonyítási stratégiák
A projekttervezés első lépései
Lázár Balázs diája Bevezetés A vita témájának meghatározása Bemutatkozás.
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Készítette: Magyar Orsolya
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Az érvelés.
Komplex vezetési információs rendszer létrehozása.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Szakértők és rendszerek
1 Természetes nyelvű interfész adatbázisok lekérdezéséhez Vajda Péter NYTI, Korpusznyelvészeti osztály – BME, TTT.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Adatbázisrendszerek jövője
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Közlekedésmodellezés Készítette: Láng Péter Konzulens: Mészáros Tamás.
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Szemantikus keresők.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Dinamikus programozás
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Az informatika logikai alapjai
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Részecskenyom analízis és osztályozás Pálfalvi József MSc, Intelligens Rendszerek, Önálló labor 1. Egyetemi konzulens: dr. Dobrowiecki Tadeusz (BME MIT)
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY
Kommunikációs káosz Telefon, hangposta, fax, , azonnali üzenetek Túl sok eszköz, túl kevés idő Kommunikációs káosz Telefon, hangposta, fax, ,
Tanulási eredmények a KKK-kban A szeptember 30-i budapesti csoportos konzultációra készült prezentáció
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata” Konzulensek: Dobrowiecki Tádeusz Istenes Zoltán (ELTE)

Tartalom: A probléma bevezetése Az érvtérképészet Alapok Példák Saját rendszer Struktúra Képességek Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

Probléma: sok olyan helyzet van, amikor egy hipotézis igazságtartalmának meghatározásához, vagy egy döntés meghozatalához a döntéshozó személynek vagy intézménynek a releváns információknak (pl. bizonyított tényeknek, feltételezéseknek, véleményeknek, érveknek, ellenérveknek, összefüggéseknek) nagy és bonyolult halmazát kellene egyszerre áttekintenie. Kérdések: Hogyan elemezzük a komplex kérdéseket? Hogyan gyűjtsük össze a tudást? Hogyan hasznosítsuk újra a tudást? Hogyan működjünk együtt az információk összegyűjtésében és elemzésében? Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

Mi van most? Nincs hatékony módszerünk a komplex kérdésekről szóló viták/döntések kezelésének támogatására. Konszenzus (általában) nincs, konvergencia nincs, átláthatóság nincs, struktúra nincs, közös emlékezet nincs. Káosz van. Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

Létező módszerek az emberi gondolkodás támogatására: A logikus gondolkodásra: Formális logika, szakértői rendszerek - Nagyon szűk területen lehet sikeresen alkalmazni A valódi emberi kommunikáció elemzésére: érveléstechnika, retorika - Nem logikai tartalmon van a hangsúly, túl sok a zavaró elem Az információk felhalmozására: tematikus gyűjtések, szöveggyűjtemények - Nem strukturált, nem kereshető, nem dinamikus Az együttműködésre, vitára: Fórumok, levelezőlisták - Nem strukturált, átláthatatlan, rossz jel/zaj arány, redundancia, … => A nem formalizálható, komplex problémák hatékony kezeléséhez új megközelítésre és eszközre lenne szükség. Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

Egy új megközelítés: Megpróbáljuk megtalálni a gondolatmenetek / érvelések / viták elemi egységeit. (Ezek valószínűleg ilyesmik lesznek: egy állítás, egy érv, egy ellenérv, egy következtetési lépés, stb.) Megpróbáljuk feltérképezni az ezek közötti kapcsolatrendszert. (Pl. ebből következik ez, ez ellentmond ennek, ez megcáfolja ezt, stb.) Az elemi egységeket szövegesen, eredeti formájukban tároljuk. Ezeket a rendszer (a számítógép) nem érti, csak tudja, hogy ezek az egységek. Az egységek közötti kapcsolatoknak meghatározzuk a típusát. Ez a típus (pl. következik belőle, ellentmondás, stb.) a rendszer számára is értelmes jelentést hordoz. Összegyűjtjük, és egy adatbázisban eltároljuk az anyagot A kérdés elemzése / megvitatása közben erre a (dinamikusan bővített) adatbázisra támaszkodunk (pl. előttünk van egy vizualizáció). → Ez az „argument mapping” !!! („Érvtérképészet”) Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév.

Önálló labor munkaCsillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév

A rendszer elemei: Formalizmus (az adatok leírására) Algoritmusok (az adatok kezelésére, lekérdezésére, stb.) Adatbázis rendszer Beépített logika (Webes) GUI Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév.

Önálló labor munkaCsillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév

Köszönöm a figyelmet!