Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012."— Előadás másolata:

1 2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012

2 2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 2 Kis HF-1: Iteratív VH protokoll implementálása Iteratív VH protokollban menedzser ágens újszerű módon ismételten dekomponálja a feladatot és ír ki versenytárgyalást, ha nem elégedett az eddig beküldött ajánlatokkal. A protokollban 1 db MA menedzser- és 3 db SA1…3 vállalkozó ágens vesz részt. A feladat egy egységnyi hosszúságú bot átfestése 1, 2, vagy 3 színre, és a dekompozicíója egy (a%, a-szín, b%, b-szín, c%, c-szín) vektor. Minden vállalkozó rendelkezik valamilyen színű festékkel (több vállalkozó ugyanilyen festékkel is rendelkezhet), ami a bot legfeljebb 40%-nak megfestésére elég. Egy ajánlás elfogadható, ha színben egyezik és elegendő a kívánt botszakasz megfestésére. Megjegyzés: - Legyen egy-egy SA ágens „képessége”, hogy milyen színű feladattal képes elbánni. Ez el van raktározva az ágens hiedelmei között, pl. tud(Piros). tud(Kék). - Az MA ágensnek nem a feladata egy „optimális” dekompozicíót megtanulni. Elegendő csupán, hogy észrevegye, hogy a felajánlások számára nem jók és egy másik (akár random módon) feladatbontással kísérletezik. Elvárható határidő: 2012. február 15.

3 2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 3 Kis HF-2: Elosztott következtetés 1 db. szervező SA és 3 db. következtető KA ágens következtet közösen együtt. KA1 azt tudja, hogy: ha nyuszi-kicsi és nyuszi-egeszseges, akkor nyuszi-ok. KA2 azt tudja, hogy: ha erkely-van és kert-van, akkor lakas-ok. KA3 azt tudja, hogy: ha nyuszi-ok ÉS lakas-ok, akkor allattartas-ok. A szervező meghirdet SA ágensek felé néhány tényt a premisszákban előforduló tényekből és vagy egy üres kérdést tesz fel, vagy valamelyik konkrét következményre rákérdez. Üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek előrefelé láncolva következtetni, a keletkező következményeket egymásnak átadva, amíg haladás tapasztalható. Nem üres kérdés esetén az SA ágensek kötelesek a kérdéstől hátrafelé láncolva Következtetni és a kívánatos premisszákat feladatul tovább adni, amíg az ismert tényekig nem jutnak el. Ilyenkor a felismerés láncát a kérdés felé kell pörgetni, hogy a kérdést felvető ágens bebizonyosodjon a válasz helyességéről. Minden következtetési és kommunikációs lépést kiíratással kell követhetővé tenni. Ötlet: a helyes kommunikáció kialakításához legjobb a folyamatot először papíron végig követni. Elvárható határidő: 2012. február 22.

4 2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 4 Kis HF-3: Alkusz (mediátor) protokoll Információkeresés problémája, hogy A CIMZETT (az információ helye) NEM ISMERT, ami elvezet a „lekérdezés címzett nélkül” mediátor protokollhoz. A protokoll az alábbi: (a tényleges címzettet és a nyelvezetét az alkusz ismeri, az ontológia szerver képes ágensek közt „tolmácsolni”) Igénylő ágens → kérés → Alkusz Alkusz → továbbítás → Ontológia-szerver Alkusz ← „lefordított kérés” ← Ontológia-szerver Alkusz → kérés → (Információforrás) ágens Alkusz ← válasz ←(Információforrás) ágens Igénylő ágens ← továbbítás ← Alkusz Legyen adva egy információigénylő, egy alkusz, egy ontológia szerver, és két információforrás. Információforrások virágok nevét és színét, ill. állatok nevét és bőrmintázatát szolgáltatják felkérésre, angolul, ill. németül (egy forrás csak a saját nyelvén érti a kérdést!). Az alkusz le tudja kérdezni az információ forrásokat, hogy azok mit és milyen nyelven tudnak. Az információigénylő egy virág/állat magyar nevével, annak színéről/mintázatáról érdeklődve fordul az alkusz felé, amely megvizsgálja, hogy ki tud erre választ adni, majd a nyelvének megfelelően a felkérést lefordíttatja az ontológia szerverrel, helyes nyelven rákérdez az információra, és a választ az ontológia szerverrel újra lefordítva, továbbítja a várakozó ágens felé. Minél egyszerűbb tudásreprezentációra törekedjenek! Elvárható határidő: 2012. február 29.


Letölteni ppt "2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések