A könyvtárosi etika kérdései a tájékoztatásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Etikai Kódex.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Etikai alapelvek az ápolásban
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Könyvtári teljesítménymérés
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A hippokratészi eskü értelmezése
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Egészségügyi szolgáltatók üzleti etikai kódexe OEVOSZ üzleti etikai kódex.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
Pedagógus értékelési rendszer
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
A kutatás etikai vonatkozásai
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

A könyvtárosi etika kérdései a tájékoztatásban Somorjai Noémi Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Harkai Schiller Pál Könyvtár www.sote.hu/magtud/konyvtar

Problémafelvetés Az orvosi könyvtárosoknak egyre komplexebb szereppel kell megküzdeniük, mert 3-4 évente megduplázódik az orvosi szakirodalom a szakirodalmi adatbázisok és az internet felgyorsították az információhoz való hozzáférést a paternalisztikus orvos-beteg kapcsolat helyett a betegjogok és a betegtájékoztatás kerül előtérbe a tájékozott beleegyezés Magyarországon is egyre ismertebb fogalommá válik tért hódítanak az alternatív gyógymódok a páciensek igénylik a kezelésüket illető döntések meghozatalában való részvételt

Könyvtáros Etikai Kódexek Magyarországon: MKE Vándorgyűlés 1975. Dr.Walleshausen Gyula, a KSH Könyvtár igazgatója 1. Különleges, korszerű ismeretek 2. Kapcsolattartás a szakma képviselőivel, részvétel a közös gondok megoldásában 3. Válogatás nélkül minden olvasó önzetlen segítése, készség az ismeretek átadására 4. Jóindulatú diszkréció 5. Társadalmi elkötelezettség 6. A társadalmi szükségletek követése, kielégítésük előmozdítása 7. Az emberi tudás felhalmozott értékeinek megóvása 8. A könyvtár esztétikai megjelenésének ápolása, a felhasználók munkájához feltételek biztosítása

Bauer József: A könyvtáros- és könyvtári etika néhány kérdése 1993. Átvette Walleshausen Gyula pontjait, továbbá kiegészítette az alábbiakkal: 1. A könyvtárosok és könyvtárak közti együttműködés, munkamegosztás szerepe 2. A könyvtár és a fenntartó megfelelő kapcsolata Vázolja 1. Az olvasói etika 2. Fenntartói etika fogalmát

Megszületik az első etikai kódex: FSZEK - 2001. 1-2. Célja, hatálya, érvényességi köre 3. Alapelvek, alapértékek 4. Munkatársaktól elvárt magatartás együttműködés a kollégákkal, vezető-beosztott viszony, együttműködés a hálózaton belül 5-6. Kapcsolat a médiával, közélet, politika 7. Egészség- és környezetvédelem 8. A közalkalmazotti életpálya védelme a FSZEK-ben 9. A FSZEK hírnevének megőrzése 10. Az ajánlás közzététele

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület 1994.évi Etikai Kódexe 1. A könyvtárosoknak a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtaniuk az erre alkalmas, kellően rendezett állomány segítségével, pártatlan kölcsönzési és szolgáltatási irányelvekkel, minden segítségkérésre szakszerű, pontos, tárgyilagos és udvarias választ kell adni. 2. A könyvtárosoknak szembe kell szegülniük a csoportok vagy egyének részéről a könyvtári anyagok cenzúrázására irányuló törekvésekkel. 3. A könyvtárosoknak meg kell védeniük minden használónak a kért vagy kapott információkkal, a tanulmányozott, kikölcsönzött vagy megszerzett dokumentumokkal kapcsolatos személyiségi jogait.

