Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út"— Előadás másolata:

1 Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
5. gyakorlat

2 Gyorsulás, lassulás Ha a sebesség változás az időegység alatt állandó, akkor egyenletesen gyorsuló vagy egyenletesen lassuló mozgásról beszélünk. A gyorsulás az 1 s –ra eső sebességnövekedés. A lassulás az egy másodpercre eső sebesség csökkenés. t a gyorsulási idő [s]. Ha a mérés ideje alatt a gyorsulás nem állandó….

3 Gyorsulás álló helyzetből, lassulás (fékezés) megállásig
A gyorsulás ill. lassulás: Gyorsulás ill. lassulás alatt megtett út: Az egyenleteket átrendezve és behelyettesítve a gyorsulásra ill. a lassulásra a következőket kapjuk:

4 Feladatok példa: Egy személygépkocsi álló helyzetből 72 km/h sebességre 16 s alatt gyorsul. Mekkora a gyorsulás és a megtett út?

5 Feladatok 2. példa: 120 km/h sebességről megállásig fékeznek egy járművet. A fékút 115 m. Mennyi a.) a fékezési idő, b.) a lassulás?

6 Feladatok 3. példa: Egy balesetnél 18 m-es féknyomot mértek. A fékberendezés, a gumiabroncs és az út állapota alapján 4 m/s2 lassulást állapítottak meg. Mennyi volt a) a fékezési idő b) a sebesség?

7 Feladatok 4. példa: Két motorkerékpáros azt vizsgálta, hogy 100 m-en mekkora sebességet tudnak elérni álló helyzetből. Ehhez az egyik motorosnak 5.9 s-ra, a másiknak 6.4 s-ra volt szüksége. Milyen sebességet értek el a motorosok? Mennyi volt a gyorsulásuk?

8 Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Az út vonalvezetésének alapvető követelménye, hogy a jármű egy jelzés, vagy akadály esetén még időben meg tudjon állni. Ennek feltétele, hogy a járművezető az út minden pontján legalább a féktávolságra előre lásson. A gépjármű fékezésénél a fékezési erőt a gumiabroncs és az útburkolat közötti tapadás, vagy csúszó súrlódás biztosítja, s ez a kocsinál egy a (m/s2) lassulást eredményez.

9 Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
A reakció idő (tR): A reakcióidőn azt az időtartamot értjük, amely egy reakciót kiváltó ok felbukkanása, valamint az arra való reagálás (válasz-cselekmény) kezdete között eltelik. A reakciót kiváltó okok: mesterséges jelzés (pl. jelzőtábla, forgalomirányító jelzőlámpa, közlekedési rendőr stb.), valamilyen esemény (pl. gyalogos, kivilágítatlan kerékpáros váratlan felbukkanása stb.), bármely más, de határozott inger (pl. kürtszó, féklámpa kigyulladása stb.). A vezető reakcióidejének nagysága lényegesen befolyásolja az általa választható legnagyobb menetsebességet. A reakció idő függ: Egyéni feltételek Külső körülmények.

10 Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
A reakció idő (tR): Egyéni feltételek: életkor, egészségi állapot, fáradtság, vezetői rutin, gyakorlat, fiziológiai okoktól függő figyelem ingadozások (pl. éhség, fejfájás stb.), pszichológiai okoktól függő figyelem ingadozások (pl. öröm, bánat, izgatottság stb.), különleges hatások (pl. ijedtség, alkoholhatás, gyógyszerhatás), felkészültség (a vezető várja a kiváltó körülményt).

11 Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
A reakció idő (tR): Külső körülmények: észlelési feltételek (pl. látási viszonyok, figyelemelvonás stb.), a reakciót kiváltó ok minősége (pl. vizuális, akusztikus), a reakciót kiváltó ok intenzitása (pl. hangos, halk, erősen, vagy gyengén kontrasztos), a reakció fajtája (pl. egyszeri, többszöri stb.) Gyakorlati tapasztalatok alapján a reakció idő:

12 Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Féktávolság (sfék): az (s) fékút és a (tR) reakció idő alatt megtett út (sR) összege. A reakció idő alatt megtett út (sR) : az a távolság amelyet a jármű állandó sebességgel megtesz addig, amíg a vezető a vészhelyzetet felismeri és a féket működésbe hozza. A megállásig eltelt idő:

13 Feladatok 5. példa: Egy járművet 90 km/h sebességről megállásig fékeznek. A reakció idő 0.6 s, a lassulás 5.5 m/s2. Mekkora a) a fékút, b) a féktávolság, c) a megállásig eltelt idő?

14 Közelítő képlet a fékút és a féktávolság meghatározásához
Gyakorlatban sokszor elegendő, hogy a = 3.85 m/s2, és a tR = 1.08 s átlagos értékekkel számolunk. Így: A fékút [m]: A reakció idő alatt megtett út [m]: A féktávolság [m]:

15 Feladatok 6. példa: Mekkora a közelítő képlet szerint a fékút és a féktávolság, ha a járművet 80 km/h sebességről megállásig fékezik?

16 Feladatok 8. példa: Mekkora a személyautó féktávolsága, ha a vezető gyalogos áthaladás miatt megállni kényszerül? A jármű sebessége 45 km/h, a reakció idő 0.7s, a fékezési idő 3s.

17 Feladatok 9. példa: A motorkerékpáros 81 km/h sebességgel halad, majd fékezik. A féktáv 112 m, a reakció idő 0.6s. Mennyi a) fékút, b) fékezési idő, c) a lassulás?


Letölteni ppt "Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út"

Hasonló előadás


Google Hirdetések