A turizmus törvény és a vendéglátással kapcsolatos koncepció előkészítése December 15. Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Bizottság Közgyűlése
A turizmus számokban Forrás:KSH Turisztikai árbevételek 2009-ben:1139 Mrd Ft. A vendéglátás árbevételei: 683 Mrd Ft. Kereskedelmi vendéglátás:589 Mrd Ft. Munkahelyi vendéglátás: 94 Mrd Ft. Vendéglátás 2010-ben I-VIII hó: 459 Mrd Ft. Kereskedelmi:391 Mrd Ft. Munkahelyi: 67 Mrd Ft.
A turizmus számokban A vendéglátás árbevételeinek évi megoszlása. Étel: 70.11% Alkoholos italok:11.57% Alkoholmentes italok:10.85% Kávé:3.36% Dohány:2.96% Egyéb:1.15% A vendéglátó üzletek száma:
A turizmus számokban Létszámadatok A turizmus szatelit számla szerint:322.7 e. fő (multiplikátor hatást is figyelembe véve;szállítás, sport,kultúra) ( 8.4%) Vendéglátás:117.7 e. fő Szálláshelyek:36.2 e. fő Ebből szállodák:22 e. fő Utazási irodák:5 e. fő Utazásszervezői és –közvetítői engedéllyel rendelkező vállalkozás 2009-ben:1212
A turizmus számokban Kereskedelmi szálláshelyek árbevételei 2009-ben: 129 Mrd Ft. Ebből külföldi: 77 Mrd Ft. Belföldi: 52Mrd Ft. Szálláshely-szolgáltatók 2009-ben Kereskedelmi szálláshely:2993 Nem üzleti célú szálláshely:749 Magánszálláshely:39310 Összesen: 43052
A turizmus számokban A WTTC adatai:- a magyarországi turizmus gazdasági teljesítménye a világ 181 országából az a nemzetgazdaság egészéhez viszonyított arányát tekintve a 136. helyet foglalja el
Jelmondat: „Gyógyító Magyarország” Új Széchenyi Terv:a „zászlóshajó” az egészségipar Elismertek :fogászati kezelések, plasztikai sebészet, szemészet, az árak versenyképesek A turizmus fejlesztésében továbbra is építeni kell a hagyományos értékekre - így a kulturális-, ökoturizmus,a kerékpáros, és lovas- turizmusra Ezek a kínálati elemek a hazai és külföldi vendégek széles körét motiválják
Gyógyító Magyarország Az egészségiparnak:- jelentős a kutatás-fejlesztési és innovációs igénye - nagy a munkahelyteremtő képessége - fokozottan exportképes - koordinált fejlesztése hozzájárul a( gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg is) fenntartható fejlődéshez - komplexitása miatt a gazdaság szinte valamennyi területével kapcsolatban áll
Az egészségipai program legfontosabb hatásai Munkahelyeket teremt Erősíti a kkv-szektort Tartós növekedést biztosít Csökkenti a területi és társadalmi különbségeket Javítja a lakosság egészségi állapotát Jól képzett szakembereket igényel, ezáltal élénkíti az oktatást-képzést Csökkenti Magyarország külső energiafüggőségét Erősségeinkből, természeti adottságainkból, speciális tudásunkból stratégiai előnyt kovácsol
Az alprogramok Az Egészségiparra épülő turizmus A Termál-egészségipari alprogram Hazánkban hagyományai vannak a balneológiai kezeléseknek Az orvosi vizsgálatokon alapuló wellness kezeléseket (medical wellnesst)érdemes fejleszteni A évi turisztikai marketingtevékenység központjában az egészségturizmus lesz.
