Általános katonai ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Virtual theatre of war Digital battlefield A digitális hadszíntér határai DrSci. Seres György.
Advertisements

Logisztika alapvetések.
A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM HELYE, SZEREPE, ILLETVE FELADATAI HÁBORÚS- ÉS NEM HÁBORÚS KATONAI MÜVELETEKBEN (Előadás a doktori képzés részeként n,
1956.Okt.23. Forradalom.
Haditechnikai kutatás és fejlesztés (K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig Dr. Seres György DSc
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
BPR – Business Process Reengeneering
A katonai kötelékek jellemzői
Önellenőrzés az 1. fejezet anyagából Válasszon egy modellt.
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
Szolnok, A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE Seres György 2009 Szolnok, 2009.
Készítette: Novák Edvin
A számítástechnika és informatika tárgya
A hódító Róma.
A kurszki csata.
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
AZ OVERLORD-HADITERV.
Katonai Műszaki Doktori Iskola A katonai közlekedési rendszertechnika helye, szerepe a katonai műszaki tudományokban Szűcs László CSc / Előadás: án.
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Katonai stratégiák, stratégiai elméletek
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
DEÁK JÁNOS NAPJAINK KATONAI MŰVELETEINEK JELLEMZŐI
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
Haditechnikai eszközök fejlesztési trendjei a as időszakra
CZINGER István nyá. ezds.
A háború és a modern fegyveres erő
A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005.
A haditechnikai K+F és a haderőfejlesztés Haditechnikai kutatás Ajánlatok Kül- és bel- politikai helyzet Védelmi (szövetségesi) követelmények Nemzet-
Egy példa: hogyan született (volna) a vadászrepülő flotta cseréjére vonatkozó döntés? A ZMNE szolnoki kampuszában, 2002-ben, a „FUTURE AVIATION TECHNOLOGIES”
Békefenntartó eljárásmódok
Általános katonai ismeretek II.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Zsibrita Mátyás – Fuvarozási módok Zsibrita Mátyás – március 20.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Katonai Testnevelés helyzete a Központi Kiképző Bázison
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Csaták, hadvezérek, katonák
Juhász László százados
A kurszki csata.
Csaták, hadvezérek, katonák
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
A TANK A harcmező ura.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
TÁRSADALOM ÉS HADÜGY Előadó: Prof. Dr. Szendy István ezredes CSc.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
A Csapatpszichológiai Szolgálat rendszere a Magyar Honvédségben A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája Budapest,
PROJEKTMENEDZSMENT Szabó Mária
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
BPR – Business Process Reengeneering
MH 93. PETŐFI SÁNDOR VEGYIVÉDELMI ZÁSZLÓALJ
Országos Statisztikai Tanács
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
A piac és a piacgazdaság
Lisszaboni Szerződés tükrében
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

Általános katonai ismeretek Az általános harcászat alapfogalmai

Az általános katonai ismeretek hét területe általános harcászat béketámogató műveletek a lőelmélet alapjai túlélés nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek MH haditechnikai eszközei alaki elmélet Mi jut eszetekbe a fenti kifejezések kapcsán?

Témakörök A harc fogalma, kategóriái, a támadás és a védelem alapjai A katonák tevékenysége a harcmezőn Ismétlő foglalkozás

A harc fogalma, kategóriái, a támadás és a védelem alapjai „A harc a fegyveres küzdelem alapvető formája, a küzdő felek fegyvernemi egységeinek és alegységeinek szervezett összecsapása. Célja az ellenség megsemmisí­tése, csoportosí­ tásainak szétzúzása, továbbá fontos körzetek, terepszakaszok, objektumok megtartása vagy birtokbavétele. A harc lehet földi, légvédelmi és légi.”

?

A harc szerepének és jellegének változása Kis létszám – egy döntő ütközet Nagy létszám (tömeghadseregek) + vasút szerepe + hírközlés javulása = Szükségessé válik a harcok, ütközetek tervezése térben és időben. (rajz)

A harc általános törvényszerűségei a tevékenységre döntő hatással van a haditechnikai eszközök mennyisége, minősége; a célokat úgy kell megfogalmazni, hogy azok összhangban legyenek a csapatok harci lehetőségeivel; A harcban elért siker függ az erőfölénytől, az eszközfölénytől, valamint attól, hogy mennyire vagyunk képesek saját erőink és eszközeink megóvására; a siker függ a harcban részt vevő fegyvernem és szakcsapat megfelelő együttműködésétől; a siker függ a vezetéstől, a harcban részt vevő csapatok erkölcsi, pszichikai állapotától, valamint logisztikai ellátottságától.

