Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor."— Előadás másolata:

1 Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor

2 2 Az információs (digitális) műveltség Kiterjed az információ minden formájára, Az egész életen át történő tanulás korában minden korosztály számára fontos, tehát hatóköre az általános iskolától az időskorig terjed, mivel mindenki használ információkat (CILIP 2009).

3 Koltay Tibor3 Az elnevezés A digitális írástudás „eladhatóbb”, mint az információs műveltség, viszont jól kell definiálnunk, használva a műveltség szót.

4 Koltay Tibor4 A felhasználóképzés A felhasználóképzés hagyományos modelljei jó alapul szolgálnak, viszont túl kell lépnünk rajtuk.

5 Koltay Tibor5 Középponti kérdések Továbbra is fontos a kritikai gondolkodás. A digitális írástudás része az információs és kommunikációs technológiák hatékony használata, de nem korlátozódik erre.

6 Koltay Tibor6 Bővülő tartalom Az információ megszerzésén túl az információ előállítását is magába kell foglalnia, mivel a Web 2.0 stb. hatására a felhasználó maga is állít elő információt.

7 Koltay Tibor7 Megközelítések, összetevők Az információforrások és az információs rendszerek Az információszerzési szokások általánosított struktúrái Miként élik meg az információszerzést a felhasználók? Hogyan hoznak létre jelentéseket?

8 Koltay Tibor8 Kognitív autoritás (a szakmai hozzáértés, a tekintély és a befolyás), Társas navigáció (egymás ajánlásainak követése) közötti kapcsolat (Sundin 2008).

9 Koltay Tibor9 Felhasználhatók az információs műveltség keretrendszerei és szabványai, viszont nem szabad, hogy egy kaptafára készült oktatás legyen.

10 Koltay Tibor10 Egy gyakran használt keretrendszer Az információs műveltség és kompetencia követelményrendszere a felsőoktatásban: Association of College and Research Libraries (ACRL 2000).

11 Koltay Tibor11 Irodalom ACRL (2000). Association of College and Research Libraries. Information literacy and competency standards for higher education http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/acrl/standards/informat ionliteracycompetency.cfm http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/acrl/standards/informat ionliteracycompetency.cfm Magyarul: Az információs műveltség és kompetencia követelményrendszere a felsőoktatásban. In: Csík Tibor (szerk) Információs műveltség és oktatásügy. Nemzetközi szemle. Budapest: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, 2006. 84-96 http://www.opkm.hu/download/ImOk http://www.opkm.hu/download/ImOk

12 Koltay Tibor12 CILIP (2009). Chartered Institute of Library and Information Professionals. An introduction to information literacy http://www.cilip.org.uk/get- involved/advocacy/information- literacy/pages/introduction.aspxhttp://www.cilip.org.uk/get- involved/advocacy/information- literacy/pages/introduction.aspx Sundin, O. (2008). Negotiations on information seeking expertise: a study of Web-based tutorials for information literacy. Journal of Documentation, Vol. 64, No. 1, 24-44.


Letölteni ppt "Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések