Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Információcsere a vasúti járművek karbantartása során
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az új épületenergetikai szabályozás
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
MVME Page 1 ECM Certification System - Swiss Certification results ECM tanúsítási rendszer – svájci tanúsítási tapasztalatok Ueli Ritter CEO.
6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Minőségbiztosítás és tanúsítás
A fogyasztók tájékoztatása
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a hajózó személyzet képzésérõl és szakszolgálati engedélyérõl.
Az orvostechnikai eszközök marketingje
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIJÁRMŰ JAVÍTÓÜZEM Új évszázad, új technológia Gripenek a magyar Légierőben A roncsolásmentes anyagvizsgálatok (NDT) szerepe és jelentősége.
4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ SZEMÉLYZET TANÚSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI A MAROVISZ.
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A Vasúti vizsgaközpont
RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓK KÉPZÉSÉNEK FEJLESZTÉSE
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
A köztisztviselők jogállásáról…
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
CLOOS-ÓE Bánki Szimpózium 2015
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft.
Jokay Folie Nr.1 CIS Hungária Kft. Az ÖQS partnere Az információ biztonsági irányítási rendszer tanúsításának folyamata és súlypontjai egy gyakorlati példán.
Laborvezetői Fórum1 LABORVEZETŐI FÓRUM Tájékoztató az anyagvizsgálati témakörben tervezett tanfolyamokról Csizmazia Ferencné dr. Széchenyi.
Miskolc, 8. AGY konf., Bánki Attila - Tóth Péter (MVM Paks II. MIG NUO) Új atomerőművi blokkok vizsgálatminősítése.
A magyarországi vasúti jogszabályok aktuális változásai november 30. MVMSZ Dr. Rácz Gábor, NFM.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
1. „Úton az elektronikus levéltár felé” konferencia Informatikai iratkezelő rendszerek minősítése, tanúsítása, az iratkezelő szoftverek jogszabályi.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Gyura László MAHEG főtitkár
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
IT szolgáltatás-irányítási rendszer tanúsítása ISO/IEC szerint
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
okl. hegesztő szakmérnök TÜV Rheinland InterCert Kft.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 4-5.

Ismertebb szabványok és előírások 1. EN-473 Non-destructive testing -Qualification and certification of NDT personnel - General Principles ISO 9712 Non-destructive testing - Qualification and certification of personnel ICNDT The Complete Recommendations on International Harmonization of Training, Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel

Ismertebb szabványok és előírások 2. SNT-TC-1A Recommended Practice for Personnel Qualification and Certification in Nondestructive Testing CP-189 ASNT Standard for Qualification and Certification of Nondestructive Testing Personnel ACCP ASNT Central Certification Program

PED és ASME filozófia ASME – a nyomástartó berendezés gyártója egyértelmű felelőséggel tartozik az általa gyártott berendezésért PED – a felelősség megoszlik különféle un. „független” szervezetek (TPO) között: a terv dokumentáció, a hegesztési technológia és a hegesztők, a roncsolásmentes vizsgálati technológia és az anyagvizsgáló személyzet jóváhagyása ill. tanúsítása terén.

A RM anyagvizsgálók vizsgáztatása és tanúsítása ELŐÍRÁS VIZSGA TANÚSÍTÁS MEGHATALMAZÁS EN 473 vizsgáztató testület tanúsító szervezet munkáltató ISO 9712 munkáltató/ felelős szervezet SNT-TC-1A level III gyártó CP-189 ASNT

Tanúsítás az ASME szerint A gyártónak tanúsítania kell, hogy a roncsolásmentes vizsgálatot végző személyzetet a munkáltatója minősítette és tanúsította a (saját) írott utasítása (Written Practice) szerint. Az írott utasítást az SNT-TC-1A irányelv alapján kell elkészíteni.

Hogyan alkalmazhatók más előírások pl. EN 473 az SNT-TC-1A helyett? A gyártó rendelkezik írott utasítással (WP), amelyben leírja, hogyan kívánja az EN 473 képzési, vizsga és gyakorlati feltételeit alkalmazni az SNT-TC-1A irányelv teljesítésére, A WP megfelel az SNT-TC-1A irányelv tartalmi és formai előírásainak A gyártó tanúsítja a személyzetet a WP szerint

Eltérések az EN 473/ ISO 9712 és az SNT-C-1A között Az ASME gyártónak saját tanúsítványt kell kiadnia, hogy „elfogadjon” egy EN/ISO tanúsítványt Az EN szerinti képzési óraszám meghaladja az SNT által szükséges időt Az előírt gyakorlati idő lényegében megegyezik az összes fokozatra Az EN ipari szakterület nem elég „specifikus” ezért kiegészítő vizsga szükséges az adott szakterületre

Az ASME szerinti „specifikus vizsga” célja: A gyártó gyakorlatában alkalmazott vizsgáló berendezések, technológiák és vizsgálati utasítások, A gyártmányokra vonatkozó szabályzatok, szabványok és átvételi követelmények ismeretének ellenőrzése.

A tanúsítvány visszavonása 1. EN 473 par. 8.3 a)/ ISO 9712 10.1 b) A tanúsító szervezet visszavonhatja a tanúsítványt, ha bizonyított a vizsgáló etikátlan viselkedése, amennyiben az nem felel meg a tanúsítási eljárásnak.

A tanúsítvány visszavonása 2. CP-189 7.3 c) A munkáltató köteles a tanúsítványt visszavonni, amennyiben a vizsgáló tevékenységét etikátlannak, vagy nem megfelelőnek ítéli meg.