Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
1 AZ EURÓPAI UNIÓ Hozzáférés az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz.
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
A nemzeti vámjogszabályok
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közérdekű adatok nyilvánossága
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
1 Ide kerülhet az előadás címe Átláthatóság a gyakorlatban Transparency International - Átláccó Fesztivál A38 hajó december 7.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Közadatok hozzáférésének és újrafelhasználásának jogi kérdései Dr. Kovács A. Tamás 2. HUNAGI Konferencia március 3. 1.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Adatvédelmi alapelvek
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
4. Az Alkotmány.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
A jogforrási rendszer II.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár

A transzparencia tartalma A jogállami eszme legújabb jelentéstartalma, mely kiegészíti és hatékonyabbá teszi a jogállam klasszikus összetevőit a népképviselet a végrehajtó hatalom felelőssége és a hatalommegosztás elvét. Követelménye, hogy az államot egyre átláthatóbbá, a polgárt egyre átláthatatlanabbá kell tenni.

Az állampolgár kontrollálni tudja az önkényre hajlamos államot Biztosítja a hatalomgyakorlásban való részvételt Legitimált döntések születnek Növeli az önkéntes jogkövetést, így hatékonyabbá válik a jogrendszer A transzparencia hasznossága

Az angolszász, a francia és a skandináv megközelítés

egyre több állam, illetve szupranacionális hatóság deklarálja az információszabadság jogát ez a jog fokozatosan szélesedik, a dokumentumokhoz való, kérelemre történő hozzáféréstől kezdve, a hivatalból történő tájékoztatás és közzététel irányába a közzététel elektronikus módon valósul meg az állami döntéshozatal egyre bonyolultabbá válik, a döntéshozatal kikerül a nemzetállami keretek közül fejlődik a kommunikáció (ICT)

A közösségi szabályozás A dokumentumokhoz való hozzáférésről szóló 1049/2001 EK rendelet előzményei: Az átláthatóság követelményét felismerve 1993-ban a Tanács, 1994-ben a Bizottság alkotta meg belső szabályzatát a dokumentumokhoz való hozzáférésről A környezetvédelmi jog fejlődésének hatása Amszterdami Szerződés szerinti új 255. cikk az elsődleges jogban biztosítja a hozzáférési jogot

Mindhárom pillérre kiterjedő hatály A főszabály az, hogy alapvetően minden dokumentumot hozzáférhetővé kell tenni Kivételek: 1. Kötelező jelleggel: közbiztonságra, védelmi és katonai érdekekre, nemzetközi kapcsolatokra, pénzügyi, monetáris vagy gazdasági érdekre, magánszemélyek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeire való tekintettel 2. Mérlegelés alapján: személyek gazdasági érdekeinek, bírósági eljárásokat, auditálások védelme érdekében, és belső használatú dokumentumok esetében Döntés-előkészítő dokumentumokhoz való hozzáférés: Csak akkor tagadható meg, ha a dokumentum nyilvánosságra hozatala súlyosan veszélyeztetné a döntéshozatalt. Kivéve: jelentős közérdek követelménye Eljárási szabályok: formális követelmények hiánya, kérelem nem teljesítése esetén megerősítő kérelem, bírósági jogorvoslat, panasztétel joga Az 1049/2001 EK rendelet

17 tagállamban van szabályozva a dokumentumokhoz való hozzáférés 10 tagállam Alkotmányában rendelkezett róla A tagállamok szabályozása A közösségi jog nem írja elő, hogy a tagállamok a saját szerveik dokumentumai tekintetében biztosítsák a hozzáférési jogot Közös európai standard kialakulása

Az információszabadság Magyarországon Az Alkotmány garantálja a közérdekű adatok megismerésének jogát, melyet az Avtv. részletez: közvélemény tájékoztatása adatok közzététele egyedi megismerési kérelmek Avtv júniusi módosítása (AB felhívására): belső használatú anyagok fogalmának elvetése döntés-előkészítő iratokra vonatkozó új szabályozás a közzététel elsősorban elektronikus közzétételt jelent

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény Hatálybalépés: január 1. Központi rendelkezése az Interneten történő közzététel kötelezettsége Közzétételre kerülő adatok: kapcsolatfelvételhez, szolgáltatás igénybevételéhez szükséges adatok tevékenység átláthatóságához szükséges adatok véleménynyilvánításhoz szükséges adatok gazdálkodásra vonatkozó adatok Nyitott jogalkotás követelménye Az új Jat. elfogadása bizonytalan. A legfontosabb elemekről e törvény rendelkezik: Jogszabálytervezetek közzététele. Észrevételek fogadása. Elektronikus Magyar Közlöny Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye LB és Ítélőtáblák joggyakorlata