Magyarország helye a világ értéktérképén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Kultúraelmélet és rekreációs kultúra II.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Az első házasság felbomlása
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Magyar Tudományos Akadémia október 12.
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése Kiss Mária Rita SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Környezetértékelési módszerek
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Kultúraváltás jelentősége a gazdasági növekedésben Hamecz István.
♀ ♂ Vizuális kódok a videoklipekben Bakonyi Borbála ELTE BTK.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Társadalmi állapotrajzok konferencia
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Vallások és civilizációk
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A Héraklész Program merítési bázisa
Az EU kül- és biztonságpolitikája
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Tóth István György Társadalomszerkezet és gazdaságpolitika: az állami védelem iránti kereslet meghatározói (avagy: egy kis leltár arról, amit tudunk és.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A koreai sámánszertartás tárgyi világa
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
NEVELÉSELMÉLET.
Összehasonlító pedagógia
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
Bemutatkozunk MAGYAR TEOZÓFIAI TÁRSULAT SZIDDHARTHA ALOSZTÁLY.
Praxis-elméletek a szociális munkában Avagy: mi a kurzus értelme és aktualitása?
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Bevezetés.
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
A kétnyelvűség aktuális kérdései (kurzus – 2007 őszi félév, EC) november 14. A magyarországi románok román–magyar nyelvcseréje Borbély Anna MTA Nyelvtudományi.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Tudománykommunikáció: helyzetkép Magyarországon 2006/2007 Dr. Fábri György PhD kommunikációs igazgató MTA.
Ifjúságügy: félúton?.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Hogyan jutottunk idáig? Hogyan jutottunk el eddig? A társadalmi részvétel és mozgósítás struktúrái Gerő Márton, (MTA TK, ELTE TÁTK) A civilek hatalma konferencio.
Generációk közötti kapcsolatok és kulturális transzmisszió Gisela Trommsdorff: Intergenerational Relations and Cultural Transmission Feitel Balázs,
Hiteles Élet – Élménydús Élet
Nemzetek közötti kommunikáció
Dolgozói Elkötelezettség Új megvilágításban
Magyarország helye a világ értéktérképén
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Előadás másolata:

Magyarország helye a világ értéktérképén Keller Tamás (Tárki Zrt)

Összesen 97 ország adatai World Value Survey Nemzetközi Összehasonlító Értékvizsgálat Öt hulláma volt 1981-1984 1989-1993 1994-1999 1999-2004 2005-2009 Összesen 97 ország adatai http://www.worldvaluessurvey.org/ Az ötödik hullám magyarországi adatait kérdeztük le 2009-ben Az teljes ötödik hullám adatait elemeztük

Inglehart értékelmélete A tradicionális értékeket a világi-racionális értékek váltják fel. Ez a modernizáció folyamatával párhuzamosan történik. A világi-racionális értékek az önkifejezés értékeinek adják át a helyüket a társadalom poszt-modernizációja során. Az értékek változása a gazdasági folyamatokkal összhangban, azok hatására történik Önkifejezés értékei Poszt-modernizáció Modernizáció Világi-racionális értékek Tradicionális értékek Forrás: Inglehart, Ronald (1997): Modernization and Postmodernization – Cultural and Political Change in 43 Societies. Princeton University Press, New Jersey

Inglehart értékelmélete A modernizációhoz köthető értékeket felváltja a poszt-modernizációhoz köthető értékek Modernizáció: Világi-racionális értékek Forrás: Welzel, Christian (2006): A Human Development View on Value Change Trends (1981-2006) http://margaux.grandvinum.se/SebTest/wvs/SebTest/wvs/articles/folder_published/article_base_83/files/presentation.zip (letöltés dátuma: 2007. november 8.) Poszt-modernizáció: Önkifejezés értékei

Haller kritikai megjegyzéseinek alkalmazása Kritikai megjegyzések Haller kritikai megjegyzéseinek alkalmazása Haller kritikai megjegyzései Munkánk során értékrendi különbségekről, nem változásról/fejlődésről beszélünk Inglehart fogalomhasználatától eltérő elnevezésekkel dolgozunk Az eredmények értelmezésénél tudatosítani kell, hogy a kijelentések csak makro-szinten érvényesek Keresztmetszetei adatokból nem lehet időbeni változásra vonatkozó kijelentéseket tenni Az evolucionista szemléletmód pontatlan fogalmi apparátus használathoz vezet Inglehart az ökológiai tévedés csapdájába esik Haller, Max (2002): Theory and Method in the Comparative Study of Values – Critique and Alternative to Inglehart. In.: European Sociological Review. 18. évf., 2. szám.

