Budapesti Művelődési Központ Margittai Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
ESÉLY CENTRUM Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Közösségszervezés BA.
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Tájékoztató Az EFOP VAN HELYED
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Budapesti Művelődési Központ Margittai Katalin Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén BUDAPEST - TÖBB MINT ESÉLY…. Települések az esélyegyenlőségért konferencia 2008. Október 28. Budapesti Művelődési Központ Margittai Katalin

A kultúra kitüntetett helye, szerepe: Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén A kultúra kitüntetett helye, szerepe: az esélyegyenlőség elősegítésében, esélyegyenlőtlenségek csökkentésében Jelentősége túlmutat az ágazati megközelítés szempontjain A kultúra esélyt teremthet: felzárkóztató, kiegyenlítő szerep A kulturális hátrány: esélyegyenlőtlenség forrása, rögzítője lehet

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén A kultúra elsajátítás feltételei: differenciált kulturális kínálat (mennyiség, minőség) a hozzáférés esélyeinek biztosítása (anyagi, fizikai, területi, információs és kommunikációs akadálymentesség) ezek szükséges, de nem elégséges feltételek elsajátítás képessége Szellemi és gondolkodási képességszint, nyelv dekódolási ismerete, gyakorlata nyitottság a befogadásra. motiváció (érdeklődési, érzelmi azonosulás képessége.)

A kulturális esélyegyenlőtlenséggel összefüggő problémák Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén A kulturális esélyegyenlőtlenséggel összefüggő problémák A kulturális fogyasztásban a különbségeket legerőteljesebben az iskolázottsági különbségek határozzák meg. A szocializációs és szociokulturális hátrányok és azok generációs halmozódása Kulturális szegénység, motiválatlanság Az oktatási és képzési struktúra rögzíti és újratermeli a hátrányokat és esélykülönbségeket Kompetencia hiányok, tanulási korlátok A kulturális értékválasztásra felkészítés elégtelenül megvalósuló folyamata (család, iskola) A kultúraközvetítés, szórakoztatás “globális kínálati piacának” minőség- kérdései, érték szempontjai (tömegkommunikációs kulturális környezetszennyezés jelenségei és negatív mintaképző hatásai)

I. A kulturális szolgáltatások igénybevehetőségének korlátai Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén I. A kulturális szolgáltatások igénybevehetőségének korlátai 1. A hozzáférés korlátai fizikai, térbeli, info-kommunikációs, motiválatlanság, tanulási korlátok 2. A mennyiség, minőség korlátai szakmai szemléleti menedzselési 3. Érdekeltségbeli hiányok forrás hiány, érdekérvényesítés gyengesége

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén II. A tudatosság hiánya az esélyegyenlőség érvényesítésében érték és normarendszer, szocializációs minták, szubkultúrák, beállítódások, attitűdök, a korlátozó környezet, ismeretek, tájékozottság hiánya megalapozhatja: az érdektelenséget, a tolerancia és a szolidaritás hiányát, a mélyen gyökeredző sztereotípiák rögzülését, az előítéletességet, a diszkriminációt.

Hogy állunk az esélyegyenlőséggel a fővárosban? Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Hogy állunk az esélyegyenlőséggel a fővárosban? Lassan halad a közintézmények akadálymentesítése. Kevés az információs és kommunikációs szempontból akadálymentesített intézmény, kulturális szolgáltatás. Nincs elég felmért, rendszerezett és közzétett információ az akadálymentesen elérhető szolgáltatásokról. Hiányos a szakemberek és a vezetők célirányos felkészítése. A művelődési és tanulási korlátok csökkentését célzó jó gyakorlatok, projektek, módszerek ismertsége csekély. A pozitív diszkriminációs technikákat nem elég széles körben alkalmazzák. Kevés az e célra elérhető, felhasználható forrás.

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Milyen válaszokat adott az esélyegyenlőséggel kapcsolatos problémákra a főváros, illetve kulturális intézményei? Színházak, mozik: „Gobbi Hilda Páholy” - fővárosi nevelési intézményekben élő gyermekek részére Peremkerületi kisiskolások közlekedési támogatása ( Bábszínház, Kolibri ) A fővárosi színházak akadálymentesítése jól halad, de kevés a tematikus darabválasztás és a sajátos igényűek számára nyújtott szolgáltatás Közgyűjtemények: Fővárosi Levéltár, Budapesti Történeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Akadálymentesítés folyamata fővárosi és saját források bevonásával Kedvezményes múzeumi belépők ( fogyatékos emberek és kísérőik) Hangos-, öregbetűs könyv ellátottság, „ Könyvet a házhoz” szolgálat Lapolvasó, karakterfelismerő, képernyő felolvasó rendszerek kiépítése Jelnyelvi kommunikátor képzés

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Közművelődés FÁNK - komplex programok, csoportos és nagycsaládos kedvezmények állatszobrok, feliratok. Petőfi Csarnok- korláttal, rámpával ellátott mobil dobogórendszer , indukciós hurok, speciális vetítővászon gyengén látók részére Napház „ Khamarro”: roma művészeti és képzési programok BMK - idősek számára: „ Kattints rá Nagyi” program és képzési hálózat felnőttképzési szolgáltatások: Palló információs szolgálat ( fogyatékkal élők számára is elérhető szolgáltatás) „ Korlát” Hogyan juthatunk zöld közelbe Budapesten és környékén? Internetes kiadvány mozgásukban korlátozottak számára hasznos információkkal, vakbarát verzióval, angolnyelven is. Művészeti programok, szolgáltatások ( Fogyatékosok Művészeti Fesztiváljai, multikulturális programok.)

