Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogamzásgátlás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogamzásgátlás."— Előadás másolata:

1 Fogamzásgátlás

2 Az ideális fogamzásgátló
Hatékonyság: 100% (Pearl-index = 0) Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: 100% védelem. Hatása az esetlegesen mégis bekövetkező terhességre: nincs

3 A fogamzásgátlás eszközei, módszerei
Természetes módszerek Mechanikai módszerek Kémiai módszerek Hormonális módszerek Spermiogenezis gyógyszeres gátlása Meddővététel

4 Természetes módszerek
Petting: Hatékonyság: Nincs adat. Ha a petting tényleg csak petting marad, akkor PI = 0. Mellékhatás: Nincs. Használata: Egyszerű, bár néha nehéz megálljt parancsolni. Elviselhetőség: Egyéni. Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Egyes betegségek ellen véd, de sok kórokozó a petting bizonyos fajtái mellett (pl. orális előjáték) így is okozhat megbetegedést.

5 Megszakított közösülés (coitus interruptus)
Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Rendkívül nagy a hibalehetőség !!! Nagy fegyelmezettséget igényel és mosakodási lehetőséget. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló, bár a közös orgazmust szinte lehetetlenné teszi. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!!!

6 Kimosakodás (hüvelyirrigálás):
Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem !!!

7 Ovuláció meghatározásán alapuló természetes módszerek

8 Naptáras módszer (Ogino-Knaus-módszer): Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!! Módszer lényege: Leghosszabb ciklusból 13 (v.11), legrövidebből 16 (v.18) napot vonunk ki, ez megadja a termékeny időszakot, mely alatt óvatosság, absztinencia!

9 Az ovulációs ciklus követésén alapuló fogamzásgátló módszer
Az ovulációs ciklus követésén alapuló fogamzásgátló módszer. Figyelemmel kísérjük a ciklust (általában három hónap elegendő), hogy meghatározhassuk az ovuláció egyéni "formáját". Ez a megfigyelés segít megállapítani, hogy mikor van "középidő". Ebben az időszakban a legnagyobb esélye a teherbesésnek.

10 Hőmérő- (Hildebrand) módszer
Hatékonyság: !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

11 Ébredési hőmérséklet mérése
Az egyik legismertebb módszer a hőmérőzés, amelynek lényege, hogy a ciklus második felében, a petefészekben termelődő progeszteron hatására az alaphőmérséklet néhány tized fokkal megemelkedik és ez az emelkedés egészen a menstruációig (vagy az előtte lévő 1-2 napig) fennáll.

12 Az alaphőmérsékletet mindig közvetlenül ébredés után mérjük (minimum 5 óra alvás után), még mielőtt az ágyból kikelnénk, lehetőleg minden nap azonos időben. Kizárólag testüregben (szájban nyelv alatt, hüvelyben, végbélben) mért hőmérséklet értékelhető. A mérésre egyaránt alkalmas higanyos vagy digitális hőmérő, de a tapasztalatok szerint a digitális típus általában 1-2 tized fokkal alacsonyabb értéket jelez

13 A hőmérsékleti adatokat soha ne önmagukban, hanem grafikonon vezetve értékeljük. Minimum két hónapon át vezetett görbe értékelése után lehet egyértelműen következtetni a peteérés meglétére, valamint az ovuláció idejére.

14

15 A hőmérőzés legnagyobb hátránya, hogy időigényes, macerás és a legkisebb betegség, gyógyszerszedés, kialvatlanság is befolyásolhatja.

16 Billings-módszer: (+hőmérő módszer: symptothermalis módszer) Hatékonyság: 1,4-26!!! (symptotermalis módszer: 5) Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden reggeli tortúra. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

17 Minél közelebb vagyunk a tüszörepedéshez, annál nagyobb mennyiségü és jobb minöségü nyálka termelödik. A tüszörepedés környékén: tojásfehérjeszerü hüvelyi nyálka, olajos, csúszós érzés közvetlenül a tüszörepedés elött. Egyénileg tarthat ez a szakasz 1-5 napig, de akár tovább is.

