ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Big Data Korszerű adatbázisok 2014.
Advertisements

Förhénci Viziközmű Társulás és Förhéncért Egyesület éves beszámolója
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Az új közétkeztetési rendelet
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Kis- és középvállalkozások energiaköltségeinek csökkentése
Az Új Munka Törvénykönyve, Teendők július 1.-jéig
Energetikai gazdaságtan
B-vércsoport.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Csodálatos növények Alakjuk, mintázatuk, színűk már jelzik, gyógyhatásukat. Véletlen?
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Fuzzy logika Fuzzy következtetési rendszerek 7/20/20141.
Konzervipari töltőberendezések (Élelm. Gépek I. segédanyag)
Presentation Title Mozdonyvezetők információs rendszerének bővítése a Rail Cargo Hungaria Zrt-nél Készítette: Dányi Attila
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
A szilvafa.
Tápelemek hiánytünetei
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Boripar.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A vitaminok és az ásványi sók (II)
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Készítette: Csapó Botond
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
MIT TUDOTT AZ ÖKONET AGRO?. Az Ökonet Agrót 2011-ben már a palántázás után kezdtem használni a kertemben, így ez évben a talaj előkészítést csak saját.
A kétszikűek I..
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
Dr. Johanyák Zs. Csaba - Szoftvertechnológia
Dr. Johanyák Zs. Csaba - Szoftvertechnológia
Az alapítás, kezdeti tervek Dömölki Bálint 10/15/2014Emlékezés a MTA KKCs-ra1.
Nemesítés a gyümölcstermesztésben
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Szemantikus Web SWP A Robotok miért nem értik az internetet?
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Regisztráció Kötelezően alkalmazandó jelölések Székely Tamás.
Alkalmazási időszakkészítményadagoláseredmény ALMA ÚJ ÜLTETÉS (1-2 éves) Őszi talaj előkészítéskor csapadék előtt, vagy beöntözéssel ITALPOLLINA NPK:
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Dr. Lenti István a mezőgazdasági tudomány kandidátusa
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A gyümölcstermő növények életszakaszai
melléklet: Észterek1 diasor
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Vadgazda mérnökök (BSC) részére
Gumiipari technikus.
ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
FARMAKOBOTANIKA II. 4. GYAKORLAT.
2018. évi Pálinka Országkóstoló Díjátadó Gála
A virág.
21. FÖLDMŰVELÉS.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
A virág.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás

GYÜMÖLCSÖK 04.04.2017

Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: Használati cél szerint: Alapanyagok Félkész termékek Késztermék Használati cél szerint: Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő Ipari feldolgozás nyersanyaga 04.04.2017

Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai Növénytani tulajdonságok: Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: A termék fizikai tulajdonságai A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége 04.04.2017

Gyümölcsök Csoportosítás: Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola 04.04.2017

Gyümölcsök összetétele Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma 0.4 112 4 11 10 birsalma 0.6 189 9 66 25 sárgadinnye 0.8 210 8 13 20 görögdinnye 0.5 147 5 19 15 2 cseresznye 174 16 kajszibarack 0.7 226 6 14 körte 100 málna 172 27 24 45 meggy 186 31 50 őszibarack 183 30 vörösribiszke 316 3 57 35 földieper 145 28 18 szilva 240 szőlő 195 75 04.04.2017

Almatermésű gyümölcsök Alma Pyrus Malus 04.04.2017

ALMAFAJTÁK 04.04.2017

Almatermésű gyümölcsök Körte Pyrus communis 04.04.2017

KÖRTEFAJTÁK 04.04.2017

Almatermésű gyümölcsök Birs Cydonia oblonga 04.04.2017

Almatermésű gyümölcsök Naspolya 04.04.2017

ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: Zöldpenészes rothadás Keserű rothadás Szürke penész Rózsaszínű gyümölcspenész 04.04.2017

Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium 04.04.2017

Cseresznyefajták 04.04.2017

Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris 04.04.2017

Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Zöld ringló                                                                        Stanley Zöld ringló Besztercei Ringló 04.04.2017

Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica                                                                                                           04.04.2017

Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris 04.04.2017

Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales                          04.04.2017

Héjas gyümölcsök Mogyoró Corylus coruna Corylus avellana 04.04.2017

Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia                        04.04.2017

Bogyós gyümölcsök Köszméte 04.04.2017

Bogyós gyümölcsök Ribiszke 04.04.2017

Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus 04.04.2017

Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper)                                                       04.04.2017

Szőlő 04.04.2017

Déli gyümölcsök 04.04.2017

Déli gyümölcsök 04.04.2017