Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
José Sebastião Martins
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Híres épületek a Reformkorban
HANS BELTING A mű - kontextusban prezentációs anyag 3 Propedeutika TÁMOP /2/A/KMR – Propedeutika alprojekt1.
Mindenszentek temploma Pécs
Siófok és környéki hungarikumok
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Római építészet Augustus korában
Felsőregmec.
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Készítette: Tóth Evelin
Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina
Az Ócsai Tájház.
Noé bárkái.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
PARLAMENT ( ).
Split Dalmácia központja
Magyarország természeti kincsei
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Háromszögek szerkesztése 3.
India arany háromszöge: Delhi, Agra, Jaipur.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
A Királyi Palota egykor és ma
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Az ország háza F: Laci A parlament épülete A Duna felől
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
Magyarország kincsei. Amikor fényképezőgépet fogunk a kezünkbe, mindenki turistának néz bennünket.Végül valóban azzá válunk: saját magunkban teszünk utazást.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Salamon temploma 11/C.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Gian Lorenzo Bernini.
BUDAPESTI SÉTA 5. ÉVFOLYAM.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Pécs-Megyeháza.
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
A gyakorisági sorok grafikus ábrázolása
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Készítette: Dóbiás Kinga
Eger Télanyók csapata.
Susann Nordströms Orkester - True Love
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Egyetemes barokk művészet I.
Molnár András bemutatja. BRANDENBURGI KAPU.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Budapest Magyarország Hungary
Székelyderzs a becsület falva
KAPRUN.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Határtalanul program 2018 Felvidék.
KAPRUN.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulái szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket. Melk környéke már nagyon korán benépesült. A népvándorlás után szláv földművesek érkeztek az Enns alatt elterülő vidékre. Ebből az időből ered Melk neve, amit a Medjilica (szlávul: lassú patak) folyóból származtatnak. Az apátság az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete. Csak a déli szárnya, ahol a pompás márványterem található, 240 méter hosszú, a főtengely hossza 320 méter.

A látogatók általában keletről lépnek az épületbe A látogatók általában keletről lépnek az épületbe. Az 1718-ban készült főkaput két bástya szegélyezi. A déli bástya egy 1650-ben készült védelmi rendszer. Jakob Prandtauer építőmester abból a megfontolásból építtetett egy új bástyát a bejárat másik oldalára, hogy az épület szimmetrikus képet mutasson. A főbejárat egyik oldalán Szent Lipót, a másikon Szent Kálmán szobra áll, a főbejárat háromszögű oromzatát pedig egy angyal díszíti; a művek Lorenzo Mattielli udvari szobrász alkotásai Egyenesen haladva a keleti homlokzat, a kastélyszerű kolostorépület eleje látható. Régebben az apátok a kapu boltíve fölötti erkélyről üdvözölték vendégeiket. A balkon két oldalán Szent Péter és Szent Pál, az apátsági templom védőszentjeinek szobra áll. A háromszög-oromzaton az Absit gloriari nisi in cruce (nincs más dicsőség, csak a kereszt általi, Gal. 6,14) felirat nemcsak a dicsőség teológiai jelentésére utal, hanem az apátság legnagyobb kincsére, a Melki Keresztre is, amelynek nagyméretű utánzata az oromzat csúcsán látható.

A főbejárat

A főpapi udvar

A császári lépcsősor

Márványterem

A Márványterem freskója

Kilátás a tornácról

Az apátság könyvtára

Vége