A születésszabályozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

A menstruációs ciklus.
FOGAMZÁSGÁTLÁS PERIMENOPAUSÁBAN
Fogamzásgátlás.
E.ON – Versenyben Önökért!
Sportolás hatása szervezetünkre
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Sürgősségi fogamzásgátlás Magyarországon
A víz-háborúk kora jöhet
Fogamzásgátlás serdülőkorban
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
A bőr tulajdonságai By:Horváth Robíí.
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A kiválasztás szerepe, homeosztázis
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
„Férfinak és nőnek teremtette”
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Nemi úton terjedő betegések
Rheumatoid arthritis.
Készítette: Goldgruber Katalin Február
„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,
Belső női nemi szervek.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Életbiztosítási Program
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
mindenki másként reagál a változásokra.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Hystero-salpingo-sonographia helye a meddőség kivizsgálásában
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
A fertőzés terjedése szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k)
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Felnőtté válás.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A védekezés mértéke, STI és a kondomhasználat népszerűsége Magyarországon Dr. Gy. Mészáros Contraceptive practice In Europe: Differences in avaibility.
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Bakteriális fertőzések
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Készítette: A No cigi csapata
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Magyar Ifjúsági Vöröskereszt HIV/AIDS Prevenció. Ma sajnos nincs semmilyen védőoltás, amely megvédene a vírustól! Lehetőségek a megelőzésre: 1. Absztinencia.
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
TIENS KANGLI.
Fogamzásgátlás.
Előadás másolata:

A születésszabályozás Születésszabályozás: az emberi élet továbbadásának tudatos befolyásolása.

A születésszabályozás elve: A nõk a számukra legkedvezõbb idõpontban vállalkoznak a terhességre. Nagyon fontos a nem kívánt terhességek megelõzése, hiszen az ember (akárcsak a delfinek) nem csak az utódnemzés céljából létesít szexuális kapcsolatot. Manapság sokkal fontosabb az élvezet. Azonban egy átlagos pár csupán 2-3 gyermeket szeretne. Ezért, hogy ne gazadagodjanak minden évben egy újabb csemetével, különbözõ módokon védekezniük kell a nem kívánt terhesség ellen. Ráadásul ez egy globális problémát is jelent, hiszen ha túl sok a gyerek, a Föld népessége hatalmas ütemben növekedne. Ezt nem engedhetjük meg, hiszen a bolygónk maximum 8 milliárd embert képes eltartani.

A fogamzásgátlás Célja: megelőzni a nem kívánt terhességet.

Leggyakoribb módszerei: Gumióvszer: Az óvszer vagy kondom férfiak által használt fogamzásgátló eszköz, amely a merev péniszre felhúzva megakadályozza az ondó bejutását a partner testébe. Anyaga manapság általában latex vagy poliuterán. Az első eredményes óvszert birkabélből, vagy másmilyen állatbélből készítették. Már Giacomo Casanova is használt óvszert, a 18. században. Az óvszernek van egy másik hatalmas előnye: véd a nemi úton terjedő betegségektől!

Fogamzásgátló tabletta: A fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb módszere a fogamzásgátló tabletta. Ezeknek a bogyóknak összetett a hatásuk: blokkolják a petefészek működését, így megakadályozzák, hogy ciklusonként petesejtérés legyen, valamint akadályozzák a méhnyálkahártya megvastagodását, ezáltal a vékony nyálkahártya nem segíti a beágyazódást. A petevezetők mozgását csökkentik, a hüvelynyák minőségét is megváltoztatják, így nem lesz ideális a környezet a spermiumok számára. A fogamzásgátlók hatásukat a petefészkek műkö­désének felfüggesztésével, a tüszőhormon termelésének, a tüszők érésének és repedésének gátlásával fejtik ki. Szóval nem lesz sárgatest, így sárgatesthormon-termelés sem. A női szervezet számára azonban elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott, ciklikusan változó hormonháztartás, amit a gyógyszerben lévő hormonok biztosítanak. Ezt a módszert nagyon sokan ellenzik, mert használata abbahagyása után is zavarhatja a női nemi működést, így végleges meddőséghez vezethet.

Méhűri spirál: Hatékony eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe Méhűri spirál: Hatékony eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe. Akár évekig is, szinte 100 százalékos védelmet nyújt. Előnye: az aktus egyáltalán nem igényel előkészületet, biztonságos módszer. Hátránya: a felhelyezés során a méh megsérülhet, a havi vérzés erősebbé válhat., amennyiben még szeretnél gyermeket vállalni, a lehetséges kockázatok miatt a módszer nem javallott. Pesszárium: A pesszárium egy méhnyakra felhelyezhető gumisapka amely mechanikai úton akadályozza meg a fogamzást. Kör alakú, peremére kifeszített vékony rugalmas gumiból készült védekezési eszköz. Szexuális együttlét előtt a nőnek fel kell helyeznie magának a hüvelyen keresztül a méhszájra. A pesszárium felületére, különösen a peremére szoktak spermicid (spermaölő) gélt rakni, ami által a védettség fokozódik. A gumigyűrűt az együttlét után csak 6 órával szabad eltávolítani.

Kevésbé hatékony módszerek: A megszakított közösülés: Korábban az egyik legelterjedtebb, azonban legkevésbé hatékony módszer. Előnye: nem igényel kiadást, bármikor alkalmazható, nincs egészségkárosító hatása. Hátránya: megzavarja az aktus menetét, nincs rá garancia, hogy a magömlést megelőzően egyetlen hímivarsejt sem indult útnak. Naptár-módszer: A 28 napos ciklus során mindössze 4-5 termékeny nap van, melyeken létrejöhet a terhesség. Mivel azonban kevés nőnek van szabályos 28 napos ciklusa, nehéz kiszámítani melyek a termékeny napok. Fejlettebb változata a hőmérő-módszer. Előnye: természetes módszer, nem károsítja az egészséget, az aktust semmi nem zavarja meg. Hátránya: a teherbeesés kockázata nagy, odafigyelést, önmegtartóztatást igényel.

A legbiztonságosabb módszer: A sterilizáció: olyan beavatkozás, amely véglegesen megakadályozza a nő teherbeesését, vagy a férfi nemzőképességét. A női meddővététel során mindkét petevezetéket lekötik, a férfi sterilizáció során pedig a herezacskó bőrén történő metszés után az ondóvezeték kerül lekötésre (vazektómia). Mindkét beavatkozást csak igen nagy műtéttel lehet helyreállítani.

Mivel az abortusz egy súlyos beavatkozás a védekezés mindig jobb! A " végső megoldás": Abortusz alatt a terhesség megszakítását értjük. A terhes nő megmentése céljából az orvosok által megindított mesterséges vagy mûvi  vetélés nem tartozik ide (bár az  abortus  szó az orvosi szaknyelvben ezeket, és a spontán vetélést is jelenti). Ha a terhességmegszakításnak nem állnak fenn a törvényes feltételei, akkor  magzatelhajtásról  beszélünk, amely  bűncselekménynek számít 2 lépésbõl áll: - A méhnyak kitágítása - A méh üregének kiürítése. Hátránya:abortusz után nagyon valószínû a meddõség. Mivel az abortusz egy súlyos beavatkozás a védekezés mindig jobb!

Vége