Civil szervezetek, kulturális egyesületek, alapítványok tevékenysége Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Civil szervezetek, kulturális egyesületek, alapítványok tevékenysége Baltazár Színház Alapítvány : Baltazár Színház , Baltazár Művészeti Központ Rolldance Budapest kerekesszékes táncegyüttes Nemadomfel Együttes „Kézen mondva” Siketek és Nagyothallók Szentmiklósi Klubja Vakrepülés Színjátszó Egyesület - beavató színházi előadások És Mégis Élni Alapítvány Motiváció Alapítvány SOCIAL SANS FRONTIÈRES alapítvány meghívására, a BMK szervezésében, több civil szerezettel együttműködve 2007 májusában budapestiek is részt vehettek a Hidak Európában címmel megrendezett nemzetközi kiállításon Strasbourgban. A kiállítás az Európában élő fogyatékos és szociálisan hátrányos helyzetű állampolgárok művészeti alkotásait mutatta be.

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén A közművelődési intézményrendszer az esélyegyenlőség szolgálatában (példák) Mozgáskorlátozottak és barátaik klubja (Bókai Kert, Ady MK ) Mozgássérültek Egyesülete (Ferencvárosi MK, Vigyázó S.MH, Aranytíz MK,..) „Nyitott ajtó”Klub értelmileg akadályozott fiataloknak ( Marczibányi téri MK) Kortárs Klub autizmussal élő fiatalok számára ( Virányosi KH) Vakok és gyengénlátók közössége ( Vigyázó Sándor MH ) Kortárs segítők klubja ( Erzsébetvárosi KH ) „Mondj Nemet” drogellenes és szenvedélybeteg segítő program ( Kispesti Mo. MH) „Önismereti Kreatív Műhely” önismereti csoportok fiataloknak ( Kispesti Mo. MH) Roma programok romáknak és mindenkinek (21 közművelődési intézményben rendszeresen) Felnőttképzési tájékoztató szolgálat roma fiataloknak ( Ady MK) Zoril Alapítvány - ösztöndíj rendszer roma fiataloknak ( Albertfalvai KH ) Sérült Fiatalok Fesztiválja ( Virányosi KH ) „ Kincskeresők” Fogyatékosok Művészeti Fesztiválja ( BMK) Szenvedélybeteg segítők Országos Találkozója ( Kispesti Mo MH )

Közművelődés - közösségi művelődés jelentősége Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Közművelődés - közösségi művelődés jelentősége Elérhetőség (lakóhelyhez közel, alacsony árak) Változatos tevékenység (a helyi társad. szocio-kulturális viszonyai) Fontos társadalmi és „pótló” funkciók: Közösségi művelődési alkalmak ( interaktivitás, szocializációs színtér) Civil szervezetek (bölcső, inkubátor, gondozó, befogadó) Felnőttképzés - LLL (készségek, képességek, kulcskompetenciák) Fontos szerep: a kulturális esélyegyenlőtlenségek csökkentésében, a társadalmi integrációs és reintegrációs folyamatok elősegítésében, az életminőség javításában, a művelődési aktivitás, a kulturális fogyasztási szokások alakításában

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén A közösségi művelődés a közművelődési intézményekben Adatszolgáltató:116 2007. Csoportok száma Alkalmak száma 2007. résztvevők száma Ebből 29év alatti Alkotó művelődési közösségek 1949 3 696 73 435 43 784 tanfolyam 1 679 41 081 118 288 44 082 klubok 765 20 660 119 126 50% Képzések (külsővel együtt) 179 1 384 4 782 5 229 5 975 114 086 Rendszeres művelődési formák összesen 5 956 75 448 430 913 Budapest lakosságának 25%-a

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Kultúraközvetítés, művészeti és szabadidős szolgáltatások a közművelődés intézményeiben 2007 Alkalmak száma Résztvevők száma Művészeti kiállítások 1 517 1 323 969 Szórakoztató rendezvények 2 473 1 271 158 Közösségi rendezvények 2 362 458 329 Ismeretterjesztés 5 775 352 189 Tábor 745 44 278 Külső szervek rendezvényei 12 063 1 832 207 Szolgáltatások 444 959 1 024 885 Mindösszesen: 469 894 6 307 015

Kultúraközvetítő és művészeti intézmények a fővárosban Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Kultúraközvetítő és művészeti intézmények a fővárosban Közgyűjtemények levéltárak könyvtárak beiratkozott olvasók száma: 290 000 szolgáltató helyek száma: 63 könyvállomány: 3 493 000 múzeumok száma: 93 látogatók: 4 969 ezer

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Művészeti intézmények

Módszerek, lehetőségek, javaslatok Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Módszerek, lehetőségek, javaslatok A kulturális szakemberek, vezetők felkészítése: képzési programok megrendelése A szakmai és módszertani szolgáltatások fejlesztése: a szolgáltatók kijelölése Tematikus és célcsoport szempontú információgyűjtés a szolgáltatások megrendelése , és szolgáltatások biztosítása: források biztosítása, koordináció A társadalmi érzékenység és szemlélet fejlesztése: a jó gyakorlatok, módszerek összegyűjtése, közreadása Pl” Abiliti park” - a személyes megtapasztalás ereje Baltazár Színház – értelmileg akadályozott fiatalok előadásai interkulturális tanulás, intergenerációs programok, projektek hatékonysága A humán szolgáltató rendszerek (ágazatközi) együttműködési lehetőségei „A problémák szektor-semlegesek”

Esélyegyenlőség a kulturális szolgáltatások terén Köszönöm a figyelmet