2002. október 15.1 MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE Második előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sportág:vízilabda – nők Poszt:center Súly: 83 kg Magasság:181 cm Születési idő: október 6. Születési hely:Dunaújváros, Magyarország.
Advertisements

Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Asztalos műhely építése, MIR rendszer kiépítése
Kkv Akadémia 7 nap, 7 gyakorlati téma kezdő és haladó kkv-vezetőknek.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Makromolekulák Simon István. Transzmembrán fehérjék Anyagcsere folyamatok Transzporterek Ion csatornák Hordozók Információ csere Receptorok.
Makromolekulák_2010_11_30 Simon István. Transzmembrán fehérjék Anyagcsere folyamatok Transzporterek Ion csatornák Hordozók Információ csere Receptorok.
A konformációs entrópia becslése Gauss-keverék függvények segítségével
Mikronalalitikai kurzus aminosav analízis
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia A KÉV rendszer előnyei előadó:
Térgeometria III. Testek ábrázolása, metszése, áthatása
Térgeometria I. Térelemek és ábrázolásuk
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Az online reklám esete a joggal
Kkv Akadémia 7 nap, 7 gyakorlati téma kezdő és haladó kkv-vezetőknek.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA SGTVT001BC Dr. Szilágyi Tivadar
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Fehérjék biológiai jelentősége
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
Adaptív megjelenítés a WPF layout rendszer segítségével
BIO termékek gyártása a „Bercsényiben”
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A biogén elemek.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Afrika a fiatal kontinens
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Készítette: Lángos Enikő osztályvezető
IX. Kaposvári Állategészségügyi Nap
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
RADIX bináris számokra ___A___ Szembe 2 mutatóval, ha a felsőnél 1-es, az alsónál 0, akkor csere.
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Tőzsdeklub Vegyipari cégek a tőzsdén január 12. Olvasó Árpád TVK Kovács F. László BorsodChem Miró József Cashline.
Tápanyagok.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet biokémiai folyamatai
Maximális időutazás üres térben Kocsis Bence Témavezető: Perjés Zoltán (KFKI) TDK előadás február 21.
2014.október 4. Deák - nap 12.B Széchenyi tér – Király utca.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Az előadások használata. Hogyan használjuk az diákat 1.Kattints a SLIDES kapcsolatra 2.Kattints az AUDIO kapcsolatra 3.Várdd meg, míg elindul a hang 4.Hallgasd.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Makromolekulák Simon István.
2014 eseményei képekben.
Az előadás címe: Modern parazitológiai diagnosztika és terápia
Geometria Érettségi feladatok
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Fehérjék funkciói.
Szöveges feladatok Érettségi feladatok
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

2002. október 15.1 MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE Második előadás

2002. október 15.2 Alaptápanyagok FehérjékFehérjék SzénhidrátokSzénhidrátok ZsiradékokZsiradékok

2002. október 15.3 Fehérjék Aminosavak Peptidek –Oligopeptidek n<10 –Polipeptidek 10<n<100 ( glutation, ergotamoin, ergotoxin, amanitin phalloidin, folsav, tiramin, pantoténsav, fazin) Fehérjék

2002. október 15.4 Fehérjék osztályozása oldhatóság alapján OldószerFehérje Desztillált vízAlbuminok Híg sóoldatGlobulinok %-os alkoholProlaminok Híg sav vagy lúgoldatHisztonok, glutelinek Közönséges oldószerben hatástalan, csak tömény savban főzve oldódnak Szkleroproteinek

2002. október 15.5 Fehérjék osztályozása a molekula alakja szerint Fibrilláris proteinek (miozin, keratin) Globuláris proteinek (globulin,, albumin)

2002. október 15.6 Fehérjék osztályozása kémiai összetétel alapján Egyszerű fehérjék: Hisztonok, protaminok (skrombin, szalmin, globin) Albuminok(ovalbumin, laktalbumin,leukozin, legumelin) Globulinok(glicinin, laktoglobulin,tuberin, stb.) Prolaminok, glutelinek (gliadin, glutedin, zein, zeanin, orizein) Vázfehérjék, skleroproteidek (kollagén, elasztin, keratin Összetett fehérjék: Foszfoproteidek (kazein, foszvitin, vitellin) Kromoproteidek (hemoglobin, mioglobin) Metalloproteidek (hemoglobin, kloroplasztin) Glukoproteidek (ovomukoid) Lipoproteidek(lipovitellin)

2002. október 15.7 Fiziológiailag aktív fehérjék, EnzimekEnzimek –Oxido-reduktázok –Transzferázok –Hidrolázok –Liázok –Izomerázok –Ligázok –Erjesztő enzimek HormonokHormonok ToxinokToxinok VírusokVírusok

2002. október 15.8 Szénhidrátok Szénhidrátok (Szacharidok) Cukorszerű szénhidrátokNem cukorszerű szénhidrátok (Poliszacharidok) Egyszerű cukrok (Monosza- charidok) Összetett cukrok Oligoszacharidok Tartalék tápanyagként szolgáló szénhidrátok Növényi gumik, nyálkák Szerkezeti szénhidrátok BiózDiszacharidKeményítőArab gumiCellulóz TriózTriszacharidGlikogénTragant gumiPektin TetrózTetraszacharidInulinIndiai gumiKitin Pentóz Agar Hexóz Karrogén Heptóz Karobin Guar gumi

2002. október 15.9 Zsiradékok Természetes zsiradékokTermészetes zsiradékok –gliceridek Zsírszerű anyagokZsírszerű anyagok –Lipoidok (foszfatidok, cerebrozidok, szterinek, lipoproteinek, viaszok, gyanták)

2002. október Természetes gliceridekben előforduló telített zsírsavak Zsírsavak neveKépletükElőfordulásuk VajsavC 3 H 7 COOHEmlősök tejzsiradékában KapronsavC 5 H 11 COOHTejzsírban, kókuszzsírban KaprilsavC 7 H 15 COOHTejzsírban, kókuszzsírban KaprinsavC 9 H 19 COOHTejzsírban, kókuszzsírban LaurinsavC 11 H 23 COOHTehéntejben, pálmamagolajban MirisztinsavC 13 H 27 COOHTejzsírban és valamennyi növényi és állati zsírban PalmitinsavC 15 H 31 COOHOlívaolajban, sertészsírban, faggyúkban SztearinsavC 17 H 35 COOHTejzsírban, sertészsírban, marhafaggyúban ArachinsavC 19 H 39 COOHFöldimogyoró-olajban BehénsavC 21 H 43 COOHMustárolajban, repceolajban

2002. október Természetes gliceridekben előforduló telítetlen zsírsavak Zsírsavak neve Képletük Előfordulási helyük Kaproleinsav C 9 H 17 COOH Tejzsír Mirisztolajsav C 13 H 25 COOH Halolaj Palmitolaj C 15 H 29 COOH Tejzsír, halolaj Olajsav C 17 H 33 COOH Minden növényi, állati zsír Erukasav C 21 H 41 COOH Repceolaj Linolsav C 17 H 31 COOH Tengeri állatok olaja Linolénsav C 17 H 29 COOH Len-, kendermagzsírja Arachidonsav C 19 H 31 COOH Máj, tojás, sertés, baromfifélék

2002. október Zsiradékok esszenciális zsírsavttartalma Zsiradék neveLinolsavLinolénsavArachidonsav Sertészsír4-130,2-1,20,4-2,5 Vaj1, ,1 Marhafaggyú1-3nyomokban Napraforgóolaj63-65nyomokban- Olívaolaj4-150,5-1,0- Szójaolaj