Összehasonlító gazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
Agrárgazdaságtan I. Előadás
VEZETÉSELMÉLET klasszikus irányzat
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
Gazdaságszociológiai alapfogalmak Csere, piac, munkareőpiac.
Az oktatási rendszer funkciói
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Nevelés- és oktatásszociológia
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Közigazgatási alapismeretek
Elmélettörténet Bevezetés.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Az érvelés.
A MUNKA VILÁGA Alapfogalmak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az intézmények szerepe a gazdasági rendszerekben Ing. Dudás Tamás, PhD.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Elméleti közgazdaságtan
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Közgazdasági elméletek története 4. Előadás október 10. A marginalista forradalom.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Összehasonlító gazdaságtan
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
Makroökonómia 1. ea..
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Szervezeti struktúra és kultúra
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Személyközi kapcsolatok és típusai (általános szintek)
Szociológia - Jogszociológia
Az innováció következményei. A., A következmények vizsgálata – az eddigiek során igen kevés figyelmet fordítottak rá I. Az ügynökök véleménye II. A hagyományos.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
A deviancia értelmezési kerete
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Vállalati Gazdaságtan
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
Gazdasági rendszerek.
A közigazgatás szervezete
Előadás másolata:

Összehasonlító gazdaságtan Alapfogalmak

A gazdasági rendszer A gazdaság mint önálló alrendszer A gazdasági tevékenység mint szükséglet kielégítést szolgáló tevékenység A gazdasági tevékenység mint racionális döntés, kalkuláció A gazdaság formális és szubsztantív jelentése (Polányi Károly) A modernizáció mint társadalmi alrendszerek elkülönülése

A gazdaság legfontosabb intézményei A tulajdon Magántulajdon és köztulajdon A munkamegosztás és a gazdasági koordináció szükségessége A piac mint a gazdasági koordináció alapvető intézménye A piaci és a bürokratikus koordináció A tulajdoni és koordinációs formák kapcsolata

A gazdasági rendszerek tipizálása Stádiumelméletek (Marx és Rostow) W. Eucken: központilag irányított és cseregazdaság Nemzetgazdaságok versus globális gazdaság

Összehasonlító gazdaságtan a gazdaságelméletben Klasszikusok: a gazdaság működésének vizsgálata az intézményekkel együtt és történelmi illusztrációkkal A módszertan kettéválása Malthus és Ricardo munkásságába: induktív, történeti, empirikus megközelítés versus deduktív, absztrakt, logikai megközelítés

Összehasonlító gazdaságtan a gazdaságelméletben Neoklasszikusok: a piacgazdaság mint optimális erőforrás-allokáció Heterodox irányzatok: régi és új német történeti iskola, régi institucionalizmus Evolúciós és intézményi iskolák (német ordoliberális iskola és új institucionalizmus) A tranzíció (átmenet) közgazdaságtana

Gazdasági rendszerek és intézmények Miért van szükség intézményekre? A társadalomban szükség van együttműködésre Ellenkező esetben: fogoly dilemma, közlegelők tragédiája

Gazdasági rendszerek és intézmények Kis létszámú csoportok: megegyezés Nagy létszámú csoportok: megegyezés kikényszeríthetősége nem biztosított, a társadalom tagjait már nem vérségi kötelék tartja össze Egy meghatározott területen élők: államszervezet, az erőszak letéteményese

Gazdasági rendszerek és intézmények Intézmény: a gazdasági és társadalmi életben érvényesülő társadalmilag is szentesített szabályok, szokások, magatartási elvek, normák (kikényszerítés, ismétlődés) Az intézmények stabilitása és változása, változtathatósága