Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív módszerek
Advertisements

I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Emberi erőforrás tervezés és auditálás
A tervezés mint menedzsment funkció
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A stratégiai tervezés módszertana
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
1. ELŐADÁS.
1. előadás.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalkozásgazdaságtan 5. Előadás
Az emberi erőforrás tervezése a vállalatoknál.
Emberierőforrás-ellátás
A projekttervezés első lépései
Emberi erőforrás menedzsment
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Pepper Rendszerház Zrt.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Fejlesztési, stratégiai útmutató
SZEMÉLYZETI MARKETING
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Ellenőrzés, visszacsatolás
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Kérdések a második zh-hoz
A HEM kialakulása és fejlődése
Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében 3. előadás.
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal október 15. Szolnok.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Kiválasztás - Alkalmazás
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
A stratégiai tervezés folyamata
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
Munkaköri leírás, Markov analízis
Munkaerőbiztosítás II. TOBORZÁS
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
TERVEZÉS CÉLMEGHATÁROZÁS KÖRNYEZETELEMZÉSEK
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Harsányi László: Kulturális stratégiák 2. MOME 1 Stratégiai menedzsment Bevezetés a stratégiai menedzsmentbe, a stratégiai elemzés első szakasza ( A prezentációban.
Kérdések a második zh-hoz
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Belső jelöltek értékelése
SEEM alapok.
Belső jelöltek értékelése
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Belső jelöltek értékelése
Emberierőforrás stratégiák
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Belső jelöltek értékelése
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.

2KJF Vázlat  1. Stratégia és politika a szervezetekben.  2. Humán stratégia, politika  3. Az EEM időhorizontjai  4. Az emberi erőforrás tervezés  5. Munkaerő tervezés

3KJF Taktika és stratégia Taktika: a hadsereg alkalmazásának művészete a csata megnyerésére Stratégia: a csaták alkalmazásának művészete a háború megnyerésére

4KJF 1. A stratégia fogalma Az a döntési rendszer, amely meghatározza a szervezet küldetését, különböző céljait. Az a döntési rendszer, amely meghatározza a szervezet küldetését, különböző céljait. Magába foglalja a célok megvalósításához szükséges politikát és terveket, körülhatárolja a szervezet működési körét. Magába foglalja a célok megvalósításához szükséges politikát és terveket, körülhatárolja a szervezet működési körét. „A stratégiát olyan jövőképnek tekintjük, amivé a szervezet válni szeretne.” „A stratégiát olyan jövőképnek tekintjük, amivé a szervezet válni szeretne.” Választ ad arra mi a küldetésünk, hova akarunk eljutni, milyen célokat akarunk teljesíteni. Választ ad arra mi a küldetésünk, hova akarunk eljutni, milyen célokat akarunk teljesíteni.

5KJF Stratégia, politika, tervezés Misszió küldetés Stratégia A jövő terve Politika a cselekvés módja Tevékenységek Gyakorlat Tervezés

KJF6 2. A humán stratégia és politika

7KJF Humán politika  Az emberi erőforrás menedzsment tevékenységeinek többsége nem a stratégia, hanem a humán politika kialakítására irányul.  A politika a jövőbeli tevékenység mikéntjének meghatározására irányul. A politika keretet ad a cselekvésekhez, amelyet az egyes emberek saját belátásuk szerint alkalmaznak döntéseik során  Területei: foglalkoztatási feltételek (bér, juttatások, munkaértékelés elvei), a munkaerőbiztosítás elvei.

8KJF 3. Az EEM tevékenység időhorizontjai  Hosszú távú  Középtávú  Rövidtávú Igazodik a tevékenységek tervezésének időhorizontjához, tartalma és módszertana különböző Stratégia, politika kialakítása Munkaerő hiány vagy felesleg kezelése A végrehajtás tervezése, pl. Képzés, telj.értékelés, ösztönzés

9KJF 4. Az emberi erőforrás tervezés fogalma és célja 4. Az emberi erőforrás tervezés fogalma és célja Az EET a változó belső és külső feltételek elemzésén alapuló olyan folyamat, amely meghatározza a kívánatos, elérendő emberi erőforrás pozíciót, továbbá a teendő feladatokat. Az EET a változó belső és külső feltételek elemzésén alapuló olyan folyamat, amely meghatározza a kívánatos, elérendő emberi erőforrás pozíciót, továbbá a teendő feladatokat. Célja: Olyan integrált emberi erőforrás politika és program kidolgozása, amely a szervezeti célokat az emberek céljaival összhangban kívánja elérni.

10KJF Az emberi erőforrás tervezés folyamfázisai Az emberi erőforrás tervezés folyamfázisai A. A jelenlegi emberi erőforrás elemzése A. A jelenlegi emberi erőforrás elemzése A jelenlegi személyzeti tevékenység felmérése A jelenlegi személyzeti tevékenység felmérése Munkakörök és munkafolyamatok elemzése Munkakörök és munkafolyamatok elemzése Az alkalmazottak és a teljesítendő munka közötti megfelelés elemzése. Az alkalmazottak és a teljesítendő munka közötti megfelelés elemzése. B. A jövőbeni kondíciók, események megítélése: belső környezet, külső környezet, üzleti terv elemzése, az emberi erőforrás célok meghatározása. C. Akciótervezés

11KJF C. Akciótervezés Az igények és a lehetőségek összevetése Az igények és a lehetőségek összevetése Az eltérések meghatározása Az eltérések meghatározása Variánsok kidolgozása az eltérések megszüntetésére Variánsok kidolgozása az eltérések megszüntetésére Döntés az optimális variánsról, teendőkről Döntés az optimális variánsról, teendőkről Az EET arra ad választ : Mit kell fejleszteni, Mit kell fejleszteni, Mit kell változatlanul hagyni Mit kell változatlanul hagyni Mit kell vissza fejleszteni? Mit kell vissza fejleszteni?

12KJF 5. Munkaerő-tervezés: Annak megtervezése, hogy hogyan biztosítsuk a szükséges munkaerőt a szervezet számára. Célja: A megfelelő számú és összetételű munkaerő biztosítása a megfelelő munkakörben a megfelelő időben.

13KJF Munkaerő-tervezés folyamata : A munkaerő-igény (kereslet) előrejelzése A munkaerő-igény (kereslet) előrejelzése A munkaerő-kínálat előrejelzése A munkaerő-kínálat előrejelzése Eltérések (ha semmi vége) Eltérések (ha semmi vége) Akciótervek az eltérések megszüntetésére: Akciótervek az eltérések megszüntetésére: Ha felesleges Ha felesleges Ha hiány Ha hiány

14KJF Eltérések megszüntetésének eszközei  Toborzás  Kiválasztás  Fejlesztés, képzés  Karriertervezés, utánpótlás- tervezés  Leépítés, elbocsátás *