Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Kisded táplálás irányelvei
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
A vitaminok és ásványi sók
Táplálkozástudomány, Élelmiszerkémia A táplálkozás az élet alapja
Aminosavak bioszintézise
Aminosavak bioszintézise
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A kutya táplálóanyag szükséglete
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A szénhidrátok.
A lipidek.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Szükségük van a gyerekeknek táplálék- kiegészítőkre?
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Vízszennyezés.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Mosonmagyaróvár november 25.
Egyed alatti szerveződési szintek
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Az anyag és energiaforgalom élettana
Takarmányok zsírtartalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana

A táplálkozás A szervezet számára fontos anyagok felvétele és feldolgozása A táplálék tápanyagokat tartalmaz (fehérje, szénhidrát, zsír, ásványianyagok, vitaminok) és a szervezet számára fel nem használható anyagokat is . Élelem: amiből a táplálékot készítjük

Az élelemből készítjük az ételt (konyhatechnikai eljárásokkal) Az ételnek van: tápértéke, biológiai értéke, élvezeti értéke és telítő értéke.

Fehérjék Aminosavakból épül fel Ebből a valin, leucin, izoleucin, metionin, treonin, triptofán, lizin + arginin, hisztidin esszenciális aminosavak Építőanyag Nitrogén egyensúly

Fehérje optimális aránya: Állati fehérje-----Növényi fehérje aránya Csecsemőkor: 3-----1rész Kisgyermekkor:2---1rész Gyermekkor: 1------1rész Felnőttkor: 1------2 rész

Fehérje szükséglet Koraszülöttek: 4-3,5 g/ttkg Csecsemők. 3-2,8 g/ttkg 3 éves gyermek: 2,5 g/ttkg 10 éves gyermek: 2 g/ttkg Felnőttek: 1-1,8 g/ttkg

Szénhidrátok: Monoszacharid Diszacharid Poliszacharid Energiaforrás, az energia szükséglet 50%-át fedezi Anyagcsere és védekező mechanizmus

Csecsemő táplálékában: szacharóz, maltóz, laktóz Összetett keményítők a legnagyobb arányban a táplálékban

Szénhidrát szükséglet Csecsemőkor: 16-18 g/kg Kisgyermekkor: 14-16 g/kg 10 éves korban: 13,5 g/kg Felnőttkorban: 5,5 g/kg

Zsírok jelentősége Telített és telítetlen zsírsavak aránya Telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek pl: linolsav, linolénsav Növényi olajok szerepe Energiaforrás Építőanyag Szállítóanyag

Zsírszükséglet: Csecsemőkor: 3,5-2,5 g/kg Kisgyermekkor: 2,5 g/kg 10 éves korban: 2 g/kg Felnőttkor: 1,5-1,8 g/kg

Vitaminok Zsírban oldódó vitaminok A, D, E, K Vízben oldódó vitaminok B1, B2, niacin, pantoténsav, H (biotin), folsav, B6, B12, C? P Kis molekulatömeg, organikus vegyület-kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára