TÁMOP412/C 2010.06..24 Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Virtuális oktatási környezet kialakítása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learninges tananyagfejlesztés módszerei a felsőoktatásban
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
e-Learning a tanárképzésben
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az E-TANÁR portál.
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
Lökkös Attila TÁMOP projekt bemutatása
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Statisztikai eszközök a multimédiás kurzuselemek hatékonyságának elemzésére T. Nagy Judit
A szaktanácsadó segítő szerepe
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Korszerű, hatékony képzési megoldás E-Learning - SzITÁR június 13.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Előadás másolata:

TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése e-tananyagok fejlesztésére, blended learning megoldások alkalmazására a Széchenyi István Egyetemen dr. Nagy Tamás főiskolai docens Gödöllő,

TÁMOP412/C Előzmények - célok - környezet Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 2 A felsőoktatás átalakulása a kevesek lehetőségétől („elitképzés”) a tömegoktatásig nagyon sok szervezeti, oktatási, módszertani problémát, emberi konfliktust eredményezett. Forrás: Magyar statisztikai évkönyv. 1990–2001, KSH; OM Statisztikai tájékoztató, Oktatási Évkönyv 2001/2002; Oktatási adatok 2002/2003, KSH A hallgatói létszám növelése - megtartása, a képzés minőségének a javítása intézményi érdek.

TÁMOP412/C Előzmények - célok - környezet Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 3 Előzmények: Levelezőképzés –Távoktatás – E-tananyagfejlesztés 2003-tól Növekedett a távoktatási hallgatók száma Egyre többen választották az e-learning megoldásokat Az e-learninget választó hallgatók teljesítménye (vizsgák, államvizsga) nem volt gyengébb mint a klasszikus levelező hallgatóké Nappalin tanuló hallgatók közül egyre többen használták az e- tananyagokat Oktatók megismerkedtek CMS és LMS rendszerekkel, kísérleteztek. Kiírták a TÁMOP 412/A és TÁMOP 412/C pályázatokat Döntés született a pályázat beadásáról Nyertünk a két pályázaton Több tucat tananyag fejlesztését kellett megkezdeni

TÁMOP412/C Előzmények - célok - környezet Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 4 Mottó: „…az oktató módszertani kultúrájának annál fontosabb a szerepe, minél hátrányosabb helyzetű, gyengébb tudású, alacsonyabb motiváltságú hallgatókat kell felkészíteni…” Felsőoktatás jellegzetessége, hogy az oktatók többsége nem rendelkezik tanári végzettséggel Az oktatók többségének nincs e-tananyagfejlesztési tapasztalata Az oktatók nem ismerik a pedagógia, a módszertan klasszikus, modern megoldásait Egyre több a személyes gond, probléma, konfliktus Így a felkészítésnek több területet is fel kellett vállalnia A bemutatásra kerülő kurzusok tervezői, trénerei: Földes Zoltán, Kovács Miklós, Létray Zoltán, Nagy Tamás

TÁMOP412/C Tanári szerepek változása Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 5 MENTOR TANANYAGFEJLESZTŐ TUTOR Kapcsolati kompetencia Tanítási kompetencia Tanulási kompetencia dr. Földes Zoltán

TÁMOP412/C Tananyag fejlesztés - tervezés Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 6

TÁMOP412/C TÁMOP 412/C célja Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 7 Képzők képzése TÁMOP 412/C Tananyag- és tartalomfejlesztés TÁMOP 412/A Blended-learning típusú oktatói továbbképzések TÁMOP 412/C

TÁMOP 412/C feladatok Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 8 Blended-learning típusú oktatói továbbképzések TÁMOP 412/C Pedagógia beépülése a tananyagba Oktatásmódszertan Tanulási kompetenciák IKT eszközök IKT módszerek Bologna-konform e-tananyag fejlesztése Kompetencia-alapú oktatás Modularitás és tevékenységorientáltság

TÁMOP412/C TÁMOP 412/C kurzusai Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 9 KURZUSOK Tananyagfejlesztés Ellenőrzés és értékelés Multimédia, e-tanulás a felsőoktatásban Nem formális oktatás módszertana Konfliktuskezelés Tutori – és mentori tevékenység Szakmai nyelvtudás bővítése Vezetőképzés

TÁMOP412/C Tananyagfejlesztés 1. nap Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 10 Köszöntés-bemutatkozás- program célja A tananyag kiválasztása és elrendezése (modul-lecke) Módszertani útmutatás Választott téma leckeszintű felépítése –A téma indokoltsága –Paradigmaváltás, DACUM –Kompetencia alapú oktatás ‒ Pontosított célok, kulcsfogalmak, követelmények ‒ Tanulást segítő tevékenység megfogalmazása ‒ Önellenőrző kérdések ‒ Saját témához; célok, követelmények, kulcsfogalmak tanulási tevékenység önellenőrző kérdések

TÁMOP412/C Ellenőrzés és értékelés 2. nap Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 11 Köszöntés-bemutatkozás kapcsolat az első nappal Ellenőrzés és értékelés az oktatásban Feladattípusok, feladatszerkesztés Lecke és modulzáró feladatok készítése –Az ellenőrzés és értékelés helye, szerepe az oktatásban –Ellenőrzési és értékelési módszerek ‒ Feladattípusok (zárt, nyílt) ‒ Követelmények alapján feladatok szerkesztése, javítókulcs ‒ Lecke és modulzáró kérdések készítése ‒ Saját témához követelmények elemzése feladatsor összeállítása javítókulcs elkészítése

