Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció
Advertisements

Elvándorlás a gazdasági műszaki területen
III. A munkaerő kereslet szerkezetének várható változásai ( )
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Foglalkoztatói nyugdíj
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Fontosabb fogalmak Képesség :
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció. A 3K Consens Iroda a GKI -val együttműködésben kidolgozta a munkaerőpiaci kereslet számítás módszerét, és.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Minőség menedzsment 6.előadás
Cím adományozása A cím alapításának célja: Közvetetten: o Decentralzált pályázat – eszközfejlesztés o TÁMOP pályázat mesterképzés – személyi.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Rövidtávú feladatok A tankönyvírás – e-learning anyag összeállítása.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Előadó: dr. Bugya László
Pályaválasztási Kiállítások 2008
Kompetencia alapú szakoktatás
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok

Alapvető tények- a nem diplomás munkakörök 1. Ágazati Szakértői vizsgálat keretében (400 kérdezés) szereztünk –ismereteket az alábbi tényekről és és tendenciákról  Az következő évtizedet jelentős technológiai fejlődés jellemzi- amely új tudásokat követel a munkavállalóktól  A technológiaváltással összefüggésben  A következő tíz évben – szakértői becslések szerint gép és berendezés kezelő szakképzésére érettségizett, illetve más szakmával rendelkező (át) képzésére osztályt végzett képzésére lehet számítani A becslések a már alkalmazásban álló, csoportokra vonatkoznak

 A következő tíz évben –a jelenlegi tendenciák szerint – évente ezer fővel fog gyarapodni a szakmunkáshiány, amely tömeg pótlása csakis a már iskolarendszerből kilépettek –felnőtt-képzésével – lehet kielégíteni  Ezen túl – demográfiai okokból- további ezres hiány keletkezik- (inaktívakból vagy külföldiekből fedezhető) Probléma: a keletkező hiány 50-70%-a drága, és hosszú képzési időt igénybe vevő szakmákban jelentkezik Alapvető tények: a nem diplomás munkakörök 2.

Alapvető tények- a nem diplomás munkakörök 3  A szakértői becslések szerint az alábbi tartalmi minőségi elemekkel szükséges a szakmunkás munkakörök betöltőinek tudását bővíteni, mélyíteni- a becsült mértékek –valószínűleg túlzók- de figyelemre érdemesek  CNC gépsorok üzemeltetőse: évi: fő  Rajzolvasási képesség : évi: fő  Új technológiák működtetése évi: fő  Önálló programozásévi: fő  Második szakma megszerzése évi: fő  Idegen nyelv elsajátítása évi: fő  Szakmai minősítések megszerzése évi: fő

A felnőttképzés : helyzet, problémák 1.  A vállalati kezdeményezésű képzések adatok, információk hiányában nem áttekinthetők  A foglalkoztatók csak saját, bevált dolgozók képzésére hajlamosak, de komplex szakmai képzésre – bár szükség lenne rá – nem vállalkoznak  A tanulóképzés – főként a hiányszakmákban – alacsony hatékonyságú: kevés a tanuló, kevesen maradnak meg  A munkaügyi szervezet nem érdekelt a már dolgozók képzésében nem épít a vállalton belüli „lépj egyet előre” folyamat munkahelyteremtő hatásaira  A mikró és kis vállalkozások nem képesek maguk számára képezni- e helyzetre ma még nincs megoldás

A felnőttképzés : helyzet, problémák 2. Az iskolarendszert szakképzetlenül elhagyó fiatal felnőttek képzésbe vonása –ma még megoldatlan – megoldandó problémák  Nyomukra kéne bukkanni  Motiválás, vállalkozások bevonása, perspektívák tisztázása szükséges  Családtámogatás (jövedelempótlás) szükséges  Csoportos megoldások szükségesek Minderre a munkaügyi szervezet nem képes, nem motivált, túl drágának tartja, A felnőttképzés rendszere alkalmatlan/rugalmatlan, A vállalkozók számára túlzottam távoliak és bizonytalanok az eredmények

Ma még nem tudunk semmit…  A TÁMOP decentralizált programjáról,amely forrásokkal rendelkezik ilyen komplex programokhoz Ajánlások  A képzés érdekében a hangsúlyt az alábbiakra lenne érdemes tenni, sorrendben : 1, Motiválás, vállalkozói kapcsolatépítés, munka-szocializáció, munkába állítás- támogatással 2. Modulrendszerű képzés megkezdése – munkavégzés mellett- csökkentett támogatással 3. A továbbképzést ( következő modulok) – megfelelő szabályozással a vállalkozók érdekkörébe lenne érdemes helyezni. A munkavégzési képesség, az önfejlesztés kialakítása révén a tanulás terén több eredmény remélhető, mint egy egyszeri, drága, rugalmatlan –képzési érdekeltséget tükröző- komplex programtól

A felnőttképzés előtt álló feladatok  Középfokú-szakmaszerkezet váltás  Felsőfok: új tartalmi követelmények

Vízió egy tartósan működő információ-szolgáltató rendszerről