A kutató (akadémiai) mesterképzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Technical University of Budapest
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Moson Péter, BME, Matematika Intézet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Szlávi Péter: VISz Oktatói-díj
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Mesterszakok Dr. Bazsa György, a MAB elnöke → Listák FTT ülés – október 10.
„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető szeptember 28.
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
____________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________ Debreceni.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az Állam- és Jogtudományi Kar.
Levelező képzés Beiratkozás szeptember 30..
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Képzések, szakirányok, felvételi lehetőségek
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
A BSc-MSc rendszerű tanulmányok tapasztalatai a műszaki és a természettudományi felsőoktatásban II. MŰHELYKONFERENCIA AZ ELTE BOLYAI KOLLÉGIUMÁBAN 2008.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
A képzés szeptemberében indul!
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató a fordító és tolmács mesterszakról
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

A kutató (akadémiai) mesterképzés FISZ Országos Oktatási Konferencia, 2008. november 27. A kutató (akadémiai) mesterképzés a gazdaság-matematikai elemzés mesterszak tükrében Zalai Ernő egyetemi tanár

Miről lesz szó? I. A gazdaságtudományi mesterképzés kialakítását nehezítő peremfeltételek II. A gazdaságtudományi mesterképzés egyidejűleg teljesítendő feladatai III. A gazdaság-matematikai elemzés kutató mester-szak példája A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A peremfeltételek 1. Az alapképzésen belül összemosódik a gyakorlat-orientált és akadémiai jellegű felsőfokú szakképzés az alapképzésből kikerülők többségének felkészültsége nem fogja elérni a kutatói mesterképzéshez kívánatos szintet, és továbblépve, még a kutatói mesterképzésből kilépők tudás-szintje is el fog maradni a célul kitűzött, a jelenlegi egyetemi diploma szintjétől (általános színvonalcsökkenés), ebbe az irányba hat a közoktatás egyre romló színvonala is. A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A peremfeltételek (folyt.) 2. A gazdasági alapképzés túlszakosodott (erősen összefügg az előzővel: a szakképzés igénye!) heterogén és egyenetlen szakmai alapismeretek; fékezi a szakterületek közötti keresztmozgást; veszély: ismétlődnek, jelentősen átfednek az alap- és mesterképzésben oktatott szakmai ismeretek. Mi várható? Jelentős mértékben tovább fog élni az egyetemi és főiskolai dichotómia, csak más formában. A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A peremfeltételek (folyt.) 3. Az alapképzés hossza eltérő (3 – 3,5 év) tovább korlátozza a szakágak és -területek közötti mozgás lehetőségét, s még inkább a nemzetközi mobilitást. 4. A képzési ágak, területek közötti mobilitás egy további (inkább elvi) gátja a mesterszintű diploma követelménye: 300 kreditpont értékű, az adott szakirányba eső képzés! A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A peremfeltételek (folyt.) 5. Konklúziók: a magyar bolognai rendszer ma még egy nyitott, kiforratlan, több szempontból hibásan elindított rendszer; nem lehet pontosan látni, hová fejlődik, milyen jellemző tanulmányi pályák fognak kirajzolódni; illetve hogyan fogja értékelni a kétféle piac, a potenciális tanulók és a végzetteket felvevő munkaerő piac a megszerezhető (alap- és mester) diplomákat és tudást. A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A mesterképzés egyidejű feladatai 1. Szakosító versus konvertáló továbbképzés: szakosító (szakirányú) mesterképzés: adott szakterületen fejleszti tovább az alapképzésben megszerzett ismereteket és készségeket (ld. műszaki szakok); konvertáló mesterképzés: gazdasági szakterületek között, illetve nem gazdasági szakokon végzettek átképzése; – a kettő nehezen illeszthető össze egy programon belül; – programon belüli, illetve előzetes átképzés szükséges; – az MBA-nak kivételnek kellene lennie; A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A mesterképzés egyidejű feladatai (folyt.) 2. Hivatásos versus kutató mesterképzés: hol válik el a kettő egymástól, miben különböznek? a nemzetközi példák vegyesek, de várhatóan dominálni fog-nak az 1 – 1,5 éves hivatásos hivatásos mesterprogramok (figyelni kellene a nemzetközi versenyképességre). az ún. második mesterdiploma és rövidített idejű megszer-zésének lehetősége?! rugalmas, eltérő hosszúságú (1-2 év) mesterképzést meg-engedő rendszerre lenne szükség! A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A gazdaság-matematikai elemzés szak 1. A képzés célja: az európai és a világpiacon is versenyképes tudással és elemzési készségekkel rendelkező olyan közgazdászok képzése, akik képesek kreatív-kritikus gondolkozásra és önálló probléma-megoldásra. M.Sc. in Quantitative economics OR M.Ph. in Economics Lényegében tartalmazza a közgazdasági doktori képzés összes fontos kurzusát! A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A gazdaság-matematikai elemzés szak (folyt.) 2. Fontosabb általános és szakmai kompetenciák: alkalmasság önálló és csoportmunka végzésére, gazdasági összefüggések formalizált leírásának és elem-zési módszereinek ismerete, a matematikai és statisztikai eszköztár magas szintű kezelése és alkalmazása, a gazdasági elemzéshez szükséges információk forrásai-nak ismerete, A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