Tradicionális-vallásos / világi-racionális gondolkodás Tradicionális-vallásos / világi-racionális gondolkodás értéktengely + - Tradicionális-vallásos / világi-racionális gondolkodás Vallásosság (mennyire tarja fontosnak életében a vallást?) Hazaszeretet (mennyire büszke saját nemzetiségére? ) Tekintélytisztelet (mennyire tartaná jó dolognak, ha növekedne a tekintély tisztelete?) Engedelmesség (engedelmességre vagy önállóságra nevelné gyermekét?) Családközpontúság (mennyire tartja elfogadhatatlannak a válást?) Forrás: Welzel, Christian (2006): A Human Development View on Value Change Trends (1981-2006) http://margaux.grandvinum.se/SebTest/wvs/SebTest/wvs/articles/folder_published/article_base_83/files/presentation.zip (letöltés dátuma: 2007. november 8.)

Zárt gondolkodás / nyitott gondolkodás Zárt gondolkodás / nyitott gondolkodás értéktengely + - Zárt gondolkodás / nyitott gondolkodás Szabadság (fontosnak tartják-e a szólásszabadság védelmét és a kormánydöntésekbe való beleszólást?) Érdekérvényesítés (írtak-e már alá petíciót? ) Tolerancia (mennyire megengedők a homoszexualitással kapcsolatban?) Önállóság (mennyire érzik úgy, hogy sorsukat képesek befolyásolni?) Bizalom (mennyire bíznak az emberekben?) Forrás: Welzel, Christian (2006): A Human Development View on Value Change Trends (1981-2006) http://margaux.grandvinum.se/SebTest/wvs/SebTest/wvs/articles/folder_published/article_base_83/files/presentation.zip (letöltés dátuma: 2007. november 8.)

Magyarország a világ értéktérképén Szekularizált és zárt gondolkodás Szekularizált és nyitott gondolkodás

Állandóság és változás 2009 1999

Felsőfokú végzettséggel rendelkezők

A 35 év alatti népesség

Gazdasági jellemzők szerint

Összegző megjegyzések Megállapítottuk, hogy a Magyarországra jellemző zárt gondolkodásmód nem jellemző a nyugati kultúrára nincsen kapcsolatban az ország társadalomszerkezetével sem a gazdasági fejlettségével időben ugyanakkor változatlan jellemző

Záró megjegyzések A Rokeach értékteszt szerint Magyarország kimagaslik a biztonság értékei vonatkozásában. A Schwartz értékteszt alapján európai összehasonlításban a magyarok vezetnek a biztonság és változatlanság értékeiben Magyarország zárt gondolkodás irányába mutató jellemzői más értéktesztekkel is kimutathatóak Hofstede kulturális értékei szerint Magyarországra a bizonytalanságkerülés és az individualizmus jellemző. Minél kisebb az index értéke, annál nagyobb jelentőséggel bír! Minél nagyobb az index értéke, annál nagyobb jelentőséggel bír! Szabados Tímea (2002): Társadalmi indikátorok, társadalmi terek. In.: Füstös László – Guba László (szerk.): Európai Társadalmi Regiszter 2002. MTA Politikai Tudományok Intézete, MTA Szociológiai Kutatóintézet, Budapest, 180. Forrás: Füstös László, Szakolczai Árpád [1999]: Kontinuitás és diszkontinuitás az értékpreferenciákban (1977–1998). In: Szociológiai Szemle. No. 3. Az adatok forrása: http://www.geert-hofstede.com/hofstede_dimensions.php

Köszönöm a figyelmet!