Főigazgató-helyettes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi tapasztalatai munkavédelmi hatósági tevékenysége, az ellenőrzések munkaegészségügyi.
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A stratégiai tervezés módszertana
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
1. előadás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Egészségpolitika.
Az egyéni fejlesztési terv
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A Magyar Köztársaság kormánya
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Szervezeti viselkedés Bevezetés
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A hippokratészi eskü értelmezése
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Fogyasztóvédelem: 2006 a rádöbbenés éve volt Koszorús László,
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
AZ EFOP ÉS RSZTOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 22-I ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Európai Uniós ismeretek
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Főigazgató-helyettes Dr. Makara Péter Főigazgató-helyettes Az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóinak kezelési esélyei a mai Magyarországon 2008. december 4. 1

Nincs új a nap alatt Hippokratész 18. század második fele Anglia 1846. Le Play, Bodrogköz, életmód Wirchow sziléziai bányászai Durkheim az öngyilkosságról A magyar népegészségügy társadalom érzékenysége a 19. század utolsó évtizedeiben illetve az 1920-as, 1930-as években.

Hazai előzmények Szoros együttműködési kapcsolatok a hazai egészségügyi gondolkodás illetve a szociológia, demográfia és pszichológia között az 1960-as évek második felétől. Társadalomtudományi végzettséggel rendelkezők jelentős száma és szerepe a stratégiai tervezési folyamatoktól az oktatáson át a gyakorlati akciókig az 1970-es évektől. A halálozások és a megbetegedések társadalmi egyenlőtlenségeiről folyamatos és egyre differenciáltabb kutatási eredmények. 1991 A NET első konferenciájának témája: az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon Az egyenlőtlenségek csökkentése 1988 óta kodifikált és deklarált cél az egészségpolitika különböző dokumentumaiban. Nemzeti Népegészségügyi Program: Az egyenlőtlenségek csökkentése minden egyes tevékenység értékelésének horizontális dimenziója Célzott programok társadalmilag hátrányos helyzetű rétegek számára

Diadalmas vereség? Minél jobban küzdünk ellene annál inkább nő az egyenlőtlenség? Komolyan gondolhatja-e az OEFI, hogy 29 dolgozójával és néhány száz millió forinttal küzd az egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentéséért Magyarországon, avagy csupán az ökör szarván a légy vagyunk amelyik azt képzeli magáról, hogy ő húzza a szekeret (La Fontaine)?

Napi gyakorlati kiképzésünk Nagyvárad tér, munkába menet Bíztassuk kocogásra, szoktassuk le a dohányzásról, netán adjunk neki egy-két kiadványt?

Egészségügyi rendszer Ágazatközi politikák az egészségért Népegészségügy Egészségügyi ellátórendszer Ágazatközi politikák az egészségért Közpolitikák

Fő cselekvési irányok A politikai döntési rendszer befolyásolása az egészség és az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében Célzott gyakorlati egészségfejlesztési akciók hatékony megvalósítása az emberi jogok a társadalmi szolidaritás és az egyenlő esélyek elveinek szem előtt tartásával. Mindezt hittel, illúziók nélkül!

Néhány fontos szempont Az egészség szempontjából különösen veszélyes Magyarországon az alsó középréteg társadalmi lecsúszása a szegénység irányába. Ki kell dolgozni az erre irányuló egészség- és szociálpolitikai intézkedéseket. Magyarországon nincsenek specifikus szegénybetegségek, hanem a társadalmilag hátrányos helyzetek jelentenek fokozott veszélyeztetettséget a különböző megbetegedések tekintetében. Csak olyan hátrányos helyeteket kezelő programot szabad működtetni, amely biztosítja az adott személyek, csoportok stigmatizálásának elkerülését. A stratégiai dokumentumokkal összhangban kiemelt figyelmet kell fordítani a hátrányos feltételek között élő gyermekek egészségének védelmére, fejlesztésére, a szükséges szolgáltatások biztosítására.

Tennivalók a közeljövőben Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben tervezett intézkedések teljes körű és hatékony végrehajtásának megkezdése A Nemzeti Fejlesztési Terv különböző szakpolitikai intézkedései közötti összhang és egymást erősítő hatások elősegítése az egészség érdekében A fejlesztések egészséghatás vizsgálata, különös tekintettel az egészséggel kapcsolatos egyenlőtlenségekre A Népegészségügyi Program eddigi tevékenységeinek átfogó, őszinte kritikai elemzése az egyenlőtlenségekre gyakorolt hatás szemszögéből Célirányos képzések és kutatások

A pénzügyi deficit nem mentség a politikai érték deficitre Felkiáltójelek a viharban I. A pénzügyi deficit nem mentség a politikai érték deficitre Az egyéni magatartásról, morálról a politikai döntésre, érték elkötelezettségre kell helyezni a hangsúlyt

Felkiáltójelek a viharban II. Ne a szegények, kirekesztettek fizessék egészségükkel a válság fő terhét

Ne feledjük Az egészségfejlesztés beruházás a jövőbe, méghozzá anticiklikus hatással Az emberi erőforrás a magyar gazdaságnak is legfőbb tőkéje és mi ennek az újratermelésében működünk közre

Végül Ezután felfújtátok a léggömböt, Micimackó megkapaszkodott, te eleresztetted a zsineget, és Micimackó kecsesen libbent az ég felé, míg el nem érte a fatetõ színvonalát, jó nyolcméternyi távolságban. – Remek! – kiabáltad te. – Mit szólsz ?! – kiabált vissza Micimackó. – Minek gondolnál alulról nézve?                             – Egy olyan Mackó-félének, ami léggömbbe kapaszkodik – mondtad te. – Az lehetetlen – mondta Micimackó kissé aggodalmasan. – Hát nem olyan vagyok, mint Fekete Felhõ a kék égboltozaton? – Nem mondhatnám. – No jó, alulról és felülrõl, az más. Aztán meg említettem már, hogy ezeknél a méheknél sohase lehessen tudni.

Köszönöm a figyelmet! Országos Egészségfejlesztési Intézet 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. www.oefi.hu  makara.peter@oefi.antsz.hu Telefon:06 (1) 428-8258