Jogszabályi háttér Az NGM tervei szerint 2011-ben benyújtja a Kormány részére a turizmusról szóló törvény tervezetet A törvényben az alábbi témaköröket szükséges rendezni az Új Széchenyi Terv megvalósításával összhangban: turizmussal összefüggő állami és önkormányzati feladatok rögzítése, hatáskörök, szervezetrendszer turisztikai tevékenységek egységes törvényi szabályozása, felhatalmazó rendelkezések egységes szerkezetbe foglalása végrehajtási jogszabályok kiadására turisztikai alapfogalmak rögzítése, turisztikai termékek elhatárolása NTS-el összhangban a turizmus regionális szervezetrendszere és működése, a turisztikai régiók meghatározása
Jogszabályi háttér a TDM szervezetrendszer működésével összefüggő garanciális szabályok (definíciók, nemzeti és régiós szervezetrendszer meghatározása, finanszírozás, együttműködési szintek stb.) a turizmussal összefüggő alapvető közgazdasági és pénzügyi szabályozórendszer kidolgozása pályázati rendszerek turisztikai marketinggel összefüggő kérdések, alapvető feladatok rögzítése vendéglátással összefüggő szabályozási területek
Egyéb jogszabály változások Az utazásszervező- és közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. kormányrendelet módosítása folyamatban van Főbb irányai: vagyoni biztosítéki rendszer felülvizsgálata (mérték, számítás, differenciált ellenőrzési rendszer hatékonyabbá tétele szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó követelmények megváltoztatása
Egyéb jogszabály változások A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. kormányrendelet módosítása önminősítés helyett tanúsító védjegy rendszer a besorolás megalapozottságának rendszeres ellenőrzése
Egyéb jogszabály változások Az idegenvezetői tevékenységről szóló 33/2009 ÖM rendeletet módosítása tavaly megtörtént az engedélyezésen alapuló rendszer helyébe a bejelentésen alapuló rendszer lépett, összhangban az uniós irányelv előírásaival a jogosulatlan idegenvezetői tevékenység elleni hatékonyabb fellépés érdekében az NGM I. félévben készítheti elő a jogszabályi módosításról szóló tervezetet
Egyéb jogszabály változások A lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. ÖM rendelet módosítása a lovas szolgáltató tevékenység keretében foglalkoztatott tevékenységért felelős személy szakképesítésére vonatkozó előírásokat a rendelet hatályba lépése óta több olyan akkreditált képzés indult, amelyek kielégítik a támasztott képzési követelményeket (korábban egy ilyen képzés volt.)
Vendéglátás - a hagyományos értékek közül az egyik legfontosabb a magyar gasztronómia,a vendéglátás, amelyet minden turista igénybe vesz - a vendéglátó vállalkozókat (is) érintő jogszabályokat gyakran más minisztériumok hozzák (élelmiszerhigiénia-, élelmiszerbiztonság-, környezetvédelem-, alkoholforgalmazás-, munka és balesetvédelem, stb) a szakminisztériumnak ez esetekben csak egyeztetési, véleményezési joga van árnyalja a helyzetet, amennyiben EU-s jogcselekményt kell átvenni
A vendéglátást érintő változások Uniós kezdeményezés a csomagolt élelmiszereken -a vendéglátásban is– a dátumot január 1-től egységesen nap, hó, év formátumban kell feltüntetni Az élelmiszerforgalmazás területén várhatóan 2012-től kötelező lesz a tápértékjelölés (allergének, kalóriaérték, tápanyagtartalom) Jelenleg érvényben van egy irányelv, 2012-től EU-s szabályozás várható. Készül egy Hungarikumokkal kapcsolatos jogszabály, amely kiterjed többek között élelmiszerekre, ételekre, italokra így a vendéglátást is érinti
A vendéglátást érintő változások A szakképzés területén várható a jelenlegi rendszer felülvizsgálata, egyszerűsítés, modulok összevonása Fejlesztési, pályázati lehetőségek A közelmúltban szakmai fórumokon felvetett egyéb kifogások, kérdések a szakképzés megreformálásáról is kérdezzék meg a szakmai szervezetek szakértőit A HACCP rendszer működtetésével kapcsolatos elvárások túlzóak ( A rendszer létesítésével-, működtetésével kapcsolatban a 852/2004/EK rendelete az élelmiszerhigiéniáról az irányadó minden uniós országban ellenőrzések koordinálása