A harchoz kapcsolódó fogalmak A csapás: a harc alkotórésze, tartalmának fő eleme, az ellenség megsemmisí­tésének legfőbb feltétele. A csapás lényege a fegyverfajták tüzének, valamint a csapatoknak az ellenség csoportosí­tására és objektumaira kifejtett erőteljes ráhatása.

A harchoz kapcsolódó fogalmak A tűz: a harc alapvető tartalma, a harcfeladat megoldásának sajátos módja, az erőkkel és eszközökkel mért csapás szerves része, a szárazföldön és levegőben ví­vott harcban az ellenség pusztí­tásának alapvető eszköze. A tűz hatásossága a váratlansággal, a pontossággal és a hozzáértő vezetéssel érhető el.

A harci lehetőségek Mi befolyásolhatja? adott katonai szervezet feltöltöttsége személyi állománnyal és harci technikával; a katonai szervezet jellege, a harci technika minősége, technikai állapota; a katonák erkölcsi, pszichikai állapota, kiképzettsége; a vezetés hatékonysága; lőszer, üzemanyag, élelmezési és egyéb ellátás; a terep állapota, az időjárás, a napszak.

A harchoz kapcsolódó fogalmak A manőver: a harc alkotórésze, a különböző tűzcsapásoknak, a csapatok helyváltoztatásának szervezett és meglepetésszerű kombinációja, az erők és eszközök legkedvezőbb csoportosí­tásának létrehozása vagy az ellenség megtévesztése céljából.

Az összfegyvernemi harc jellemzői határozottság, nagyfokú manőverezés és mobilitás; a helyzetek gyors és éles változásai; a harctevékenységek széles arcvonalon és nagy mélységben történő kibontakozása; a harctevékenységek gyors végrehajtása; bonyolult légi és elektronikai helyzet.

Az összfegyvernemi harc Egyszerre vesznek részt benne különböző fegyvernemek

A harchoz kapcsolódó fogalmak Védelem: a támadó ellenséggel szemben, előre elkészí­tett vagy a harc folyamán elfoglalt és berendezett körletben (támpontban), illetve harctevékenységi körzetben zajlik.    Céljai többek között a terep természetes és mesterséges akadályait kihasználva az erőfölényben lévő ellenség előrevonásának akadályozása, támadásának megtörése, jelentős veszteségokozás, a terep fontos részeinek megtartása.

A harchoz kapcsolódó fogalmak

A harchoz kapcsolódó fogalmak A védelem formái: (rajz) - a támadó ellenséggel szembeni harc esetén védelmi harcról beszélünk; - a bekerí­tést végrehajtó ellenséggel szembeni harc esetén bekerí­tésben ví­vott harcot ví­vunk; - az üldözést végrehajtó ellenséggel szemben pedig visszavonulást hajtunk végre.

A harchoz kapcsolódó fogalmak

A védelmi harc méretei rajállás szakasztámpont századtámpont zászlóalj védőkörlet (könyvből)

A harchoz kapcsolódó fogalmak Támadás: • az ellenség pusztí­tását valamennyi rendelkezésre álló eszközzel; • a határozott rohamot; • a csapatok előretörését az ellenség mélységébe; • az ellenség élőerőinek foglyul ejtését vagy megsemmisí­tését; • az ellenség fegyvereinek és technikai eszközeinek megsemmisí­tését, vagy zsákmányul ejtését; • a kijelölt körletek (terepszakaszok, objektumok) elfoglalását.

A harchoz kapcsolódó fogalmak Roham: a támadás döntő mozzanata. A harckocsi és lövészalegységek a harcjárművek és más fegyverfajták tüzével összehangolt lendületes, megállás nélküli előretörése az ellenség megsemmisí­tése céljából. A roham az ellenség támpontjaiba, állásaiba való betörésig tart.    - kombinált harcrendben - gyalog

A támadás mérete A lövész- és a harckocsiszakasz rendszerint 200 méterig terjedő arcvonalon támad.  A lövész- és a harckocsiszázad általában 1000 méterig, az áttörési szakaszon pedig 500 méterig terjedő arcvonalon támad.    A lövész és harckocsi zászlóalj általában 2 kilométerig, az áttörési szakaszon pedig 1 kilométerig terjedő arcvonalon támad.

Van kérdés?