A turizmus törvény és a vendéglátással kapcsolatos koncepció előkészítése 2010. December 15. Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Bizottság Közgyűlése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Aktuális pályázati lehetőségek
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fesztiválok turisztikai jelentősége Magyar Fesztivál Szövetség Évadzáró Konferenciája november Százhalombatta.
A kerékpáros turizmus fejlesztési stratégia céljai, alapelvei Kerékpáros Tárcaközi Bizottság január 28. DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A vízjog időszerű kérdései
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Dr. Juhász László1 kereskedelmis zálláshely Belső környezet hatása az ország szállodaiparára érvényesül Turizmus alanyai települések állami szervezetek.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TDM Szakmai Nap november 21.
BALOGH KÁROLY elnök Magyar TDM Szövetség Budapest, március 2.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Turizmusstatisztika a KSH-ban Központi Statisztikai Hivatal
Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Utazási iroda alapítása
Falusi szálláshelyek Napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
GKRTE Közgyűlés, április 20.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Munkahelyi egészség és biztonság
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Szakképzési változások
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia gyakorlati alkalmazása Mosonmagyaróvár példáján bemutatva Printz-Markó Erzsébet NYME-AK, Turizmus Intézet,
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A turizmus fejlesztési irányai Magyarországon Zalaegerszeg, május 21. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Előadás másolata:

A turizmus törvény és a vendéglátással kapcsolatos koncepció előkészítése December 15. Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Bizottság Közgyűlése

A turizmus számokban Forrás:KSH Turisztikai árbevételek 2009-ben:1139 Mrd Ft. A vendéglátás árbevételei: 683 Mrd Ft. Kereskedelmi vendéglátás:589 Mrd Ft. Munkahelyi vendéglátás: 94 Mrd Ft. Vendéglátás 2010-ben I-VIII hó: 459 Mrd Ft. Kereskedelmi:391 Mrd Ft. Munkahelyi: 67 Mrd Ft.

A turizmus számokban A vendéglátás árbevételeinek évi megoszlása. Étel: 70.11% Alkoholos italok:11.57% Alkoholmentes italok:10.85% Kávé:3.36% Dohány:2.96% Egyéb:1.15% A vendéglátó üzletek száma:

A turizmus számokban Létszámadatok A turizmus szatelit számla szerint:322.7 e. fő (multiplikátor hatást is figyelembe véve;szállítás, sport,kultúra) ( 8.4%) Vendéglátás:117.7 e. fő Szálláshelyek:36.2 e. fő Ebből szállodák:22 e. fő Utazási irodák:5 e. fő Utazásszervezői és –közvetítői engedéllyel rendelkező vállalkozás 2009-ben:1212

A turizmus számokban Kereskedelmi szálláshelyek árbevételei 2009-ben: 129 Mrd Ft. Ebből külföldi: 77 Mrd Ft. Belföldi: 52Mrd Ft. Szálláshely-szolgáltatók 2009-ben Kereskedelmi szálláshely:2993 Nem üzleti célú szálláshely:749 Magánszálláshely:39310 Összesen: 43052

A turizmus számokban A WTTC adatai:- a magyarországi turizmus gazdasági teljesítménye a világ 181 országából az a nemzetgazdaság egészéhez viszonyított arányát tekintve a 136. helyet foglalja el

Jelmondat: „Gyógyító Magyarország” Új Széchenyi Terv:a „zászlóshajó” az egészségipar Elismertek :fogászati kezelések, plasztikai sebészet, szemészet, az árak versenyképesek A turizmus fejlesztésében továbbra is építeni kell a hagyományos értékekre - így a kulturális-, ökoturizmus,a kerékpáros, és lovas- turizmusra Ezek a kínálati elemek a hazai és külföldi vendégek széles körét motiválják

Gyógyító Magyarország Az egészségiparnak:- jelentős a kutatás-fejlesztési és innovációs igénye - nagy a munkahelyteremtő képessége - fokozottan exportképes - koordinált fejlesztése hozzájárul a( gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg is) fenntartható fejlődéshez - komplexitása miatt a gazdaság szinte valamennyi területével kapcsolatban áll

Az egészségipai program legfontosabb hatásai Munkahelyeket teremt Erősíti a kkv-szektort Tartós növekedést biztosít Csökkenti a területi és társadalmi különbségeket Javítja a lakosság egészségi állapotát Jól képzett szakembereket igényel, ezáltal élénkíti az oktatást-képzést Csökkenti Magyarország külső energiafüggőségét Erősségeinkből, természeti adottságainkból, speciális tudásunkból stratégiai előnyt kovácsol

Az alprogramok Az Egészségiparra épülő turizmus A Termál-egészségipari alprogram Hazánkban hagyományai vannak a balneológiai kezeléseknek Az orvosi vizsgálatokon alapuló wellness kezeléseket (medical wellnesst)érdemes fejleszteni A évi turisztikai marketingtevékenység központjában az egészségturizmus lesz.

