A küszöbön és az akadálypályán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyt az esélyteleneknek
Advertisements

A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A koragyermekkori nevelésről
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Az inkluzív ellátórendszer fejlesztési irányai Nemzetközi és hazai tapasztalatok.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Inklúzió.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Amilyen korán csak lehet
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Integráció, inkluzió PPK,
Az iskolai szervezet és fejlesztése
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A-11/2. A pályázati célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében, oktatásában részt vevő intézmények (speciális és többségi)
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A szakiskola jelene és jövője
CSOPORTNAPLÓ MÓD - SZER - TÁR ANYAGÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL.
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Esély a szülőknek, lehetőség
Előadás másolata:

A küszöbön és az akadálypályán Kőpatakiné Mészáros Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Kihívások

Európa esélyegyenlőségi stratégiája Az Európai Közösség támogatja a fogyatékos gyermekek bevonását az általános oktatásba. A stratégia támogatja a fogyatékos személyek „kihelyezését” a számukra fenntartott intézetekből. Akcióterv két évente - prioritások

Országos Fogyatékosügyi Program Harminchárom konkrét intézkedés Területei: egészségügyi, foglalkoztatási, szociális, oktatási, közlekedési, településrendezési, településfejlesztési és egyéb állami tervezés, az azokhoz kapcsolódó döntések meghozatala. „Az oktatási és a munkaerő-piaci integráció kiteljesedésével …. törekvés arra, hogy egyre több egészséges gyermek és felnőtt pozitív élményként élje meg a fogyatékos emberekkel való napi kapcsolatait.”

Inklúzió Barnáné Likovszky Márta Békési Kálmán Garami Erika Kasza Georgina Kovács Erika Kőpatakiné M Mária Labáth Ferencné Mayer József Murárik Ferencné Vágó Irén Zóka Katalin

Az óvodai intézményrendszer és az óvodai nevelésben való részvétel 2000-ben és 2006-ban OM, illetve OKM októberi statisztika 2000 2006 Összes óvoda* 3 522 3 223 SNI gyerekeket fogadó óvoda 487 1 037 Integráltan nevelő 396 935 Szegregáltan nevelő 91 102 Összes óvodás 342 285 327 644 Összes SNI óvodás 3 619 5 324 Integrált nevelésben résztvevő 2 323 3 840 Szegregált nevelésben résztvevő 1 296 1 484

Stratégia helyett taktika? Kérdés: Szerepel-e a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációjának célkitűzése az óvoda alábbi dokumentumai közül valamelyikben? Stratégia helyett taktika? Az óvodák száma Aránya (%) Az óvoda helyi nevelési programjában 233 67,7 Az óvoda alapító okiratában 226 65,7 Az óvoda éves munkatervében 172 50,0 A helyi közoktatásra vonatkozó esélyegyenlőségi tervben 171 49,7 Az óvoda minőségfejlesztési programjában 147 42,7 Az óvoda szervezeti és működési szabályzatában 106 30,8 Az óvoda által megfogalmazott küldetésnyilatkozatában, missziójában (nem hivatalos dokumentumban, honlapon, szóróanyagokban stb.) 98 28,5 Az óvoda házirendjében 64 18,6 Nem szerepel egyikben sem 46 13,4 Nem válaszolt 18 5,2 Összesen 344

Az integráció megjelenésének aránya (%) az intézményi dokumentumokban

Együttműködés és feladatvállalás „…nagyon nem szeretem azt a szemléletet, hogy ha vizsgákon előkerül, hogy mit tennél ilyenkor, és azt feleli, hogy szakemberhez küldeném, és az gondolom, hogy nem ez a megoldás. Nyilván szakemberhez is kell küldeni, de legyek azzal tisztában, hogy nekem mi a feladatom a fejlesztésben, kommunikáljak a szakemberrel, kérdezzem meg a szülőt, mit mondott a szakember, ha nem tudom elérni. De mindenképp egy együttműködés kell.” Óvodavezető

Egyéni nyereségek „Nagyon sok finom pedagógiai érzékünk erősödött és emiatt én nagyon szeretem csinálni (…) Egyszer ültem egy konferencián, egy nagyon neves kerületi óvodában, és mellettem ült egy óvónő, kérdeztem tőle, hogy ti milyen gyerekeket integráltok, egy integrációs óvoda volt, és hála istennek nálunk ilyen nincs. Mondom, akkor miért jöttél, hát a főnöke elküldte, hogy érdeklődjön, és úgy felsóhajtott, hogy hála istennek nincs, én nem szóltam semmit, gondoltam magamban, mi meg okosodunk attól, hogy integrálunk.” (intézményvezetők, fenntartók fókuszcsoportja)

Esély a tanuló szervezetté válásra Új megoldások keresése komplex problémákra, Rendszerszemlélet (ld. bemenet, folyamatok, kimenet, értékelés, átmenet a rendszer felsőbb szintjeire), Interakciók (együttműködések) a környezettel.

A korábbinál nehezebb és több feladat a pedagógusok számára Alternatívák Integráció A korábbinál nehezebb és több feladat a pedagógusok számára A többségi környezet ellenállása A társadalmi leszakadás megfékezése A társadalmi integráció esélye Szegregáció Könnyebb feladat a pedagógusok számára Alkalmazkodás a többségi környezet igényeihez A társadalmi leszakadás újratermelése A társadalom kettészakadása

Vitára ajánlott kérdések Hogyan motiváljuk a pedagógust?   Milyen megközelítések (és szerepek) adódnak? (eszközök, módszerek?) Hogyan találjuk meg a módját annak, hogy a jó gyakorlatot folytató intézmények átadják a tudásukat? Hogyan tudjuk támogatni a jó, működő programok gyakorlattá válását?

Kiadványok A küszöbön – sajátos nevelési igényű gyermekek az óvodában Akadálypályán – sajátos nevelési igényű tanulók a középiskolában Új horizontok az együttnevelésben – az együttnevelés, a befogadó értékelés jó gyakorlatai – nemzetközi együttműködés Nyitott középiskolák – kézikönyv együttnevelő középiskolák számára