Élelmiszer-szabályozás, magyar termék, nemzeti érték

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A környezetvédelem intézményrendszere
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előnyök és alkalmazási területek
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Munkahelyi egészség és biztonság
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Értéktárak Pest megyében
Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1169/2011/EU jelölési rendelet
Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője.
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A megyei és települési értéktárak és bizottságok szerepe, működése
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Településképvédelem2017.
Minisztériumok, központi közigazgatás
A természetvédelem.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

Élelmiszer-szabályozás, magyar termék, nemzeti érték vgvzfczut Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszerek megkülönböztetése Miért akarjuk megkülönböztetni az élelmiszereket? kiemelni a magyar terméket a piaci kínálatból – érzelmi és gazdasági cél megkülönböztetni a jobb minőségű terméket, az átlagos minőségűektől megkülönböztetni a nagyüzemi terméket a kézműves termékektől megkülönböztetni a helyi terméket a globális termékektől védeni nemzeti értékeinket vagyis növelni szeretnénk termékeink értékesítésének mértékét! Megoldási lehetőségek a megkülönböztetésre, piac élénkítésre kormányzati politikával, stratégiával – közvetett eszköz jogi eszközökkel – önkéntesen vállalható feltételek előírása (EU tagság) védjegyekkel – önkéntes piaci eszközök „egyszerű” védjegy (logó) tanúsító védjegy

Magyar Élelmiszerkönyvről sajátos jogi szabályozási eszköz a gyógyszerkönyvek mintájára – Európában a XIX-XX. században terjedt el (A, CH, D, F) 1962-ben ENSZ FAO/WHO Codex Alimentarius Magyarországon először az 1976. évi IV. tv. – a technológiai leírásokra – sikertelen bevezetés 90-es években az élelmiszer -szabványosítás utódjaként alakult újjá

Magyar Élelmiszerkönyv szervezete, működése Vidékfejlesztési Minisztérium adja a titkárságot Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság – 15 fős grémium Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottságok – a szakmai munka letéteményesei Élelmiszerkönyv lapok I. kötet előírásai – rendeleti kihirdetés II. kötet irányelvei - közzététel III. kötet előírásai és irányelvei

Magyar Élelmiszerkönyv felépítése I. kötet – kötelező előírások gyűjteménye 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet mellékletei (jelenleg 35 db.) EU műszaki direktívák húskészítmények tej és tejtermékek sütőipari termékek – még a korábbi szabályozás szerint II. kötet – irányelvek gyűjteménye termékek minőség szabályozásának eszköze megnevezés használata esetén kötelező megkülönböztető minőség jelöléssel ellátott termékek – emelt szint III. kötet – vizsgálati módszerek gyűjteménye

Magyar Élelmiszerkönyv emelt szint különleges élelmiszerek Önkéntes rendszer; Magasabb hozzáadott érték elismerése; Adalékanyag használat csökkentése; Tömegtermékektől való megkülönböztetés megnevezésben is; Ösztönző és kommunikációs eszköz; Fogyasztói bizalom erősítése; Ár-érték arány elismertetése

MÉ különleges élelmiszerek Elkészült: Méz; Lekvár és szörp Édesipari termékek Kiadás alatt: Tejtermékek; Sütőipari termékek Előkészítés alatt: Fűszerpaprika Folyamatosan bővülő irányelvek

„Magyar termék” rendelet Származási helyre utaló önkéntes megjelölések „magyar termék”, vagy bármilyen hasonló állítás növényi élelmiszerre: termesztés, betakarítás, begyűjtés, tisztítás, kezelés, csomagolás Magyarországon történt állati élelmiszerre: születés, keltetés, nevelés, elejtés, kifogás, haszonállat termelésbe állítása, csomagolás Magyarországon történt feldolgozatlan élelmiszerre: fenti alaptermékből, és valamennyi alkalmazott eljárás - beleértve a szétválasztást, részekre osztást, vágást, szeletelést, csontozást, darálást, nyúzást, őrlést, tisztítást, darabolást, kifejtést, törést, hűtést, fagyasztást, mélyfagyasztást, kiolvasztást, csomagolást is – Magyarországon történt

„Magyar termék” rendelet Származási helyre utaló megjelölések „magyar termék”, vagy bármilyen hasonló állítás – folyt. feldolgozott élelmiszerre: fenti feldolgozatlanból, és minden műveleti lépés Magyarországon történt és ennek megfelelő minden egyéb feldolgozott összetevő (kivétel: adalékanyagok, fűszerek, aromák, konyhasó) hazai termék feldolgozott élelmiszerre: felhasznált feldolgozatlan összetevő több, mint 50%-a magyar termék, egyebekben, mint a magyar termék hazai feldolgozású termék feldolgozott élelmiszerre: import összetevőkből, de minden összetételt, érzékszervi tulajdonságot meghatározó feldolgozási művelet Magyarországon történt

Hungarikumok? Kinek? Minek? Hogyan?

Hungarikumok a Parlamentben Az Országgyűlés számára kiemelt jelentőségű a nemzeti és az egyetemes történelem során felhalmozott és megőrzött, valamint a közelmúlt kiemelkedő teljesítményeire épülő magyar nemzeti örökségünk összegyűjtése és védelme Hungarikumok védelméről szóló 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat HÍR gyüjtemény kiemelése és megerősítése rendszeres kormányzati beszámolási kötelezettség 122/2008. (XI.28.) OGY határozat hízott kacsából, libából előállított termékek védelme törvényjavaslat benyújtása a hungarikumokról MEH 1470/2/VIII/2009. számú döntése a tv. szövegtervezet FVM első helyi felelősségével történő elkészítéséről + parlamenti bizottság „Hungarikumok a Parlamentben” – civil fórumok, bemutatkozások

Preambulum Az Országgyűlés megállapítja, hogy a magyar nemzeti értékek és azokon belül a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek; a nemzeti összetartozás, egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében hazánk értékeit össze kell gyűjteni és ápolni kell; a magyar történelem legnemesebb hagyományait és évszázados értékeit egy átfogó értéktárban kell összesíteni; a nemzeti értékeink védelme hozzájárul az új nemzedékek nemzeti azonosság-tudatának kialakulásához és megszilárdításához; nemzeti örökségünk széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése az országimázs erősítésében kiemelkedő jelentőségű; együttélésünknek köszönhetően a magyar kultúra részévé váltak a nemzeti és etnikai kisebbségek is, melyek értékenként ugyancsak a magyar és Magyarországhoz köthető nemzeti értékek tárházát gazdagítják.

Nemzeti érték A magyar alkotó tevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódóan, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött egyedi és különleges érték, amely hazai szempontból meghatározó jelentőségű, így nemzetünk - de legalább egy meghatározott tájegység lakossága - a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el, jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon, hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez;

Hungarikum Gyűjtőfogalom, olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a történelmi vagy a mai Magyarországra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, továbbá belföldön és külföldön egyaránt a magyar kultúra és tudomány eredményeként tartanak számon, vagy jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon, vagy védett természeti értékek, továbbá amelyet az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározottak szerint végzett egyedi értékelés eredményeként a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, vagy amely e törvény erejénél fogva hungarikumnak minősül

Települési, Megyei Nemzeti Érték Határon túli Nemzeti Érték Magyar Nemzeti Örökség Piramis Hungarikum Magyar Nemzeti Érték Települési, Megyei Nemzeti Érték Ágazati Nemzeti Érték Határon túli Nemzeti Érték

Nemzeti értékek gyűjtése Települési Értéktár Bizottságok Határon túli csoportosulások Civil csoportosulások Települési/Tájegységi Értékek Gyűjteménye Ágazati Értékek Határon túli magyar értéktárak Civil gyűjtemények Megyei Értéktár Bizottságok Hungarikum Bizottság Magyar Értéktár Hungarikumok Gyűjteménye Megyei Értékek Gyűjteménye

Hungarikum Bizottság A a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke-, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter-, a kultúráért és oktatásért felelős miniszter-, az agrár-vidékfejlesztésért, természetvédelemért felelős miniszter-, a turizmusért felelős miniszter-, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke-, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke-, a határon túli magyar közösségek, az Országgyűlés által delegált tagokból létrehozott grémium.

Hungarikum Ágazati Szakbizottságok Az adott szakterületen működő államigazgatási szervek, hatóságok, tudományos testületek, oktatási intézmények, gazdasági és szakmai kamarák, valamint szakmai szervezetek képviselőiből létrehozott szakmai testületek a Hungarikum Bizottság munkájának segítésére.

Hungarikum Bizottság feladata működteti a Magyar Értéktár magyar és angol nyelvű internetes oldalt; gondoskodik róla, hogy a Magyar Értéktár az országmárka stratégia szerves részét képezze;  kiválasztja a Magyar Értéktárból hungarikumokat, indokolt esetben dönt e minősítés visszavonásáról; összeállítja a Hungarikumok Gyűjteményét; véleményezi a hungarikumokkal kapcsolatos jogszabályok tervezetét; évente közzéteszi a Hungarikumok Gyűjteményét a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben, valamint internetes honlapon is; javaslatot tesz a Kormánynak a hungarikumok fenntarthatóságáról és hasznosíthatóságáról; pályázatokat ír ki a hungarikumok megőrzésére, fenntartására, fejlesztésére, megismertetésére, védelmére, a termékek hazai és nemzetközi piaci bevezetésére vonatkozóan; évente konferencia-sorozatot szervez az érintett ágazatok és célterületek bevonásával.

Hungarikum Védjegy A Hungarikumok Nemzeti Gyűjteményében szereplő termékek és szolgáltatások széles körben történő megismertetésének elősegítésére, színvonaluk és minőségük folyamatos fenntartására Pályázati úton szerezhető meg Szigorú feltételek - az imázs megőrzése érdekében

Milyen legyen az élelmiszer hungarikum? Összetételében, tulajdonságaiban, előállításában kapcsolódjon nemzeti hagyományainkhoz pl. liba töméses hízlalása, szürkemarha tenyésztés A pozitív tudatot, benyomást erősítő termék legyen pl. a pálinka a „nemzet itala” Legyen biztonságos – jelenlegi tudásunk szerint is pl. toxikus anyagok határérték alatt Legyen reprodukálható sajátságos tömegtermék Legyen jól és egyértelműen azonosítható a „hungarikumságát” biztosító eredete korrekt nyomonkövethetőség

Köszönöm a figyelmüket!