Biológia 1. Óraszám: 2 elmélet, 1 gyakorlat (forráselemzés) 1. A kurzus célkitűzése: A hallgatók megismertetése az élettudományi (biológiai, ökológiai,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Advertisements

NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Lelkigondozás Dr.Veres Sándor 1.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Online gazdasági informatika szótár fejlesztése OGIL Dr. Pitlik László, Pásztor Márta, Popovics Attila, Bunkóczi László, Pető István Szent István Egyetem,
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Orvosi antropológia program
Hivatkozás könyvfejezetre
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Napocska Napköziotthon
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
TUDÁSALAPÚ RENDSZEREK Tudnivalók ILCV441 Előadó: Kovács Zita 2013/2014. I. félév.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
Vizsga-dolgozat Téma: orvosi kóderndszerek vagy orvos- biológiai ontológiák (pl. nem tárgyalt kódrendszer ismertetése, előnyei, hátrányai; történelmi fejlődés.
Környezettan alapszak (BSc)
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Az ember mint evolúciós rejtvény
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
AZ ELŐADÁS CÍME KÉSZÍTETTE: VEZETÉKNÉV Keresztnév KONZULENS:
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
A SZAKDOLGOZAT.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Bevezetés az európai gondolkodás történetébe
Pedagógiai antropológia. Baldassare Estense: Umberto de Sacrati családja (15. sz.)
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Speciális kollégium bevezetés. A félév aláírásának feltétele(i): A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és.
Speciális kollégium bevezetés. A félév aláírásának feltétele(i): A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és.
Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.
Nevelés- és/vagy művelődéstörténet a tanárképzésben Géczi János Pécsi Tudományegyetem BTK, Neveléstudományi Intézet, Nevelés- és Művelődéstörténet Tanszék.
Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
Biológus Tanszékcsoport
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
A szövegértési feladatok összeállítása
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Jegybeírás tanszéki, oktatói felületen
Integráció, inkluzió PPK,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Az ókori kultúrák.
PTE Természettudományi Kar
Európai Uniós Alapismeretek
2. előadás és szeminárium Az alapok I.
Előadás másolata:

Biológia 1

Óraszám: 2 elmélet, 1 gyakorlat (forráselemzés) 1. A kurzus célkitűzése: A hallgatók megismertetése az élettudományi (biológiai, ökológiai, agronómiai, orvosi stb.) gondolkodás kialakulásával, a biológia tudományának alakzataival, aktuális kérdéseivel. Az élő természetről alkotott elképzelések és az emberkép történeti és modern változatainak bemutatása. 2. A kurzus körébe sorolt, abban feldolgozásra, integrálásra kerülő diszciplizarizálódott tudásterületek: biológia, antopológia, medicina, ökológia, művelődéstörténet, élettudománytörténet, etológia

3. tematika Az élőlények kultúrába bevonódásának útjai (táplálkozási, medicinai-higiéniai és a a kultikus/szakrális módok). Civilizációs élőlények az európai művelődéstörténeti korszakokban. Az élő természetről alkotott képek története. A természet, mint a gondokodás tárgya a művelődéstörténeti korszakokban. A természetkép és az emberkép viszonyai. Az ember, mint a természet része kontra az ember, amely nem része a természetnek. A gyakorlati mesterségek s az általuk felhalmozott élettudományi tudás. Agronómia, orvosbotanika, medicina. A kert. Keresztény, zsidó és moszlim természetismeret. A természettudományok kialakulása. Az élettudományok kialakulása. A biológia diszciplinarizálódásának világképi előzményei és következményei. A torlódó világképek ( század) és a biológia problématörténete. Éghajlat és civilizáció: a történeti ökológia megjelenése. Az élelemszerzés problémái: a globalizációs követkemények A környezeti válság. A holisztikus világkép megjelenése. Antropológiai kérdések a holisztikus világképben A biológia aktuális kérdései (biokémia, genetika, neurológia)

5. Szakirodalom: Géczi János – Stirling János – Tüske László: Bevezetés az európai gondolkodás történetébe. Egyetemi jegyzet: (Géczi János kurzusai alatt) Vida Gábor: Helyünk a bioszférában. Typotex Kiadó. Bp Al Gore: Mérlegen a Föld. Föld Napja Alapítvány. Bp Csányi Vilmos: Az emberi természet. Vince Kiadó. Bp Richard Dawkins: Folyam az édenkertből. Darwinista elmélkedések az életről. Kulturtrade Kiadó, Bp

A kurzushoz kapcsolódó feladatok: n terjedelmű esszé : Egy felvilágosodás kori forrásban megjelenő biológiai kép Az esszéhez csatolt bibliográfia (min. 15 tétel) Részvétel az oktatóval folytatott tudományos diskurzusban Önálló forráselemzés, szóban óralátogatás

Leadási határidő: (a félév aláírása előtt 4 héttel) Szövegszerkesztővel készítve, nyomtatva, továbbá lemezen (a lemezt visszakapja) illetve en elküldve Terjedelem: a/ a forrás locusainak kilistázássa, szakszerű hivatkozásokkal (szerző, kiadás éve, oldalszám, fordító) (párhuzamosan magyar és idegen nyelvű) pl. gyermek = rózsabokor (fehér, piros) „ Eine arme Witwe, die lebte einsam in einem Hüttchen, und vor dem Hüttchen war ein Garten, darin standen zwei Rosenbäumchen, davon trug das eine weiße, das andere rote Rosen; und sie hatte zwei Kinder, die glichen den beiden Rosenbäumchen, und das eine hieß Schneeweißchen, das andere Rosenrot.”[1][1] „Volt egy szegény özvegy, aki magányosan élt egy házikóban, és a házikó előtt volt egy kert, nőtt abban két rózsabokor, egyikük fehéret virágzott; másikuk pirosat virágzott; s volt az asszonynak két leánykája, hasonlatosak a két rózsabokorhoz: egyikőjük neve Hófehérke, másikuké Rózsapiros.”[2][2] b/ szöveges elemzés (max n) c/ irodalom (szerző, kiadás éve, cím, kiadó, kiadási hely)

A munka lépései 1/ egy forrás kiválasztása 2/ a mű magyar nyelvű feltárása (locus-gyűjtés) –Növényekről –Állatokról –Emberről Strukturálásuk (felhasználás szerint) és jelentéseik 3/ a műben megtalált locusok eredeti nyelvű megfelelőinek kigyűjtése, a fordítás ellenőrzése 4/ a szövegből kiemelt adatok értelmezése, csoportosítása, csoportosítás bemutatása 5/ az adatok leírása, elemzése 6/ következtetések levonása 7/ forráslista és bibliográfia ellenőrzése [1] Grimm, Brüder (1966) 602.[1] [2] Grimm, T. és W. (1989) 538. ford. Adamik L[2] Irodalom: Grimm, Brüder (1966) Kinder- aund Hausmärchen. Aufbau-Verlag, Berlin – Weimar. Grimm, T. – Grimm, W. (1989) Gyermek- és családi mesék. Magvető. Bp.

Az élőlények kultúrába bevonódásának útjai. Civilizációs élőlények az európai művelődéstörténeti korszakokban.