Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia 2008. szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

„Egy hajóban evezünk…” konferencia
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula.
Pályázatkidolgozói tapasztalatok ÚMFT TIOP, TÁMOP, ROP Dr. Borsi Máté CitiFund Kft.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A Magyar Köztársaság kormánya
Az OEP regionalizációja
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM TIOP-2. PRIORITÁS PROJEKTJEI NYÍREGYHÁZA.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Lorem ipsum.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter

Hogyan tovább: a javaslatok sorsa Feladatok - menetrend

A társadalmi vita tétje és eredménye  A program címe nem véletlenül „Biztonság és Partnerség”.  A fontosabb programpontok akkor működőképesek, ha hosszú távú, azaz cikluson átívelő programok.  Ezért a partnerség felértékelődik: tudjuk, hogy konszenzus nélkül nem lehet cikluson átérő programot megvalósítani.  A mintegy 130 hozzászóló 600 oldalas beérkezett véleménye, hozzászólása megalapozza azt, hogy nem formális vitáról van szó, és reméljük, hogy a megegyezés sem formális lesz.

Az észrevételek típusai  Az észrevételek alapvetően jobbító szándékúak voltak, a kritikus hangúak is. Köszönjük!  A hasznosítható észrevételek csoportja Amit egyformán gondolunk: a megkezdett/ előkészített programok folytatása; Amit joggal hiányolnak, és beépítjük, a programba; Konkrét, azonnal megvalósítható, hasznosítható javaslatok; Általánosabb, nem csupán a szaktárca kompetenciáját érintő javaslatok.

Amit egyformán gondolunk  Szerencsére a javaslatok zöme a meg- kezdett folyamatokat támogatja, pl.: A szűrések, a prevenció megerősítése, a nemzeti programok újratervezése, a megvalósítás felerősítése, az egészségnevelés, egészségfejlesztés, támogatása, az egészségtan oktatása, a sürgősség és ezen belül az irányítás fejlesztése, az elsősegély-nyújtás kiemelt programmá tétele, a szakmai és finanszírozási protokollok fejlesztése, a TVK rendszer átalakítása (szükséglethez és feladathoz igazítás) Stb.

A Kormány elé terjesztendő javaslatok I.  A gyógyszer-világ kérdései A gyógyszerellátás biztonsága (beleértve a gyógyszertárak működőképességét is) Fenntartható finanszírozás, ezt támogató transzparens és hatékony befogadás politika A népegészségügyi prioritások és az igazságosság fokozottabb érvényesítése.  A fogászat problémái Iskolafogászat megerősítése (szabálykönyv módosítása a javaslatnak megfelelően) A szájsebészet áttekintése, az egyenletes hozzáférés biztosítása, Az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása (UMFT)

A Kormány elé terjesztendő javaslatok II.  A lelki egészség kérdései LEGOP Lelki Egészség Operatív Program: WHO által tervezett programrendszer része. Fő fókuszai:  Depresszió problémája  Öngyilkosság  A mentális egészség megjelenése az oktatásban  A munkahelyi lelki egészség fejlesztése  Az időskorúak lelki egészsége  A mentális betegségek stigmatizációjának megszüntetése  Egyéb fontos kiegészítő, a megvalósítást segítő javaslatok Az egészségtudatosság oktatása, a kémiai és biológiai biztonsági tudásnak beépítése a NAT-ba, az ÁNTSZ megerősítése Az alapellátás preventív funkciójának és együttműködésének megerősítése (a „Hálózat”, informatikai fejlesztés, érdekeltség) A kiszűrt beteg ellátásának megoldása (kapacitás + TVK) A KÁNY jellegű nyilvántartások fejlesztése A kompetenciák kitágítása és a licence vizsga bevezetése a szakdolgozói munkában Stb.

A konkrét, hasznosítható javaslatok sorsa  A konkrét javaslatokat megvitatjuk a Kollégiumokkal, érintett szakmai szervezetekkel  Ennek eredménye bekerül a jogalkotási folyamatba, Végeredmény: szakmai szabály vagy jogszabály.

A globális javaslatok  A jellemző attitűd: jó ez, de pénz kell hozzá.  Alapvető, koncepcionális vita érdemben nem merült fel sem modell szinten, sem a prioritásokban.  Mindenki egyetértett abban, hogy a szakmai szabályozás fejlesztése mellé arányos forrás is kell, de a humánerőforrás helyzet stabilizálása nélkül nem kezelhető a jövő.  Egyes javaslatok más tárca kompetenciáit érintik, és ezekben a kérdésekben eltérő a tárca mozgástere (konvergencia program, költségvetés, Nemzeti alaptanterv stb.)

