A mikroszámítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A memória.
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Memória típusok csoportosítása, jellemzése
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Memóriák képekben Takács Béla
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

A mikroszámítógép felépítése 1. rész

Tárolók osztályozása: A különböző tárolókat a következők szerint osztályozhatjuk: az adatok elérése az adatok átírhatósága a tárolók funkciója a fizikai működési elv

1.) Adatok elérése szerint: Soros Közvetlen hozzáférésű tárolókat különböztetünk meg.

A soros tárolókban a tárolóhelyek időben egymást követően válnak hozzáférhetővé, mid a beíráskor mind a kivitelkor. Pl: mágnesszalag. A közvetlen hozzáférésű tárolóban az adatok a felvitelük sorrendjétől függetlenül lehet elérni. Minden tároló rekesz hozzáférési ideje lényegében egyenlő.

2.) A tárolt adatok átírhatósága szerint: Csak olvasható (ROM üzemszerűen csak olvasható) ROM PROM EPROM EEPROM Írható-olvasható (RAM) Tárakat különböztetünk meg.

Írható-olvasható(közvetlen hozzáférésű) tárolók két fő típusa: Statikus RAM, SRAM (. Static Random Access Memory). Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot, amelyet több tranzisztor ból épül fel, ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Előnye viszont hogy fogyasztása rendkívül kicsi és nagyobb a sebessége mint a dinamikus RAM-nak, ezért főleg gyorsító tárakban (Cache) alkalmazzák. Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory). Egy memória cellát egy kondenzátor, és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Az információ elvesztését kiküszöböli a memória frissítése. Előnye az olcsósága, kis mérete, hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége.

3.) Feladatuk szerint a tárolók lehetnek: Operatív tárak (pl: rendszermemória) Operatív tárban tároljuk azt a programot amit a számítógép aktuálisan végrehajt. Háttértárak (pl: winchester, CD-ROM) Az egyéb programokat tároljuk itt, és innen olvassuk be az operatív tárba.

4.) Működési elv szerint: Mágneslemezes tárak Mágnes szalagos tárak Optikai tárak Elektronikus

Az asszociatív tároló

Az asszociatív memóriák olyan cellákból állnak, amelyek egy kulcsból, egy - a kulcshoz rendelt - értékből és egy összehasonlító áramkörből állnak. A memória alapvetően a keresések meggyorsítására való, egységnyi idő alatt képes megkeresni egy adott kulcshoz tartózó elemet, bármekkora is legyen az asszociatív memória. A működése során a bemenetére adott keresendő kulcsot (KK) az összes összehasonlító áramkör összehasonlítja a tárolt kulccsal, és ha a két kulcs megegyezik, akkor a tárolt értéket „kiengedi”. Ha nem jelenik meg érték a kimeneten, az azt jelenti, hogy egyik összehasonlító áramkör sem talált egyezőséget, így a keresett kulcs nincs az asszociatív memóriában.