2. Fontosabb kompetenciák (folyt.): számítógépes programcsomagok alkalmazói ismerete, az elemzések eredményeinek szóbeli és írásbeli közlé-sének készsége, angol nyelvű szakmai megértés és kommunikáció, a nemzetközi tudományos szakirodalom kritikus feldol-gozásának és az önálló tanulásnak a készsége. A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A gazdaság-matematikai elemzés szak (folyt.) 2. Megcélzott hallgatóság (Bologna-alapszakok): gazdaságelemzés alapszak (számukra szakosító-szakirányú továbbképzés, elismert hozott kredit: 180 kp) egyéb közgazdasági ill. matematika-informatika alapszakok megkötésekkel (félév kiegészítő-konvertáló képzés!!, 150 kp) minden más alapszak (egyév konvertáló képzés, 120 kp) 3. Tervezett hallgatói létszám: 25-30 fő (szűk merítési bázis, hibás keretelosztás) A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A gazdaság-matematikai elemzés szak (folyt.) 4. A szak tanterve: a nemzetközi követelményeknek megfelelő haladó szintű gazdaságelméleti és -módszertani ismeretek, ill. elemzési készségek elsajátítását levetővé tevő kurzusok. A minta tanterv: négy félév alatt összesen 24 tantárgy: 10 kötelező törzstárgy, 6-6 szakiránytárgy, 8 szabályozottan vagy szabadon választható tantárgy. A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

A gazdaság-matematikai elemzés szak (folyt.) 5. Főbb tantárgycsoportok: A) Felzárkóztató, konvertáló tárgyak (16-20 kp, 4-5 kurzus): a gazdaságelemzési alapképzésben oktatott szaktárgyak. B1) Módszertani alaptárgyak (12 kp, 3 kurzus): Felsőbb szintű matematika, Játékelmélet I., Idősorelemzés B2) Közgazdaságtani alaptárgyak (12 kp, 3 kurzus) Mikro- ill. Makroökonómia I., Újratermelés- és árelmélet A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő

5. Főbb tantárgycsoportok (folyt.) C) Kötelező szaktárgyak (20 kp, 4 kurzus): Mikroökonómia II. , Makroökonómia II., Ökonometria és előrejelzés, Szimuláció. D) Szakiránytárgyak (30 kp, 6 kurzus): szakirányok: makrogazdasági elemzés ill. operációkutatás. E) Választható tárgyak (12-15 kp, 4-5 kurzus): modulok (dinamika, statisztika), vagy szabályozottan választható tárgyak. F) Szakszeminárium/szakdolgozat (15 kp). A kutató (akadémiai) mesterképzés Zalai Ernő