Humánerőforrás kérdés  A humánerőforrás program központi elem.  Tudjuk, hogy nem egyszerűsíthető bér- kérdésre, de anélkül megoldhatatlan.  A jó hír: „Tudatában vagyunk annak, hogy átfogó bérfelzárkóztató program nélkül már középtávon sem tudjuk fenntartani a gyógyítás jelenlegi színvonalát.” Gyurcsány Ferenc: Megegyezés augusztus

11 Emberierőforrás nehézségek: megfelelés a változó szakmai környezetnek A megoldás főbb elemei:  A szakma megbecsülésének, presztízsének helyreállítása, közbizalom visszanyerése  A szakma fiatalok számára vonzóvá tétele (ösztöndíj-rendszer)  Egészségügyi Humánerőforrás Fejlesztési Program Az ÚMFT segítségével humánerőforrás monitoring rendszer kialakítása  : 1 milliárd Ft  A képzés, szakképzés rugalmatlanságának feloldása  egyszerűbb képzési rendszer  szakmák közti átjárhatóság  képzések konvertálhatósága  rezidens képzés újragondolása  új, innovatív szakmai képzések bevezetése  hivatásjelleg erősítése  Szakdolgozói szakképzési rendszer felülvizsgálata általános, szakmai mobilitást lehetővé tevő végzettség erre épülő szakosító, licence-t adó, kompetenciákat meghatározó képesítések  Pályán tartás bérfelzárkóztatás vidéki munkavállalás esetén lakástámogatás  Pályára visszaállítás pályázat útján átmeneti jövedelemtámogatások az „emlékeztető” képzések ideje alatt Rendelkezésre álló foglalkoztatási és képzési célú ÚMFT források között: 14 milliárd Ft, ebből 2008: 6,5 Mrd Ft – július 23-ig társadalmi egyeztetésen 3,043 Mrd keretösszegű foglalkoztatási célú pályázat

Az egészségügy részesedése az egyes Operatív Programokból TIOP egészségügy 284,822 Mrd Ft, 52,76% ; TIOP egyéb; 254,975 Mrd Ft, 47,24% TÁMOP egyéb; 870,115 Mrd Ft 92,78% TÁMOP egészségügy; 62,885 Mrd Ft 7,22% ROP egyéb; 1514,276 Mrd Ft 93,51% ROP egészségügy; 105,724 Mrd Ft 6,49% Az egészségügy közösségi forrásokból csak a foglalkoztatás bővítésének és a versenyképesség fokozásának részeként támogatható! TÁMOP: egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése TIOP, KMOP: az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása ROP-ok: Kistérségi szintű e- gészségügyi infrastruktúra fej- lesztések, Felszabaduló kórházi infrastruktúra bázisán ápolási, rehabilitációs és szociális infra- struktúra fejlesztése.

Egészségügyi programok a TIOP-ban Regionális járóbeteg-szakellátó hálózatok létrehozása Regionális járóbeteg-szakellátó központ kialakítása és fejlesztése:25 Mrd Ft Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztés:6,4 Mrd Ft A fekvőbeteg szakellátás intézményrendszerének felkészítése a struktúraváltásra Sürgősségi ellátás fejlesztése (SO1/2, mentés/légimentés, PIC/ICU): 32,7 Mrd Ft Struktúraváltást támogató infrastruktúra-fejlesztés (fekvő):11,2 Mrd Ft Korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítása:14 Mrd Ft Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban:75 Mrd Ft Információtechnológiai fejlesztések az egészségügyben Intézményen belüli betegazonosítási rendszerek fejlesztése:4 Mrd Ft Elektronikus Közhiteles Nyilvántartások, Ágazati Portál fejlesztése:1,6 Mrd Ft Egységes mentés-irányítási informatikai rendszer fejlesztése:3,5 Mrd Ft

Egészségügyi fejlesztések a regionális programokban

A program további sorsa  A program kiegészül a társadalmi vita és a konferencia alapjánszept. 12  A javaslatot a Kormány megtárgyalja szept. 17. (a programszerűség egyúttal erősíti a tárca tárgyalási pozícióját a költségvetési vitában)  A konkrét javaslatok beilleszkednek a jogszabály-előkészítés és jogszabály-alkotás mechanizmusába.  A kormány döntése alapján a javaslatok eredménye már szerepel az októberben a Parlamentnek benyújtandó törvényjavaslatokban és a végrehajtási rendeletekben (pl. EFTV, EBTV).

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!