Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Légkör Tározott mennyiség (GT) Változás (GT/év)
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Energiatakarékos otthon
TRAMPUS Consultancy Atomerőművek élettartam gazdálkodásának motiváló tényezői Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
A víz-háborúk kora jöhet
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A Föld energiagazdasága
Fenntartható fejlődés
Róma az örök város.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Villamosenergia-termelés hőerőművekben
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az energiáról röviden Németh Zoltán ELTE TTK 2009.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Növekedés erőforráskorlátokkal.
A fordista termelési rendszer
Az ökológiai lábnyom és számítása
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
A víz globális környezeti problémái
Az atomenergia.
Napenergia.
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
Megújuló energiaforrások
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
ÖKOPÓLUS Horváth Ferenc 1 Urbányi Béla 2, Izsák Éva 1, Mindszenty Andrea 1, Szabó Csaba 1, Záray Gyula 3 (1): ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet,
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
A világnépesség növekedése
Energiaforrások.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Aktív tanulók / passzív ház
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
A Globalis Felmelegedes
Energia – történelem - társadalom
Agrár-környezetgazdálkodás
Energiaforrásaink.
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

Erőforrások a Földön Jut is, marad is?

Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően több ezer éves történelem során.

A Római Klub nyilatkozta ban: A népesség, az energiahordozók, a nyersanyagok, az ipari termelés, az élelmiszertermelés és a környezetszennyezés további, folyamatos növekedése rövid időn belül, várhatóan a XXI. században, az emberi populáció és a világgazdaság összeomláshoz vezet, mert föléljük a „Föld kincseit”.

1970: Olajválság Gépeink java része kőolajszármazékokkal működik, vagy az olaj elégetésével nyert villamos energiát használja fel üzemeltetése során. Gépeink java része kőolajszármazékokkal működik, vagy az olaj elégetésével nyert villamos energiát használja fel üzemeltetése során. Ezért okozott akkor pánikot az olajválság, amidőn úgy tűnt, nem juthatunk hozzá korlátlan mennyiségben mindennapi fűtőanyagunkhoz. Ezért okozott akkor pánikot az olajválság, amidőn úgy tűnt, nem juthatunk hozzá korlátlan mennyiségben mindennapi fűtőanyagunkhoz.

Az olajválság megmutatta, hogy jelentős technológiai tartalékok vannak: Néhány év alatt megjelentek a csekély fogyasztású gépkocsik, 15-20%-kal csökkent a relatív olajigény.

Következő probléma: Az újra nem termelhető nyersanyagok lelőhelyeinek kimerülése.

A Római Klub tudósainak számításai szerint 120 éven belül minden számunkra jelentős nyersanyag bányászhatatlanná válik. A Római Klub tudósainak számításai szerint 120 éven belül minden számunkra jelentős nyersanyag bányászhatatlanná válik. Ha az általunk tudott készlet ötszörösével számolunk, akkor a hiánykorszak csak 200 év múlva köszönt be. Ha az általunk tudott készlet ötszörösével számolunk, akkor a hiánykorszak csak 200 év múlva köszönt be.

Adatok 1972-ből

Egy gondolat a végére „ A fosszilis tüzelőanyagok, a nyersanyagok, a termőföld, az erdőségek és a tengerek azok az erőforrások, amelyekkel az emberiségnek meg kell tanulnia gazdálkodni a rablógazdálkodás helyett.” „ A fosszilis tüzelőanyagok, a nyersanyagok, a termőföld, az erdőségek és a tengerek azok az erőforrások, amelyekkel az emberiségnek meg kell tanulnia gazdálkodni a rablógazdálkodás helyett.” Nincs túl sok ideje erre a tanulásra, ha meg akarja őrizni a Földet a maga számára. Nincs túl sok ideje erre a tanulásra, ha meg akarja őrizni a Földet a maga számára. Papp Ádám