A minószi és a mükénéi kultúra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Odüsszeia Odüsszeusz kalandjai.
Advertisements

Történelem háziverseny
ApCsel
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Európa fogalma, fekvése, határai
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Pál apostol 12/B.
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
Az ókori Hellász.
Az antikvitás akropolisz.
A spártai és az athéni állam
Kνωσός Knósszosz.
A görög történelem kezdetei
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Mit jelent a megfejtésül kapott szó?
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM.
Ókori görög régészeti leletek
Minósz király és a knosszoszi palota
A Knósszoszi palota és a minótaurusz legendája
HELLAS Kréta, Mükéné.
Görög történelem 2. előadás.
Ókori görög történelem
Az égei civilizáció.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Nyújts kezet a csapatnak!. Egy nap a farmon élő kis egér kémkedett a gazda és a felesége után, amint egy csomagot bontottak ki. Megrémült mikor rájött,
Homérosz és művei 3/A.
Ókori görög régészeti leletek
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
Készítette Turtev Erik
Daidalosz és Ikarosz története.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
A köztársasági Róma.
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
A Z ANTIKVITÁS IRODALMA
A görög és római kultúra
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az ókori görögök 1. KRÉTA ÉS MÜKÉNÉ.
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
Kréta-Mükéné művészete
A görög mitológia néhány istensége
Európa fogalma, fekvése, határai
Hellász története A korai civilizációk.
A görög-perzsa háborúk
Készítette: Bacsó Beáta
Akhilleusz 4/A.
Az ókori görög- római istenvilág
A POLISZ SZÜLETÉSE.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli.
Honfoglaló magyarok A nyolcadik törzs.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Ikarosz és a repülés.
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
A Pun-Római háborúk.
MÍTOSZ Daidalosz és Ikarosz (részlet) a krétai mondakör része
Három istennő összevész
A labirintus A krétai mondakör
Görög művészet.
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
THEOGONIA Az istenek születése.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
A TRÓJAI HÁBORÚ.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Kötelező irodalom 1. Hegyi D. – Kertész I. – Németh Gy. – Sarkady J.: Görög történelem a kezdetektől Kr. e. 30-ig, Bp. Osiris Kiadó 2005 és más kiadások.
Előadás másolata:

A minószi és a mükénéi kultúra Kik voltak ők? Honnan származnak? Mi mindent vittek véghez? Hová tűntek? A minószi és a mükénéi kultúra

A minószi civilizáció Kréta szigetén jött létre.

Hagyaték (vagy ajándék a múltból) Híres hajósok és nagyszerű hajóépítők voltak. Ezt hagyták örökül az utókor számára.

Bikaugratás A bikaugratás és a bikaviadal sportnak, de a vallási kultusz részének is számított. Ne próbáld ki egyiket sem otthon!

A palota Az egyik legnagyobb város Kréta szigetén Knósszosz volt. Egy nagyszerű palota volt itt: a knósszoszi palota, ahol a legendás Minósz király élt.

A palotának rengeteg folyosója volt.

A labirintus A palotának olyan bonyolult volt a folyosórendszere, hogy aki nem ismerte, nagyon nehezen találta meg a kijáratot. A labirintus szó nagy valószínűséggel a görög eredetű labrys szóból származik, amely a krétai kultúra jelképére, a kétélű bárdra utal. Ezért a palotát még a „Kétélű fejsze palotájának” is hívták. A monda szerint ebben a labirintusban élt a Minotaurusz nevű szörnyeteg, aki félig bika, félig ember volt. Ha labirintust akarsz készíteni, látogass el a következő oldalra: www.puzzles.com

Minden kilencedik évben (egyesek szerint évente) hét ifjút és hét leányt áldozzanak a Minótaurusznak. Amikor már harmadszorra kellett küldeni az áldozatot, Thészeusz önként jelentkezett, hogy megölje a szörnyet. Együtt tartott az áldozatokkal Kréta szigetére. Amikor megérkezett, találkozott Ariadnéval, Minósz király lányával, aki szerelmes lett belé. A lány megígérte, hogy elárulja neki a kivezető utat, ha azután feleségül veszi. Amikor Thészeusz beleegyezett, Ariadne adott neki egy gombolyag fonalat, melynek végét a bejárathoz kötötte, útját megjelölve a fonállal. Letekerte az egész gombolyagot, mire ráakadt az alvó Minotauruszra. Agyonverte a szörnyeteget, ezután a fonalat követve, a többieket a kijárathoz vezette.

Hogyan tűnt el a minószi civilizáció? Senki sem tudja biztosan, hogyan és miért tűnt el a minószi civilizáció. Tény, hogy Kr.e. 1400 táján a tenger és Kréta uralma a mükénéiekre szállt.

Honnan származnak a mükénéiek? Dél-Oroszország sztyeppéiről jöttek, ahonnan átvándoroltak Görögország területére. Kapcsolatba kerültek a minósziakkal és sok mindent átvettek tőlük (pl. az írást).

Trójai háború / Homérosz Iliásza Túl a legendán (Szép Heléna elrablása), a háború okai bizonyára a szokásosak voltak: gazdasági előny, kapzsiság, területszerzés és a kereskedelmi utak ellenőrzése.

Az Iliász 500 évvel később egy vak, görög költő, Homérosz elmesélte a trójai háború történetének egy részét (51 napot a 10 éves ostromból), de nem pontosan úgy, ahogy az valójában megtörtént.

A homéroszi verzió Párisz, trójai herceg szerelmes lett Helénába, Meneláosz, spártai király feleségébe. Elrabolta a nőt és Trójába vitte. A spártaiak és mükénéi szövetségeseik követték őket, hogy visszaszerezzék Helénát. 10 éves harc után, Odüsszeusz tanácsára építettek egy óriási falovat, amelyben elrejtőztek a legjobb harcosok. A többi harcos visszatért hajójához és visszavonulást színleltek.

Amikor a trójaiak meglátták a lovat… … és az ostromlók visszavonulását, azt hitték, hogy a ló ajándék, ezért bevontatták a városba. Mikor már nem látta őket senki, Odüsszeusz visszafordította a hajókat és újra Trója felé irányította őket. Az éjszaka közepén a katonák kimásztak a ló belsejéből, kinyitották a kaput és beengedték a többi görög harcost is Trójába.

Ami történt. . . Miután sikeresen bejutottak, megölték Trója királyát és felgyújtották a várost. Ezután hazatértek Helénával együtt.

A sötét korszak A mükénéiek soha nem tértek vissza a békés élethez. Ezután a dórok foglalták el a területet.

A sötét korszak A mükénéiek letelepedtek az Égei-tenger szigetein és Kis-Ázsia nyugati partvidékén. Később ez Iónia néven vált ismerté.

Visszalépés… Kezdetét vette a vándorlás és öldökés időszaka. A kereskedelmi élet lehanyatlott. Sok készség feledésbe merült,pl. az olvasás, az írás, a falfestészet, az elefántcsont és az arany megmunkálása stb.

Újrakezdés Az emberek új civilizációt kellett teremtsenek saját erejükből, kezdve ezt a földműveléssel, állattenyésztéssel és folytatva idegen területek elfoglalásával (gyarmatok)

Új elnevezés Független városállamokat alapítottak, magukat pedig helléneknek vagy görögöknek nevezték.

A többi már történelem.