Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A táplálék tápanyagokat tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványianyagok, vitaminok) és a szervezet számára fel nem használható anyagokat is . Élelem: amiből a táplálékot készítjük
Az élelemből készítjük az ételt (konyhatechnikai eljárásokkal) Az ételnek van: tápértéke, biológiai értéke, élvezeti értéke és telítő értéke.
Fehérjék Aminosavakból épül fel Ebből a valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, lizin + arginin, hisztidin esszenciális aminosavak Építőanyag Nitrogén egyensúly
Fehérje optimális aránya: Állati fehérje-----Növényi fehérje aránya Csecsemőkor: 3-----1rész Kisgyermekkor:2---1rész Gyermekkor: 1------1rész Felnőttkor: 1------2 rész
Fehérje szükséglet Koraszülöttek: 4-3,5 g/ttkg Csecsemők. 3-2,8 g/ttkg 3 éves gyermek: 2,5 g/ttkg 10 éves gyermek: 2 g/ttkg Felnőttek: 1-1,8 g/ttkg
Szénhidrátok: Monoszacharid Diszacharid Poliszacharid Energiaforrás, az energia szükséglet 50%-át fedezi Anyagcsere és védekező mechanizmus
Csecsemő táplálékában: szacharóz, maltóz, laktóz Összetett keményítők a legnagyobb arányban a táplálékban
Szénhidrát szükséglet Csecsemőkor: 16-18 g/kg Kisgyermekkor: 14-16 g/kg 10 éves korban: 13,5 g/kg Felnőttkorban: 5,5 g/kg
Zsírok jelentősége Telített és telítetlen zsírsavak aránya Telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek pl: linolsav, linolénsav Növényi olajok szerepe Energiaforrás Építőanyag Szállítóanyag
Zsírszükséglet: Csecsemőkor: 3,5-2,5 g/kg Kisgyermekkor: 2,5 g/kg 10 éves korban: 2 g/kg Felnőttkor: 1,5-1,8 g/kg
Vitaminok Zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K Vízben oldódó vitaminok B1, B2, niacin, pantoténsav, H (biotin), folsav, B6, B12, C? P Kis molekulatömeg, organikus vegyület-kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára