A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Kifizetési igénylések gyakorlati tapasztalatai
Projekt Partneri Jelentés készítése és benyújtása
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
A projektek pénzügyi menedzselése
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Kifizetési igénylések benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Projektek pénzügyi elszámolása
A pénzügyi elszámolhatóság kérdései
NEA támogatások elszámolása
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
TAMOP 5.2.2/08 A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű.
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
Pénzügyi és szakmai elszámolás
EU-s pályázatok írása és módszertana
Regionális Operatív Programok KMOP közoktatási intézmények beruházásainak támogatására Pénzügyi lebonyolítás.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
1 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program A kifizetések során alkalmazott árfolyamok Helgert.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
FINANSZÍROZÁS - TÁMOP I. RÉSZ FINANSZÍROZÁS - TÁMOP POLGÁR ÉVA ESZA Kht.
FuturICT.hu Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma Kick-off meeting Szeged, december 7. PROJEKT SZINTŰ PÉNZÜGYI LEBONYOLÍTÁS MŰKÖDÉS.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
2007. január 25.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Projekt zárás.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
2007. febuár 6.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Pályázati információs nap Június 15.
Pénzügyi tudnivalók KA2 stratégiai partnerségek – pályázatíró szeminárium január 31. Budayné Szentes Dorottya Pénzügyi monitoring csoportvezető.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Alapelvek Egyszerűség, áttekinthetőség
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Szakképzési mobilitás projektek Beszámolást segítő rendezvény Kvíz
Előadás másolata:

A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről

A pénzügyi szabályokat meghatározzák: - A magyar jogszabályi előírások - A pályázati programok feltételrendszere Együttesen érvényesek.

A pénzügyi szabályok megismerhetőek a következő dokumentumokból: - Pályázati felhívás - Szerződés és mellékletei - Pénzügyi útmutató vagy kézikönyv - Egyéb dokumentumok

A pályázati felhívás A pályáztató szervezet, mint elméleti anyagot értelmezi a felhívást, amit a támogatott pályázó a gyakorlatban próbál majd megvalósítani. Az elméleti megfontolások és a gyakorlatba való beültetés között meglévő konfliktus csökkentésére folyamatosan tájékozódni kell.

A pályázatban Pénzügyi táblázatokat kell kitöltenie, amelyek tükrözik a projekt tervezett költségeit

Felmerülő hibák - Költségvetési terv hiánya, - Nem az aktuális pályázati űrlapon való megjelenítése esetén, - A projekt céljaihoz képest eltúlzott mértékű támogatás igénylésével a pályázó akár ki is zárhatja magát a források elnyeréséből.

A költségtípusok: - Személyi költségek - Alvállalkozi költségek - Működési költségek - Mobilitási költségek: utazási és megélhetési költségek - Információs és kommunikációs költségek - Disszeminációs költségek - Anyagköltségek - Beszerzési költségek - Előállítási költségek - Általános költségek - Adminisztráció költségek - Egyéb költségek

Nem elszámolható költségek - Reprezentációs kiadások, ajándékok - Árfolyamveszteség - Visszaigényelhető ÁFA

Elfogadható A költségek kizárólag, akkor elfogadhatóak, --- szükségesek, a projekt végrehajtásához és - tartalmához szorosan kapcsolódnak, - költséghatékonyak, indokoltak, - mértékük megengedett, - a szerződés és mellékletei tartalmazzák azokat, - bármikor azonosíthatóak – számlákkal, bizonylatokkal igazolhatóak - teljesítésük dátuma a szerződésben leírt felhasználási időtartamon belül esik.

A szerződés támogatási tételei A megítélt támogatás összege a szerződésben: - Egyösszegben v. - Költségtételek szerinti bontásban

- Átalányösszeg (pl.: megélhetés 150 EUR / nap számla nélkül elszámolható), - Maximum limitek (pl: beszerzés max EUR számlákkal alátámasztva), - Százalékos arányok (pl: az adminisztrációs költség nem lehet nagyobb, mint az összes felhasznált támogatás 5 %) - Egyéb korlátozások.

A támogatás utalása - Egyösszegben a szerződés hatálybalépését követően – 100%-os előfinanszírozás - Részletekben, határidőkhöz vagy teljesítményhez kötötten – pl.: 40%, 30%, 30% pályázati ciklusonként félévente előre, 80% előre, 20% a projekt lezárását követően - Egyösszegben a projekt teljesítését követően – 100%-os utófinanszírozás

Az utófinanszírozás egyfajta biztosítékot jelent a pályáztató számára. Ha a teljes szerződéses összeget nem vagy nem megfelelően használják fel, akkor ezzel a pályázót megkímélik a támogatás visszautalásától és önmagukat a kockázattól, ami a visszautalás bizonytalanságából adódik

A projekt megvalósítása során -A jó beszámoló alapja az évközbeni folyamatos, naprakész nyilvántartás (Pl: táblázat vezetése költség-nemenként a számlamásolatok alapján, dátummal, Excelben) - Érdemes róluk másolatokat készíteni, melyek a szervezet pecsétjével és képviselőjének aláírásával hitelessé válnak. - A számlamásolatokat költség-nemenként elkülöníteni, rendszerezni

A pontos nyilvántartás vezetésével az időközi tervezés nagyban elősegíthető és így a likviditási kockázat is csökkenthető!

A támogatások EUR-ban állnak rendelkezésre, de a költségek elsősorban forintban merülnek fel ezért időről időre tájékozódni kell az árfolyamokról is.

Fontos, hogy a számlákon mindig a szerződést kötő, támogatott intézmény (v. személy) neve és címe szerepeljen !

Pénzügyi beszámolás Az időközi beszámolók: - A projektek nyomonkövetése - Az aktuális állapotnak felel meg - Az adott időpontig felhasznált támogatás mértéke jelenik meg benne - Egyben feltétele is lehet a támogatás következő részletének átutalásához – időbeli ütemezés

’Év végi’ beszámolás - A projekt lezárásaként költségtételenként összegzi a források felhasználását - A rendelkezésre álló adatbázisból lehívható az összes adat - Összegek kerekítése nem megengedett - A projekt teljes összegéről kell elszámolni (szerződéses összeg+társfinanszírozás+önrész)

A beszámolók ellenőrzése - Helyszíni auditon - Tételes ellenőrzés Mind a két esetben a projekt kapcsán felmerült összes számla és bizonylat vagy azok hiteles fénymásolatainak ellenőrzése történik.

Megfelelõ? Pénzügyiellenõrzés Értesítés átutalásról Dokumentálás Értesítés visszafizetés rõl Átutalás Megérkez ett apénz? Felszólítás Megérkez ett apénz? Lezárásdokumentáció Felszólítás (hiánypótlásstb.) Megfelelõ ek? Auditlátogatás Monitoring látogatás Felszólítás (hiánypótlás,stb.) Tételespü. mon. Megfelelõ ? ? Iroda archivl