ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE 7. előadás
GYÜMÖLCSÖK 04.04.2017
Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: Használati cél szerint: Alapanyagok Félkész termékek Késztermék Használati cél szerint: Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő Ipari feldolgozás nyersanyaga 04.04.2017
Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai Növénytani tulajdonságok: Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: A termék fizikai tulajdonságai A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége 04.04.2017
Gyümölcsök Csoportosítás: Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola 04.04.2017
Gyümölcsök összetétele Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma 0.4 112 4 11 10 birsalma 0.6 189 9 66 25 sárgadinnye 0.8 210 8 13 20 görögdinnye 0.5 147 5 19 15 2 cseresznye 174 16 kajszibarack 0.7 226 6 14 körte 100 málna 172 27 24 45 meggy 186 31 50 őszibarack 183 30 vörösribiszke 316 3 57 35 földieper 145 28 18 szilva 240 szőlő 195 75 04.04.2017
Almatermésű gyümölcsök Alma Pyrus Malus 04.04.2017
ALMAFAJTÁK 04.04.2017
Almatermésű gyümölcsök Körte Pyrus communis 04.04.2017
KÖRTEFAJTÁK 04.04.2017
Almatermésű gyümölcsök Birs Cydonia oblonga 04.04.2017
Almatermésű gyümölcsök Naspolya 04.04.2017
ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: Zöldpenészes rothadás Keserű rothadás Szürke penész Rózsaszínű gyümölcspenész 04.04.2017
Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium 04.04.2017
Cseresznyefajták 04.04.2017
Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris 04.04.2017
Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Zöld ringló Stanley Zöld ringló Besztercei Ringló 04.04.2017
Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica 04.04.2017
Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris 04.04.2017
Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales 04.04.2017
Héjas gyümölcsök Mogyoró Corylus coruna Corylus avellana 04.04.2017
Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia 04.04.2017
Bogyós gyümölcsök Köszméte 04.04.2017
Bogyós gyümölcsök Ribiszke 04.04.2017
Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus 04.04.2017
Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper) 04.04.2017
Szőlő 04.04.2017
Déli gyümölcsök 04.04.2017
Déli gyümölcsök 04.04.2017