18

19 A tüszőrepedés környékén a nyák mennyisége jelentősen megnő, állaga tojásfehérjéhez hasonlít, és kis mintát véve a két ujjunk között hosszúra nyújtható. Ezek a napok a legalkalmasabbak a fogamzásra, a hüvelyváladák ilyenkor az ondósejtek számára jól átjárható. A fertilis (termékeny) napok után a nyák mennyisége újra csökken, lehetséges, hogy még mindig “tojásfehérjés”, de ilyenkor már nem nyújtható, a szálak könnyen elszakadnak. A tüszőrepedés után, a ciklus második felében a nyák újra tésztaszerű, mennyisége csökken.

20 Egyéb módszerek: Mini mikroszkóp Vizelet LH-teszt Kombinált módszerek
UH folliculometria

21 Jó tudni A szakirodalom úgy tartja, hogy lehetséges, hogy több érett pete is kiszabaduljon. Pl egy nagyon intenzív orgazmus hatására, vagy más hormonszint emelkedés hatására. A nők 2%-ánál már a ciklus negyedik napján megkezdődik a fogamzásra alkalmas periódus. A csúcsérték a 12. és 14. napra esik, amikor a nők több mint fele képes a fogamzásra. 1%-nál kisebb a valószínűsége, hogy a nő fogamzóképes napjai közé a menstruációs ciklus második napja is beletartozzon. - A ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni, nincs 100%-osan védett időszak! A peteérés időpontja előre csak valószínűsíthető, utólag lehet biztonsággal meghatározni. Úgynevezett extra peteérés is "bármikor" előfordulhat. Bár nem jellemző, de a fentiekből is látható, a menstruáció alatt is történhet teherbeesés. - Valamint, bár ritka, de egy ciklusban több peteérés is előfordulhat!

22 Peteérésjelző módszerek
A női nemi ciklus során mindössze néhány nap számít termékenynek, mivel a petesejt átlagos élettartama mindössze átlagosan 24 óra. Figyelembe véve, hogy a spermiumok akár több napon át életképesek, azt mondhatjuk, hogy az ovuláció (tüszőrepedés) előtt 72 órával, illetve utána 24 órával van esély a teherbeesésre.

23 Az ovulació idejének meghatározására számos módszer létezik, ezeket alkalmazhatjuk önmagukban, vagy egymással kombinálva, de 100%-os biztonsággal csak ultrahanggal lehet kimutatni, hogy valóban megtörtént-e a peteérés és a tüszőrepedés a ciklus során.

24 Peteérésjelző tesztek
A jelenleg rendelkezésre álló legmegbízhatóbb módszer a peteérésjelző tesztcsík vagy tesztkazetta. Működésének lényege, hogy a vizeletben lévő LH hormon (luteinizáló hormon) mennyiségét jelzi. A peteérés során az LH-hormon mennyisége fokozatosan emelkedik, majd a tüszőrepedés előtt órával eléri a csúcsát. Az ovulációs teszt képes kimutatni ezt az emelkedést.

25 A teszten (a terhességi tesztekhez hasonlóan) van egy kontrollcsík, és van egy második csík, ami az LH-hormon szintjét jelzi. A naponta végzett tesztelés során megfigyelhető, hogy a hormonszint hogyan változik Sajnos mivel a spermiumsejtek több napig (akár 5-ig) is elélnek a petevezetékben, a módszer igen nehezen alkalmazható nagy hatékonysággal.

26

27 Az LH-teszt minden más (jelenleg ismert) módszernél alkalmasabb az ovuláció időpontjának otthoni meghatározására. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy például hőmérőzéssel kombinálva

28 Törpemikroszkóp A tüszőrepedés vizsgálatára javasolt módszerek közül meg kell említeni a patikákban kapható törpemikroszkópot, amelynek lényege, hogy a hüvelyváladékot vagy a nyálat vizsgálva az ovuláció idején “páfrányos” mintát mutat. A tapasztalatok azonban azt jelzik, hogy ezt a módszert rendkívül nehéz elsajátítani és az eredmény gyakran bizonytalan.

29

30 Mechanikus módszerek Gumióvszer (kondom):
Hatékonyság: 3-15! (női óvszer 26!!!) Mellékhatás: Nincs, esetleg allergia. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Viszonylag könnyen elviselhető, az élvezetet kis mértékben csökkenti. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Jól használva 100% védelem!!!

