A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár 2008. szeptember 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Peőcz Veronika Béki Andrea
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
Óvodai Tanévelőkészítő Értekezlet
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
SNI.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Változások a közoktatásban Kaposvár, augusztus 25.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
- Statisztikai adatok – Pathways II – Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára.
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Sajátos nevelési igényű tanulók a középfokú oktatásban
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
1. Utolsó Padból Program szeptember
Segédletek, adatlapok letölthető nyomtatványok
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Integráció és inklúzió
A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNYEK A MINDENNAPOK GYAKORLATÁBAN április 2. Pölöskei Gáborné regionális igazgató.
Hegyiné Pallaghy Szilvia április 2.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelése a gyakorlatban Dr. Knyihárné Gaika Judit - Molnárné Ditzendy Judit gyógypedagógusgyógypedagógus mb. igazgató.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár 2008. szeptember 8.

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEKEK ARÁNYA Magyarországon Tanév Óvodába járók (%) Általános és középfokú iskolába járók (%) 2001/2002 1,2 3,6 2002/2003 1,5 4 2003/2004 1,7 4,4 2004/2005 1,8 4,7 2005/2006 1,6 5,1 EU-s átlag: 2,5 A táblázathoz meg kell jegyezni, hogy a megyék közötti szóródás: 3,7 % és 18,1 % között van. Ez azt jelenti, hogy van olyan megye Magyarországon, ahol a a gyerekek 3,7 %-a sajátos nevelési igényű, s van olyan megye, ahol ez az arány 18,1 %. A növekedés hátterében egyértelműen megállapítható: a pszichés fejlődés zavara miatt a tanulásban tartósan és súlyosan akadályozott tanulók számának emelkedése (diszlexiások, diszgráfiások, diszkalkuliások).

Diszlexia…egyéb részképesség zavar Tanév Óvoda Általános és középfokú iskola 2001/2002 675 6291 2002/2003 1030 9611 2003/2004 1475 13386 2004/2005 1602 18485 2005/2006 1263 23337 A megyék közötti szóródás ebben a körben még kirívóbb: 0.1% és 10.9% között van.

Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló testi fogyatékos Közoktatási törvény 121. § 29. a) pont érzékszervi fogyatékos értelmi fogyatékos beszédfogyatékos több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos autista megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével küzd a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető 121. § 29. b) pont szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján

Intézkedések 2007. december 31-ig: SZB megvizsgálta a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozottság miatt SNI-vé nyilvánított gyermekeket tanulókat (diszlexiások…) Ha nem maradt SNI 2008. március 15-ig Nevelési Tanácsadók megkapták a szakvéleményt 2008. augusztus 31-ig a költségvetési támogatások tekintetében az érintett gyermekeket SNI-nek kellett tekinteni 2008. szeptember 1-től a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő gyermekre, tanulóra vonatkozó rendelkezések szerint kell gondoskodni (visszahelyezett tanulók: fejlesztés, 60%-os normatíva)

Diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás…tanulók ellátásában közös: felülvizsgálatát a szakértői bizottság végzi egyéni fejlesztési terv alapján fejlesztik azonos órakeretben fejlesztik Organikus okra vissza- vezethető Organikus okra vissza nem vezethető Ellátását a szakértői bizottság vizsgálja Ellátását a nevelési tanácsadó segíti Fejlesztő foglalkoztatás fejlesztő pedagógussal, pedagógussal Kt. 30. § (7) bek. Kt. 52. § (6) bek. Rehabilitációs foglalkozás gyógypedagógussal, Kt. 52. § (6) bek.

16.2. Sajátos nevelésű gyermekek, tanulók nevelése, oktatása Közoktatási kiegészítő hozzájárulások 2007. CXXVII. törvény A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók ellátásának finanszírozása 2008. évben ( 3. sz. melléklet alapján) 16.2. Sajátos nevelésű gyermekek, tanulók nevelése, oktatása Fajlagos összeg: 240 000Ft / év a 2008/2009. tanévre 16.2.1. Gyógypedagógiai nevelés,oktatás az óvodában és az iskolában

Az igénylés feltételei 16.2.1.a. Magántanuló /szakértői vélemény/ 5/2003. ESzCsM rendelet Legalább heti 10 tanítási óra egyéni fejlesztés 240.000,- Ft 16.2.1.b. 60 % jár a visszahelyezett tanulók valamint a folyamatos figyelemmel kísérés alatt lévők esetében 2 évig 144.000,- Ft 16.2.1.c. 160% jár a testi,érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autista, halmozottan fogyatékos után 384.000,- Ft

Az igénylés feltételei 16.2.1.d. 80% jár a beszédfogyatékos,enyhe értelmi fogyatékos, megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okokra visszavezethető tartós és súlyos rendellenessége miatt 192.000,- Ft 16.2.1.e. 60% jár a megismerő funkciók vagy a vissza nem vezethető tartós és súlyos 144.000,- Ft „A gyerekek puszta státusa nem egyenlő a gyerekek sorsával. Az elmúlt évek a törvénymódosítások jegyében teltek, anélkül, hogy a gyerekek ellátása bármit is javult volna. Amíg a puszta státus a fontos, s egy intézmény léte függhet ettől, addig a gyerekek sorsa érdektelen marad. Nem a vizsgálatok rendjét kell módosítgatni, nem a jobb pedagógusképzéstől kell várni a változásokat, hanem szembe kellene végre nézni azokkal a társadalmi méretű problémákkal, amelyek kikerülhetetlenül és kíméletlenül, évről évre (t)örvényszerűen súlyosbítják az érintett gyerekek, iskolák és térségek állapotát.” http://nol.hu/cikk/483122/ - Sajátos Neveletlenségi Igény. Szűgyi Jerne pszichológus cikkéből

Köszönöm a figyelmet! domotorm@gyogyped-zeszeg.sulinet.hu