Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus 2013.03.19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsóközéposz tálybeli család Két bátyja orvosnak készült.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Gezongen door Dana : Dana Winner Vertaling Paul wammes “Conquest of Paradise” "Verovering van Paradijs" "Verovering van Paradijs" Isten azt szeretné,
Az Élet Igéje április.
Életbölcsességek a szeretetről, boldog életről és a lélekről, lelkiismeretről.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
valkói egyházközségben
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Audrey Hepburn tanácsai a szépséghez
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Halottak napjára….
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
3. lépés: Fenomenológiai elemzés
Jó reggelt- Isten hozott !.
Ábrahám legnagyobb próbatétele
Húsvéti kutak.
Állatok Világnapja.
Magyar népmese 4. osztály
Könnyek....
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
A pokolban... Meghal az öreg Zsiga bácsi. Mivel sose volt jó keresztény, nem is csodálkozik, hogy egyenest a pokolba kerül. A pokol kapujában már.
"Keresd az életben mindig a szépet
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
közmondásokkal és szóláshasonlatokkal - megoldások -
Modern mese A békák királya Egyszer egy nö golfozott, amikor a golflabda begurult az erdöbe és ott elveszett. Bement az erdöbe, de a labda helyett egy.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Úton Szentendre felé... Előhang: „Kedves kis olvasók, sziasztok, Elmondok nektek egy mesét. Hogy príma lesz-e? Hó, mi az hogy!”
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Dionüszosz 6/C.
Mit jelentenek számomra a Jövőképek scenariók c. tantárgy keretében elhangzottak az ontológiai coaching vonatkozásában Berta Anikó február 7. Life.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Speciális kollégium bevezetés. A félév aláírásának feltétele(i): A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
A NÉPRAJZTUDOMÁNY ÁGAI
Tibeti teremtéstörténet By Nagy Márk and Vincze Gergely.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Kotzián Rudolf: Ahogyan szavaztál... (a 2004 december 5-i népszavazásról)
Szép napot.
SZÍNPADI JÁTÉK – A LEGENDA Szép Dochia története “PETRU MUSAT” ISKOLA, SIRET, ROMANIA.
Egyszer volt, hol nem volt… A fejtetvesség kezelése a 21. században
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
DORMÁND.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Sámánizmus és népvallás: Világkép 2. Birtalan Ágnes.
A Csongor és Tünde forrásművei
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nő golfozott, amikor a golflabda begurult az erdőbe és ott elveszett. Bement az erdőbe, de a labda helyett egy.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Árpád-házi Szent Erzsébet
Mt 19,16-30.
Régi stílusú népdal Megrakják a tüzet… Béreslegény…
Szent Bernadette.
Kedves Akadémia Hallgató, Még egyszer köszönjük, hogy velünk voltál a tréningen. Az előadás anyaga minden résztvevőnek jár. Használd boldogan, de kérjük,
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
A mese.
Zsére Zsére története: Zsére 1370 lélekszámú kisközség, Nyitrától 14 km-re, a Tribecs délnyugati oldalán, a Zsibrice északnyugati lejtője alatt, enyhén.
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Előadás másolata:

Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus

Bibliográfia: DÖMÖTÖR Tekla 1986: A magyarországi ördög ikonográfia problémái Ethnographia XCVII ( ) MNL 1981 Magyar Néprajzi Lexikon IV. Főszerk: Ortutay Gyula. Budapest 117., 129. MAGYAR Néprajz V Szerk.: Paládi-Kovács Attila. Akadémiai Kiadó Budapest PÓCS Éva 2012 Hiedelemszövegek Balassa Kiadó. Budapest VOIGT Vilmos 1989 A magyar népmese. Ethnographia C ( )

A néphit ördöge A keresztény Sátánnak számos nem hivatalos, laikus vonással gazdagodott változata Fő vonásait a keresztény sátán alakja szolgáltatja, de sok nem keresztény démonikus lény sajátosságait olvasztotta magába Jellemzői: Vasvilla van a kezében Tüzelnek, a rossztevőket égetik, forró szurokkal leöntik Fekete, nagy lábak Szőrös nagy farok 2 szarv Lóláb, pata( ha ember képében jelenik meg)

A 19. századtól kezdve az ördög alakja és külseje egyre inkább uniformizálódik, ez nyilván a könyvnyomtatás és a ponyvanyomtatványok elterjedésének hatására. Ez az ördögábrázolás (szakállas,kecskeszarvú ördög, akinek farka és patája van) behatol a falu népi élményanyagába is. De a népi ördögelképzelések továbbra sem felelnek meg teljesen az egyházi dogmáknak. A félelmetes és gonosz ördögnek nyomát leginkább a mondákban és az egyházi indíttatású tanulságos történetekben találjuk meg. A mesei ördögök lehetnek félelmetesek, nevetségesek is, de ezeket is csak az írástudó könyvillusztrátorok szokták ábrázolni a falu nem. Az ördögök lakhelye a mesékben, hiedelmekben egyaránt a pokol, az alsó világ, ahová élő nem teheti be a lábát.

Legendamesék ördöge: Az ember ádáz ellensége Többé-kevésbé egyenlő erejű ellenfelek Az ember az ördög számára csapdát épít, válaszol az ördög kilenc kérdésére Vannak olyan változatok, ahol az ördög szolgálja a szegény embert A gazdag ember által szabott lehetetlen feladatokat is könnyűszerrel elvégzi, s ezáltal a gazdag embert tönkreteszi Ördögről és a székely menyecskéről szóló tréfás mesék Ezekben az ördög igyekszik megszabadulni az ember hatalmától

Az ostoba ördög meséje Tréfás mesei műfaj Az ördög valóban egy „ostoba” és szánalmas figura, akinek az eszén az egyszerű, szegény ember vagy cigány is játszva túltesz A szegény ember és az ördög együtt dolgozik, de mindig az ördög húzza a rövidebbet, mindig ő marad alul az ördög az ember elpusztítására törekszik A szegény ember eladja a lelkét, de az ördög ostobasága miatt, mégsem tudja elvinni az embert A szegény ember mindig túljár az ördög eszén, s ezáltal meggazdagszik, vagyonra tesz szert

Jó néhány mese azzal kezdődik, hogy egy ember a segítőjének, azaz az ördögnek ígéri otthonából azt, amiről még nem tud, ami még nem volt akkor amikor elindult otthonról: az újszülött gyermekét

A hiedelemmese motívumai Ördögszerető A szép leány akinek nincs kedvese kíván egyet, akár az ördög maga is legyen. Meg is jelenik szép legény képében, s a leány eleinte rendkívül boldog, de egyszer véletlenül megpillantja kedvese lólábát, s megretten. Egy öregasszony azt tanácsolja neki, hogy akasszon ruhájára egy gombolyag fonalat és titkon kövesse. Megpillantja kedvesét a temetőben (templomban), amint holttestekből lakmározik. Másnap kedvese követeli, hogy mondja el mit látott, különben meghal apja, anyja, testvére, ő maga is. A leány nem árulja el, és a fenyegetés bekövetkezik. Halála előtt a lány rendelkezik, hogyan vigyék ki a házból, s hogyan temessék el, hogy az ördög rá ne találjon. A leány sírján egy virág nő, amit egy királyfi leszakít, s hazaviszi. A virág otthon leánnyá válik, és a királyfi feleségül veszi. A leány megszabadul az ördög üldözésétől.