BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány 2010 - 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt
Előadó neve és beosztása
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Dolgozói részvétel Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013.
LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
Humán rendszerek, közszféra
Karbantartás, illetve munkahelyi biztonság és egészségvédelem
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
DPR kommunikáció alapelvei
Munkavédelmi képviselők fóruma
A évi EMH kampány csatlakozási feltételei Hogyan szervezzünk sikeres és mégis költséghatékony városi kampányt? Szerencsi Éva Nemzeti Fejlesztési.
Európai Energia Hatékonysági Javítás a Nyomda Iparban
10. Tétel.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Etikai alapelvek az ápolásban
Rendészeti feladatok a kerékpárosok közlekedésbiztonsága érdekében
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013 Előadó neve és beosztása Dátum | Esemény neve A munkahelyi biztonság és egészségvédelem.
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
17. tétel.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkahelyi egészség és biztonság
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.

Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
Miskolci Járási Hivatal
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Egészséges munkahelyek kampány (2018/19)
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány

Karbantartás: Segíti a munkahelyek biztonságos és hatékony működését Minden munkahelyet érint, az összes iparágban Mindenkire vonatkozik egy adott szervezeten belül, minden szinten

A karbantartás körébe tartozik a felszerelések és berendezések átvizsgálása, szervízelése, javítása vagy kicserélése. Idetartozik: Cselekvés meghibásodás esetén (javító karbantartás), illetve (Ideális esetben) – elsősorban a meghibásodás megelőzése (megelőző karbantartás)

A karbantartáson könnyű túllépni. Rendszeres karbantartás hiányában azonban a munkahelyen: Dolgok katasztrofális állapotig romolhatnak le Balesetek vagy veszélyes anyagokkal szembeni expozíciók következhetnek be Munkahelyi betegségek, súlyos sérülések vagy halálesetek is történhetnek

DE: Maga a karbantartás is lehet kockázatos. Munkahelyen: a végzetes balesetek 10-15%-a az összes baleset 15-20%-a a karbantartáshoz kapcsolódik.

A karbantartók sokkal nagyobb eséllyel vannak ártalmaknak kitéve: Fizikai ártalmak, pl. zaj, vibráció, túlzott hő vagy hideg Vegyi ártalmak illetve ártalmas anyagok, pl. azbeszt Biológiai ártalmak, pl. baktériumok Pszichoszociális ártalmak, pl. stressz

Épp ezért lényeges, hogy a karbantartást megfelelően végezzék. Az európai szervezeteknél: A biztonsági karbantartás elsősorban és leginkább jogi felelősség 89/391. sz. tanácsi irányelv – „Keretirányelv” Erkölcsi kötelesség a munkavállalók biztonságáról való gondoskodás A rosszul elvégzett karbantartás pénzügyi költsége a munkavállalók, a vállalat és a széleskörű nyilvánosság vonatkozásában Ezen felül:

A karbantartás sajátos részletei ipari szektoronként változnak. Azonban mindenhol tartalmaznia kell az alábbiakat: Előzetes tervezés Kockázatértékelésen alapuló strukturált megközelítés Világosan meghatározott szerepek és felelősségi körök Világos útmutatás Megfelelő szakképzés és felszerelés Az elvégzett munka rendszeres ellenőrzése a megfelelés szempontjából

A biztonságos karbantartás öt alapvető szabálya: Első: Tervezés: Információ gyűjtése Ellenőrizni, hogy a karbantartók képesek-e a feladat véghezvitelére A felelős világos kijelölése A kapcsolódó kockázatok felbecsülése

A biztonságos karbantartás öt alapvető szabálya: Második. Biztonságos környezet biztosítása: Áramtalanítás Szerszámgépek biztosítása Illetéktelenek távoltartása

A biztonságos karbantartás öt alapvető szabálya: Harmadik. Megfelelő felszerelés használata – beleértve személyi védőfelszerelés.

A biztonságos karbantartás öt alapvető szabálya: Negyedik. Terv szerinti munkavégzés – az időkorlátok miatti improvizálás vagy munkafázisok lerövidítése nélkül.

A biztonságos karbantartás öt alapvető szabálya: Ötödik. Végellenőrzések – gondoskodni arról, hogy minden biztonságos, mielőtt a munkafolyamatok újraindulnának.

Az európai Egészséges Munkahelyek kampány ezért szeretné felhívni a figyelmet: A karbantartás fontosságára A nem megfelelően végzett karbantartás veszélyeire

Lényeges dátumok: Kampány kezdete: április 28. a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapján Munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete: októbere és októbere Helyes Gyakorlat díjak díjkiosztó eseménye: április 28. Kampányzáró esemény: novembere

Kik vehetnek részt? A kampány minden egyén és szervezet számára nyitott: Állami és magánszektorbeli munkaadók (beleértve KKV- k) Vezetők, munkafelügyelők, dolgozók Szakszervezetek Munkavédelmi szakemberek

Részt vehet az alábbi módon: A kampány tájékoztató anyagainak terjesztése szervezetén belül és munkatársai körében Részvétel a kampány tevékenységeiben és rendezvényein, pl. Helyes Gyakorlat díjkiosztó, amely a biztonságos karbantartás innovatív megközelítéseit népszerűsíti Önálló tevékenységek szervezése, pl: szakképzések, konferenciák, versenyek és vetélkedők, témajavaslatok, reklámkampányok

A kampányban résztvevő szervezetek munkájukról tanúsítványt kapnak. Az európai szervezetek kampánypartnerként is jelentkezhetnek, ami előnyt jelent: Elismerés (logóik és kapcsolattartási adataik szerepelni fognak a kampány honlapján) A kampányhoz kapcsolódó események reklámozása

Az ügynökség számos erőforrást biztosít a kampány támogatására: Útmutató és tények bemutatása Helyes gyakorlathoz kapcsolódó esettanulmányok Prezentációk és animált videóklippek Hírek a kampányrendezvényekről Az EU mind a 22 hivatalos nyelvén.

Az Önhöz legközelebbi kampányrendezvényekről szóló tájékoztatás érdekében: Látogasson el a kampány honlapjára! Lépjen kapcsolatba nemzeti fókuszpontjával a rendezvényeket illetően!

EURÓPAI KAMPÁNY A BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁSRÓL EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEK JÓ ŐNNEK! JÓ A VÁLLALAKOZÁSNAK!