TÁMOP412/C Multimédia a felsőoktatásban 3. nap Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 12 Köszöntés-bemutatkozás- program célja Taneszközök jellemzői Taneszközök kiválasztása Taneszközök tervezése, elkészítése –A téma indokoltsága –Taneszközök típusai –Taneszköz kiválasztás folyamata –Taneszközök tervezése kontakt órákhoz és e-tananyagokhoz –Multimédia készítésének szoftver- eszközei –Szemléltető eszközök készítése egy kiválasztott fizika leckéhez –Szemléltető eszközök készítése egy kiválasztott saját témakörhöz

TÁMOP412/C E-tanulás a felsőoktatásban 4. nap Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 13 Köszöntés-bemutatkozás kapcsolat az első nappal E-learning alapok E-tananyag szerkesztés Gyakorlati szerkesztő munka számítógépnél –E-learning példák bemutatása –Az e-learning rendszermodellje ‒ E-tananyagok fejlesztésének módszertana ‒ E-tananyagok digitalizálása: az „eXe” editor bemutatása ‒ Moodle megoldások ‒ E-tananyagrészek elkészítése Fizika mintapélda Saját anyag

TÁMOP412/C A kurzus munkaformái, módszerei Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 14 Mottó: „…a módszert a módszerrel…” Előkészítés Minden kurzushoz készült e-tananyag (cél: felkészülés a kurzusra) Korábban kiválasztottunk egy közös tananyagot (Fizika: Testek haladó mozgása) Minden oktató hozott egy saját tananyagot (rövid részlet) Kurzus megvalósítása: Rövid bevezető, célmeghatározás, PowerPointtal támogatott előadás (30’) 2 fős csoportok szervezése A hallgatók (oktatók) rögzítik mit várnak a naptól Beszélgetés, vita, ötletek (problémák, feladatok a kurzus napi tartalmáról) Fizika téma feldolgozása munkalapok támogatásával (papír, eXe, Moodle) Közös megbeszélés Saját tananyag feldolgozása (papír, eXe, Moodle) Közös megbeszélés A nap értékelése A teljes tervezési folyamat elvégzése, gyakorlati megvalósítás.

TÁMOP412/C Munkaformák Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 15 Bevezetés Előadás Csoportmunka

TÁMOP412/C Munkaformák Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 16 Az elkészített anyag megbeszélése Konzultáció Beszélgetés

TÁMOP412/C Munkaformák – Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 17 Számítógépes munka előkészítése eXe szerkesztő használata

TÁMOP412/C A kurzus munkaformái, módszerei Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 18 Folyamat: Teljes tartalmi tervezés és megvalósítás DACUM Tananyag elemzése, a feldolgozás tervezése Cél – követelmény – tartalom – tanulási idő – tevékenységek – önellenőrző feladatok Munkaformák: kontakt és önálló tevékenységek Multimédia anyagok tervezése és elkészítése (paint, CamStudio, Cabri, stb.) E-tartalmak tervezése E-tartalmak létrehozása (e-tartalom szerkesztő - eXe, LMS rendszer - Moodle)

TÁMOP412/C Alkalmazott taneszközök Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 19 A kurzusok blended-learning tananyagai:

TÁMOP412/C Alkalmazott taneszközök Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 20 Az előadások PowerPoint bemutatói:

TÁMOP412/C Alkalmazott taneszközök Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 21 Az önálló munkát támogató munkalapok:

TÁMOP412/C Az elkészült feladatok, termékek Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 22 A kurzus végére minden oktató: összeállította egy rövid, egyszerű e-tananyag (fizika, saját tantárgy) forgatókönyvét (lecke) elkészítette a tervezett (fizika) tartalom e-változatát SCORM formátumban feltöltötte a SCORM tartalmat a Moodle rendszerre az oktatók által feltöltött leckék összeálltak egy (fizika) modullá

TÁMOP412/C Tapasztalatok – vélemények Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 23 Megkérdeztük a résztvevőket mondjanak véleményt, értékeljék a programot: A kérdőíves felmérések 90-95%-os elégedettséget mutattak. A többség elégedett volt a képzéssel, kaptunk jó ötleteket, felhívták a figyelmünket szervezési, tervezési módosításokra…

TÁMOP412/C Tapasztalatok – vélemények Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 24

TÁMOP412/C Tapasztalatok – vélemények Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 25

TÁMOP412/C Tervek - célok Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 26 A kurzusok tapasztalatai alapján szeretnénk ezt a munkát folytatni, mert: a fenntarthatóság előírás a kollégák igénylik nélküle nem lehet hatékonyan tartalmat fejleszteni az egyetem vezetése végső célként az összes új oktató számára szeretné biztosítani a felkészítést A következő TÁMOP pályázatunk is tartalmazza a képzők képzése kurzusokat.

TÁMOP412/C Tananyag- és tartalomfejlesztés 412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 27 Több szak-, szakirány tartalmi fejlesztése zárul le a nyáron 35 e-tananyag készült 3 tananyag német nyelven is elkészül Fejlesztés megvalósítása: Közreműködők: szerző (lektor, fordító) módszertani szakértő digitalizáló Jellegzetességek: egy intézmény, egy vagy több szerző több intézmény több szerző munkafelület: Moodle kurzus ( , FTP szerver)

TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 28 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! dr. Nagy Tamás főiskolai docens