4. A könyvtárosoknak ragaszkodniuk kell a jogszerű eljáráshoz és azonos lehetőségek nyújtásához, nem szabad különbséget tenniük a kapcsolatokban és személyes magatartásukban. 5. A könyvtárosoknak világosan külön kell választaniuk tetteik és állásfoglalásaik során egyéni nézeteiket és állásfoglalásaikat az intézmény és a szakmai testület véleményétől. 6. A könyvtárosoknak el kell kerülniük az olyan helyzeteket, amelyek személyes érdekeiket szolgálhatnák vagy anyagi hasznot hajtanának számukra a könyvtárhasználók, kollégáik vagy az őket alkalmazó intézmény rovására Könyv, könyvtár, könyvtáros 1994/2.

Az orvos-egészségügyi könyvtáros etikája Medical Library Association (USA) 1. Szakmai célkitűzések 2. Kapcsolat a társadalommal, a felhasználókkal, a munkahellyel és más szakmabeliekkel 3. Információ-hozzáférés prioritása 4. Felhasználók adatainak védelme 5. Szakmai tökéletességre való törekvés 6. Ellenállás a cenzúra minden formájával szemben 7. Magas szakmai integritás 8. Érdekellentétek kerülése

A tájékoztatás etikája 1. Egyenlően és tárgyilagosan szolgáljunk minden olvasót. 2. Ne engedjük személyes érdekeinket beférkőzni a szolgáltatásba. 3. Ne áldozzunk fel mindent az információ- szolgáltatás érdekében. 4. Kerüljük az érdekkonfliktusokat. 5. Védelmezzük a személyes adatokat és a bizalmas értesüléseket.

6. Óvjuk a fenntartó javait. 7. Műveljük a tájékoztatás etikáját. 8. Tegyük értékké elérhetőségünket és segítő szándékunkat. 9. Szolgáltassunk többlet-információt. 10. Bármi is legyen a feltett kérdés, teremtsük újjá magunkat, mint nélkülözhetetlen segítőt. Hauptman, R.: Ethics and librarianship 2002.

Etikai konfliktusok a tájékoztatásban 1. A könyvtáros etikai kódexek nem foglalkoznak a társadalom egészét, illetve az élet védelmét érintő etikai kérdésekkel. Ezeket az elveket előbbre helyezzük a tájékoztatásban. 2. Kit szolgálunk elsődlegesen? Az olvasót vagy a fenntartót (vezetőt)? (Nyilvános könyvtár-e a tanszéki könyvtár?) Az orvostársadalmat vagy a betegeket? A tanári kart/ a hallgatókat / a külsősöket? A gyógyszergyárakat vagy a gyógyszerfogyasztókat? 3. Ne adjunk orvosi tanácsot, sem magyarázatot. 4. Ne okozzunk kárt a fenntartónak. 5. A környezet határozza meg cselekedeteinket.

Tájékoztatási folyamatábra 1. A keresett könyv megtalálható a könyvtárban. 2. Ha nincs meg, kerestetem az OSZK-KC-ban. 3. Kölcsönzöm belföldről/külföldről. 4. A keresett folyóirat megtalálható a könyvtárban. 5. Ha nincs meg, keresem az NPA adatbázisban. 6. Keresem az interneten 6.1 Medline 6.2 PsychLit /gyógyszerészeti / könyvtári AB-ban 6.3 lib.sote.hu honlapon 6.4 om.hu/eisz honlapon 6.5 a folyóirat saját honlapján 7.egyéb internetes keresőben utánanézek a kérdésnek

Saját tapasztalataim 1. Nyugodt körülmények megteremtése olvasó - környezet - könyvtáros konzultáció négyszemközt 2. Mások bizalmas adatainak védelme 3. Minden olvasónak találjuk meg a megfelelő segítséget 4. Orvoskollégák tanácsa: Ne távozzon senki üres kézzel 5. Nem vagyunk kötelesek minden olvasónak kikeresni a megfelelő információt, de kötelesek vagyunk a feltételezett lelőhelyek minél teljesebb köréről tájékoztatni az olvasót

Kapcsolat olvasó-betegekkel 1. Soha ne adjunk tájékoztatást/információt zaklatott lelkiállapotú olvasónak. Aki feldúltan érkezik a könyvtárba, elsősorban nem információra, hanem meghallgatásra van szüksége.