31 A gumióvszer használatának 10 szabálya
Ne szégyellj gumióvszert vásárolni! Vásárlás: Csak minőségi és nem lejárt szavatosságú óvszert vásárolj! Inkább patikákban vagy drogériákban szerezzük be, mert élelmiszer boltokban előfordulhat, hogy szándékosan megrongált (kiszurkált) óvszert árulnak. Tárolás: Megfelelő helyen tárold (nem farzsebben, nem meleg helyen)! Alkalom: Mindig legyen nálad, nem tudhatod mi vár rád, és még kölcsön is adhatod. Mindig használd, ha szükség van rá! Ne hagyd magadat meggyőzni az ellenkezőjéről! Egy igényes aktusban nem csökkentheti az élvezetet. Kibontás: Ne éles tárggyal, vagy foggal nyisd ki! Használat: Mindig szabályszerűen kell felhúzni: Győződj meg róla, hogy melyik a külseje! Az ondótárolót, vagy a végét összenyomva, a merev pénisz makkjára kell helyezni, majd simogató mozdulatokkal legörgetni a pénisztest tövéig, azután a fitymát visszahúzni (hogy ne feszüljön és legyen egy kis játéka) és ismét tövig legörgetni. Kiegészítők: Ne használj zsír alapú síkosítókat (pl. testápoló), maximum a patikában kapható Delfen, Pharmatex vagy más márkajelzésű spermicid zselét. Eltávolítás: Orgazmus után nem szabad addig a hüvelyben hagyni a péniszt, amíg csökken az erekció, mert visszafolyhat a sperma a hüvelybe. Megsemmisítés: Levétel után köss csomót az óvszer szájára! Az óvszer egyszer használatos! Kultúráltan szabadulj meg tőle :pl. papírzsebkendőbe csomagolva egy szemetesbe is kidobhatod. Ne húzd le a vécén (fennmaradhat), ne dobáld el közterületen (gusztustalan, gyerekek is megtalálhatják stb.)! Utána moss kezet!

32 Méhszájsapka (cervixsapka), pesszárium
Hatékonyság: 8-18(cervixsapka), (pesszárium) Mellékhatás: Nincs. Használata: Minden aktus előtt legfeljebb két órával helyezhető fel, nagy gyakorlatot kíván. Elviselhetőség: Kissé illúzióromboló, az aktus spontaneitása elveszik. Hatása: Bármikor felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!

33 Spirál (intrauterin device, IUD):
Hatékonyság: 0,5-5,6 Mellékhatás: Hajlam méhenkívüli terjességre, kismedencei gyulladásra. Használata: Egyszerű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Felfüggeszthető, rövid időn belül vállalható gyermek. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

34 Kémiai módszerek Spermicid anyagok
Hatékonyság: 0.9 (Pharmatex) vagy !!! Mellékhatás: Nincs. Használata: Egyszerű. Elviselhetőség: Egyéni. Csak enyhén illúzióromboló. Hatása: Felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Egyes kórokozókkal szemben akár %-os védelem!

35

36 Hormonális módszerek Tabletta (orális antikoncipiens) általában:
Hatékonyság: 5 alatt (lásd később) Mellékhatás: Van (lásd később) Használata: Egyszerű, bár a rendszeresen szedett tabletta könnyen elfelejthető. Elviselhetőség: Könnyen elviselhető. Hatása: Felfüggeszthető. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem !!!

37 Hatásmód Ovuláció gátlása (GnRH gátlás→ FSH és LH csökkenés→ nincs ovuláció) Méhkürtök mozgásának csökkenése. Cervixnyák csökkenése, viszkozitásának növekedése (spermiumok és kórokozók számára kevésbé átjárható cervix). Méhnyálkahártya alkalmatlanná tétele a pete beágyazódására.

38 Rendszeresen szedhető tabletta:
Hatékonyság: Kombinált tabletta: 0,1-2,0 Minipill:1,5-5,0 Mellékhatás: Lásd később. Használata: Egyszerű, minden reggel 1 tabletta. Érdemes valamilyen tevékenységhez (pl. reggeli, csipogó) kötni, különben könnyen elfeledhető a bevétele. Elviselhetőség: Egyéni. Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető a szedése. Abbahagyás után kb. 3 hónap múlva vállalható gyermek. Nemi úton terjedő betegségek: Minimális védelem!

