Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
Advertisements

Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
A BNO10 formális formális reprezentálása a GALEN alapján
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Elektronikus levelezés
Készítette: a Dalai Láma
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Sztringek.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
A mesterséges intelligencia alapjai
Dolgozat futás közbeni értékadásra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
1 Természetes nyelvű interfész adatbázisok lekérdezéséhez Vajda Péter NYTI, Korpusznyelvészeti osztály – BME, TTT.
Adatbázisrendszerek jövője
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Összetett adattípusok
Bevezetés a filozófiába
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A PLC és használatának előnyei
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Készítette: Németh Katalin …
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Kördokumentumok 1..
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Hálózati kommunikáció 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
RENDŐRVICCEK.
Java web programozás 7-8..
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Egyszerű játékprogram szimultán fejlesztése – az Android és Windows Phone platform hasonlóságai és különbségei Kaczur Sándor, Friedel Attila
Informatikai alapfogalmak
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
AOSZ Klubkártya kampány 2015 október-november. Mi az AOSZ kártya AOSZ kártya az autizmussal élők és/vagy családtagjaik számára különféle kedvezmények.
Hálózatos programok készítése
Startup felvásárlások multikulturális hátterének elemzése, avagy mesterséges intelligencia alapú ellenőrzőszámítás diszkriminancia-elemzéshez Barta Gergő,
Ágota néni Firenzében Erasmus + kurzus:
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
A legősibb települések
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Az IP-vel együtt kötelező implementálni.
GONDOLATOLVASHOW.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013

Kis HF-1: Elosztott következtetés 1 szervező SZA és 3 következtető KA ágens dolgozik együtt. KA1 azt tudja, hogy: „ha a nyuszi kicsi és a nyuszi egészséges, akkor a nyuszi rendben van”. KA2 azt tudja, hogy: „ha erkély van és kert is van, akkor a lakás állattartásra alkalmas”. KA3 viszont azt tudja, hogy: „ha a nyuszi rendben van és a lakás állattartásra alkalmas, akkor a nyuszi beszerezhető”. A szervező ismertet (véletlen módon) a KA ágensekkel néhány tényt a premisszákban előforduló tényekből, majd a nyuszira kérdez rá, vajon az beszerezhető. A KA ágensek kötelesek előrefelé láncolva következtetni, a számított következményeket, ill. más tényeket egymásnak átadva, amíg a következtetésben haladás tapasztalható. Minden következtetési és kommunikációs lépést kiíratással kell követhetővé tenni. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

Kis HF-2: Szavazás Néhány (mondjuk 11 db) ágens induláskor 4 jelöltről preferenciasort sorsol véletlen módon és ezt a közösség ablakában kijelzi. A szavazatszámláló ágens ezeket (rákérdezéssel, vagy kivárással) begyűjti, majd megállapítja, vajon alakul-e a szavazási profilból a Condorcet-győztes és ennek tényét szintén a közösségi ablakban kijelzi. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

Kis HF-3: Alkusz (mediátor) protokoll Információkeresés problémája, hogy A CIMZETT (az információ helye) NEM ISMERT, ami elvezet a „lekérdezés címzett nélkül” mediátor protokollhoz (a tényleges címzettet és a nyelvezetét az alkusz ismeri, az ontológia szerver ágensek közt „tolmácsol”) Igénylő ágens → kérés → Alkusz Alkusz → továbbítás → Ontológia-szerver Alkusz ← „lefordított kérés” ← Ontológia-szerver Alkusz → kérés → (Információforrás) ágens Alkusz ← válasz ←(Információforrás) ágens Igénylő ágens ← továbbítás ← Alkusz Legyen adva egy információigénylő, egy alkusz, egy ontológia szerver, és két információforrás. Információforrások gk-k típusát és színét, angolul, ill. városok nevét és országkódját szolgáltatják felkérésre. Az alkusz tudja, hogy az ontológia szerver képes színeket angolra fordítani, ill. az országok kódját megadni. Az igénylő egy szín, ill. egy ország magyar nevével kérdez rá az alkusznál és az összes ilyen színű, vagy fekvésű gk-ra, ill. városra kíváncsi. Az alkusz megvizsgálja, hogy ki tud erre választ adni, majd a felkérést lefordíttatja az ontológia szerverrel, helyesen kérdez rá az információra, és a választ továbbítja a várakozó ágens felé. Minél egyszerűbb tudásreprezentációra törekedjenek! Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT