Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A backtracking nem rekurzív változata, azaz az iteratív alakja p←1; st[p] ← 0; amíg p>0 végezd el kezdet ha akkor kezdet st[p] ← ha akkor meghív kiír_vagy_elment_mátrixba_vagy_vektorba_vektor.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Készítette: a Dalai Láma
13.a CAD-CAM informatikus
A számítástechnika és informatika tárgya
Sztringek.
Választási protokollok. Tartalom Hagyományos választások Elvárások A választások résztvevői Kommunikációs csatornák Elektronikus szavazás alapsémája Sématípusok.
A mesterséges intelligencia alapjai
Bizonyítási stratégiák
Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem University of West Hungary – Campus Savaria.
A digitális számítás elmélete
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÚTRAVALÓ A NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT LEADER SZAKOSZTÁLYÁTÓL.. Budapest, szeptember 26. TNC Start Up Fórum Páliné Keller Csilla,
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Összetett adattípusok
EGY MÉRÉS NEM MÉRÉS? NEMZETI ÉS TELEPÜLÉSI SZINTŰ IFJÚSÁGI STRATÉGIÁK KUTATÁSI SZÜKSÉGLETEI Kádár-Csoboth Péter Nemzetközi trendek, új kihívások.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
Bevezetés a filozófiába
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Az elfogadók tipizálása. A., Az elfogadók innovativitás alapján történő kategorizálása I. Kezdetek II. Az elfogadás és normalitás S-alakú görbéje 1. kiindulópont:
Az innováció-átvételi döntési folyamat
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
(nyelv-családhoz képest!!!
7. A társadalmi döntések elmélete
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
2012 Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
2012Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2012.
Témazáró dolgozat Kiegészítések.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Információ ... Számítógép: Információ:
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
Személyiségteszt.
Kördokumentumok 1..
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Hálózati kommunikáció 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Kommunikáció.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Egyszerű játékprogram szimultán fejlesztése – az Android és Windows Phone platform hasonlóságai és különbségei Kaczur Sándor, Friedel Attila
Informatikai alapfogalmak
Közép-magyarországi régió Budapest régióPest megye régió TERÜLETI STATISZTIKAI MÓDOSÍTÁS ARÁNYOSÍTÁSFORRÁSFELTÁRÁS.
Hálózatos programok készítése
Startup felvásárlások multikulturális hátterének elemzése, avagy mesterséges intelligencia alapú ellenőrzőszámítás diszkriminancia-elemzéshez Barta Gergő,
Ágota néni Firenzében Erasmus + kurzus:
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Középfokú felvételi eljárás
Középfokú felvételi eljárás
Előadás másolata:

Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT 1 Kooperáció és intelligencia kis HF-ok/ 2013

Kis HF-1: Elosztott következtetés 1 szervező SZA és 3 következtető KA ágens dolgozik együtt. KA1 azt tudja, hogy: „ha a nyuszi kicsi és a nyuszi egészséges, akkor a nyuszi rendben van”. KA2 azt tudja, hogy: „ha erkély van és kert is van, akkor a lakás állattartásra alkalmas”. KA3 viszont azt tudja, hogy: „ha a nyuszi rendben van és a lakás állattartásra alkalmas, akkor a nyuszi beszerezhető”. A szervező ismertet (véletlen módon) a KA ágensekkel néhány tényt a premisszákban előforduló tényekből, majd a nyuszira kérdez rá, vajon az beszerezhető. A KA ágensek kötelesek előrefelé láncolva következtetni, a számított következményeket, ill. más tényeket egymásnak átadva, amíg a következtetésben haladás tapasztalható. Minden következtetési és kommunikációs lépést kiíratással kell követhetővé tenni. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

Kis HF-2: Szavazás Néhány (mondjuk 11 db) ágens induláskor 4 jelöltről preferenciasort sorsol véletlen módon és ezt a közösség ablakában kijelzi. A szavazatszámláló ágens ezeket (rákérdezéssel, vagy kivárással) begyűjti, majd megállapítja, vajon alakul-e a szavazási profilból a Condorcet-győztes és ennek tényét szintén a közösségi ablakban kijelzi. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

Kis HF-3: Alkusz (mediátor) protokoll Információkeresés problémája, hogy A CIMZETT (az információ helye) NEM ISMERT, ami elvezet a „lekérdezés címzett nélkül” mediátor protokollhoz (a tényleges címzettet és a nyelvezetét az alkusz ismeri, az ontológia szerver ágensek közt „tolmácsol”) Igénylő ágens → kérés → Alkusz Alkusz → továbbítás → Ontológia-szerver Alkusz ← „lefordított kérés” ← Ontológia-szerver Alkusz → kérés → (Információforrás) ágens Alkusz ← válasz ←(Információforrás) ágens Igénylő ágens ← továbbítás ← Alkusz Legyen adva egy információigénylő, egy alkusz, egy ontológia szerver, és két információforrás. Információforrások gk-k típusát és színét, angolul, ill. városok nevét és országkódját szolgáltatják felkérésre. Az alkusz tudja, hogy az ontológia szerver képes színeket angolra fordítani, ill. az országok kódját megadni. Az igénylő egy szín, ill. egy ország magyar nevével kérdez rá az alkusznál és az összes ilyen színű, vagy fekvésű gk-ra, ill. városra kíváncsi. Az alkusz megvizsgálja, hogy ki tud erre választ adni, majd a felkérést lefordíttatja az ontológia szerverrel, helyesen kérdez rá az információra, és a választ továbbítja a várakozó ágens felé. Minél egyszerűbb tudásreprezentációra törekedjenek! Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT

Kis HF-4: Tervezze 4 ágensből (egy döntnök és 3 szavazó) álló ágensközösséget, amely Borda protokollal hoz meg egy közös döntést. Legyen adva egy termékválaszték, mely egyes (nem szükségképpen az összes) elemeiről minden ágens megalkotja a személyes preferenciáját (alternatívák rangsorolása, kezdeti hiedelem halmaz). A döntnök ágens egy termékvektort küld el minden ágensnek, amire mindegyikről egy numerikus vektort vár, ami az egyes ágensek rangsorolását tükrözi Amikor már mindenkitől befutott a válasz, a döntnök kiszámítja a végleges rangsorolást és ezt az eredményt minden ágensnek elküldi. Kooperáció és intelligencia, Dobrowiecki T., BME-MIT