Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Az első házasság felbomlása
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A szervezeti irányítás tudattalanja - Mitsubishi Heavy Industry M. Nussbaum-Gomes Kultúraközi különbségek a szervezetek működésében V. Előadás.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Internet a családban Székely Levente –
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A szocializáció folyamata
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék

Felépítés Közösségekben való részvétel fontossága Fiatalok közösségekben való részvétele - kutatások tükrében Kitekintés a rendszerváltozás előtti időszakra Demokratikus attitűdök közül a tolerancia/intolerancia egy 6000 fős vizsgálat tükrében

A fiatalok szervezett közösségekben való részvételének fontossága Közös cél vagy érdek mentén szerveződés Együttműködés Konfliktuskezelés, konszenzusra való törekvés Demokratikus attitűdök elsajátítása Aktív cselekvés Érdekérvényesítési képesség fejlődése Más vélemény, másság elfogadása, tolerancia növekedése

Közösségi részvétel a fiatalok körében kollektív cselekvési formák helyett az egyéni sikereik eléréséhez egyéni utakat keresnek politikai érdektelenség, politikai, társadalmi, közösségi passzivitás, formális szervezetektől való elfordulás

a rendszerváltást követően is működő nonprofit szervezetek, civil önszerveződések az ifjúsági korosztályt kis mértékben tudják integrálni/mobilizálni

Ifjúság2000, 2004, 2008 (15-29 évesek) Tizedük vett részt ifjúsági szervezet által rendezett eseményen Kevesebb mint egyhatoduk tagja civil szervezetnek Csupán negyedük ismer ifjúsági szervezetet Politikai szervezeti tagság elenyésző Felülreprezentáltak a felsőfokú végzettségűek, felsőfokú oktatási intézménybe járók, férfiak

Informális közösségek 53% hétvégén is otthon van 2008-ra növekedett azok aránya, akik szabadidejüket otthon töltik Tv, net, számítógépes játékok, barátok

SzervezetekRészt vennékRészt veszek jótékonysági szervezetben50,6%1,6% környezetvédő szervezetben48,8%2,1% sportegyesületben46,7%13,8% magyarságot védő egyesületben37,0%2,4% az emberi jogokat védő szervezetben34,4%1,0% hagyományőrző egyesületben24,5%2,7% fajgyűlölet ellen fellépő szervezetben22,7%1,8% diákönkormányzatban17,0%6,4% vallási szeretetszolgálatban12,8%1,9% politikai pártban9,5%1,5%

Rendszerváltozás előtt Jelentősen magasabb arányú ifjúsági szervezeti tagság Alsó tagozattól az egyetemig fokozatosan csökken a taglétszám Deklarált cél a politikai szocializáció befolyásolása Lehetővé teszik-e a közösségek kialakulását? Betagolódnak az iskolába, hieralchikusan épülnek fel

fiatalok politikai és nem politikai tevékenységét is összefogja szervezeti alapegységek egyúttal az iskolai alapegységek az iskolához képest nem nyújt alternatív értékeket

„Az úttörőszervezet nem a gyerekek eszköze az iskola ellenőrzésére, hanem az iskola eszköze a gyerekek ellenőrzésére. Nem a gyerektársadalmat viszi be az iskolába, hanem az iskolát viszi ki a gyerektársadalomba.” 6, 12 pontban összefoglalt értékek – most hány értéket tudnának összefoglalni a fiatalok? Utánpótlás nélkül megszakad

Szerinted mennyire várható el egy magyar állampolgártól, hogy tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait? 52%

Mennyire fontos számodra… (%) Mennyire fontos sz á modra? Nagyon fontos, ink á bb fontos Egy á ltal á n nem, kicsit a kisebbségek védelme 34,565,5 a másképpen gondolkodók megértése 61,039,0 a másság elfogadása 50,249,8 az egyenlő bánásmód mindenkivel 79,320,7 a rasszizmus-ellenesség 40,859,2

Kisebbségi csoportokhoz való viszony Ha padtársad….. („zavarna” válaszok megoszlása, %)

Összegzés szervezett közösségi tagság alacsony az iskola kivonult a politikai szocializációs folyamatból politikai elit mintaadó szerepe - inkább negatív minta család sem tud minden esetben demokráciára nevelni ki közvetíti a demokratikus értékrendet?