Jogszabályi háttér Az NGM tervei szerint 2011-ben benyújtja a Kormány részére a turizmusról szóló törvény tervezetet A törvényben az alábbi témaköröket szükséges rendezni az Új Széchenyi Terv megvalósításával összhangban: turizmussal összefüggő állami és önkormányzati feladatok rögzítése, hatáskörök, szervezetrendszer turisztikai tevékenységek egységes törvényi szabályozása, felhatalmazó rendelkezések egységes szerkezetbe foglalása végrehajtási jogszabályok kiadására turisztikai alapfogalmak rögzítése, turisztikai termékek elhatárolása NTS-el összhangban a turizmus regionális szervezetrendszere és működése, a turisztikai régiók meghatározása

Jogszabályi háttér a TDM szervezetrendszer működésével összefüggő garanciális szabályok (definíciók, nemzeti és régiós szervezetrendszer meghatározása, finanszírozás, együttműködési szintek stb.) a turizmussal összefüggő alapvető közgazdasági és pénzügyi szabályozórendszer kidolgozása pályázati rendszerek turisztikai marketinggel összefüggő kérdések, alapvető feladatok rögzítése vendéglátással összefüggő szabályozási területek

Egyéb jogszabály változások Az utazásszervező- és közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. kormányrendelet módosítása folyamatban van Főbb irányai: vagyoni biztosítéki rendszer felülvizsgálata (mérték, számítás, differenciált ellenőrzési rendszer hatékonyabbá tétele szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó követelmények megváltoztatása

Egyéb jogszabály változások A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. kormányrendelet módosítása önminősítés helyett tanúsító védjegy rendszer a besorolás megalapozottságának rendszeres ellenőrzése

Egyéb jogszabály változások Az idegenvezetői tevékenységről szóló 33/2009 ÖM rendeletet módosítása tavaly megtörtént az engedélyezésen alapuló rendszer helyébe a bejelentésen alapuló rendszer lépett, összhangban az uniós irányelv előírásaival a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység elleni hatékonyabb fellépés érdekében az NGM I. félévben készítheti elő a jogszabályi módosításról szóló tervezetet

Egyéb jogszabály változások A lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. ÖM rendelet módosítása a lovas szolgáltató tevékenység keretében foglalkoztatott tevékenységért felelős személy szakképesítésére vonatkozó előírásokat a rendelet hatályba lépése óta több olyan akkreditált képzés indult, amelyek kielégítik a támasztott képzési követelményeket (korábban egy ilyen képzés volt.)

Vendéglátás - a hagyományos értékek közül az egyik legfontosabb a magyar gasztronómia,a vendéglátás, amelyet minden turista igénybe vesz - a vendéglátó vállalkozókat (is) érintő jogszabályokat gyakran más minisztériumok hozzák (élelmiszerhigiénia-, élelmiszerbiztonság-, környezetvédelem-, alkoholforgalmazás-, munka és balesetvédelem, stb) a szakminisztériumnak ez esetekben csak egyeztetési, véleményezési joga van árnyalja a helyzetet, amennyiben EU-s jogcselekményt kell átvenni

A vendéglátást érintő változások  Uniós kezdeményezés a csomagolt élelmiszereken -a vendéglátásban is– a dátumot január 1-től egységesen nap, hó, év formátumban kell feltüntetni  Az élelmiszerforgalmazás területén várhatóan 2012-től kötelező lesz a tápértékjelölés (allergének, kalóriaérték, tápanyagtartalom) Jelenleg érvényben van egy irányelv, 2012-től EU-s szabályozás várható. Készül egy Hungarikumokkal kapcsolatos jogszabály, amely kiterjed többek között élelmiszerekre, ételekre, italokra így a vendéglátást is érinti

A vendéglátást érintő változások A szakképzés területén várható a jelenlegi rendszer felülvizsgálata, egyszerűsítés, modulok összevonása Fejlesztési, pályázati lehetőségek A közelmúltban szakmai fórumokon felvetett egyéb kifogások, kérdések  a szakképzés megreformálásáról is kérdezzék meg a szakmai szervezetek szakértőit  A HACCP rendszer működtetésével kapcsolatos elvárások túlzóak ( A rendszer létesítésével-, működtetésével kapcsolatban a 852/2004/EK rendelete az élelmiszerhigiéniáról az irányadó minden uniós országban  ellenőrzések koordinálása