39 Előnyök: A fogamzásgátlás leghatékonyabb reverzibilis módszere (-99%). Óramű pontosságú, rendszeres ciklusok. Csökkenő menstruációs vérveszteség, ritkább vérszegénység (-50%). Kisebb menstruációs görcskészség (nem ritkán éppen ennek megszüntetésére írják fel) (-50%). Csökkenő kockázat méhnyálkahártya- és petefészekrák kialakulására (-40%). Csökkenti a kürtelzáródás okozta meddőség előfordulását (-40%) Kisebb valószínűség jóindulatú emlőbetegségek (-40%), petefészekciszták (-50-80%), méhenkívüli terhesség (-90%), endometriózis és kismedencei gyulladások létrejöttére (-50 %). Csontsűrűség fokozódása. Szebbé teszi a bőrt (típusa válogatja milyen mértékben, de gyakorlatilag mindegyikre igaz.

40 Mellékhatások és szövődmények:
Enyhébb (1-3 ciklus alatt elmúlnak): áttöréses vérzés, pecsételő vérezgetések, émelygés, fejfájás, hízás, hangulatváltozás, pattanások, postpill amenorrhoea (tabletta felfüggesztése utáni menses kimaradások) Súlyosabb: vérrögképződés, embólia, magas vérnyomás, agyvérzés, cervicalis adenocarcinoma, májadenoma, megtermékenyülés késleltetése. Abszolút ellenjavallatok: Trombózis hajlam (Leiden-mutáció), súlyos cukorbetegség, súlyos migrén, magas vérzsír értékek, tisztázatlan vérzési rendellenesség, agyi érbetegségek, rosszindulatú daganatok, májgyulladás, terhesség. Relatív ellenjavallatok: Mérsékelt magas vérnyomás, epilepszia, depresszió, emelkedett májenzimek, epehólyag megbetegedés, oligo-amenorrhoea, hüvely gombás megbetegedése, myoma, növekedés még nem fejeződött be, dohányzás (!!!), 35 év feletti életkor. A fogamzásgátlót szedő nők esetén a mortalitási arány százezer nőből 15 (dohányzás mellett 50!!!).

41 Készítmények: Egyfázisú szerek: Ovidon, Rigevidon, Cilest, Marvelon, Regulon, Mercilon, Novynette, Femoden, Minulet, Lindynette, Yadine Kétfázisú szer: Anteovin, Gracial Háromfázisú szerek: Tri-Regol, Triquilar, Triodena, Csak gesztagént tartalmazó szerek: Continuin, Depo-Provera (injekció), Cerazette Antiandrogént is tartalmazó: Diane 35, Loette

42 A hormonális fogamzágátlók felírásának feltételei
Általános nőgyógyászati vizsgálat citológiával, máj- vesefunkciós vizsgálattal. Abszolút kontraindikációk hiánya. Relatív kontraindikáció esetén haszon-hátrány arány mérlegelése. Rendszeres menstruációs ciklusok. Ovuláció jeleinek megléte. A pubertás fejlettsége egy bizonyos szintet (16 pont) már meghaladta.

43 Esemény utáni tabletta
Hatékonyság: 0,1-5 Mellékhatás: ugyanaz Használata: Sürgősségi ambulanciákon, vagy orvos által felirt recept alapján. Csak eseti jelleggel használható, jobb, ha nem apellálunk rá. Elviselhetőség: Túl sok izgalommal jár. Hatása: Bármikor felfüggeszthető a szedése. Esetlegesen bekövetkező terhesség esetén kiszámíthatatlan következmények. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!! Típusai: Rigesoft (2x), Escapelle (1x)

44 Parenterális fogamzásgátlók
Tapasz Depot-készítmények Injekció Implantátum Hüvelyi gyűrű Hormon spirál

45 Meddővététel Hatékonyság: 0,3-6,0
Mellékhatás: Esetleges műtéti szövődmény. Használata: - Elviselhetőség: Egyéni. Hosszú távon megéri. Hatása: Ún. rekanalizációs műtéttel megkísérelhető a visszaállítás, de csak csekély sikerrel. Nemi úton terjedő betegségek: Nincs védelem!!!


Letölteni ppt "Fogamzásgátlás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések