1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
„Gyere közelebb, menekülj el” A politikai szereplőkhöz kötődők és a tőlük távolságot tartók választási motivációi Előadó: Závecz Tibor, Ipsos Közügyek.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Készítette: Geszler Nikolett
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Az európai identitás és az Európai Unió
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel és demokrácia” című műhelykonferencia január 26.

2 EURÓPA JELENTÉSÉTŐL AZ EURÓPAI NYILVÁNOSSÁGIG Az európai polgárok attitűdjeit befolyásoló körülmények: útfüggőség: eltérő kulturális-történelmi hagyományok, Európa sajátos jelentése a tagállamokban az egységesülő Európa állapota: az elmúlt bő két évtized reformjai és a polgárközeliség az Európai Unió mint politikai térség: az európai pártpolitika szerepe európai nyilvános tér, nemzeti média: az összeurópai kommunikáció lehetőségei

3 MAGYAR EURÓPAI UNIÓS ATTITŰDÖK – korábbi kutatások alapján 2002 óta folyamatosan csökken az ország E- tagságának pozitív megítélése (Eurobarometer) 76% >> 38% Az EU megítélésénél az utilitarizmus és annak egy individuális jellege dominál (McLaren) A kérdés belpolitikai meghatározottsága, az intézményekbe vetett bizalom, a jövőre vonatkozó várakozások és az élettel való általános elégedettség meghatározó tényezők (Lengyel-Göncz) EU-kép: elsősorban a gazdasági fejlődés lehetősége

4 ELEMZÉSI MEGKÖZELÍTÉS Magyar Választáskutatási Panel 2009 EU közelségének/ távolságának vizsgálata: általános attitűdök (kognitív és affektív aspektus) tudás az integrációval kapcsolatos személyes tapasztalatok az EU jelentés-tartalmai az Európa Parlamenti választásoknak tulajdonított jelentőség és részvételi hajlandóság

5 AZ EU MEGÍTÉLÉSE ÁLTALÁBAN Az Európai Unióhoz való csatlakozás Magyarország számára inkább előnyökkel, vagy hátrányokkal jár? Mennyire büszke arra, hogy az Európai Unió állampolgára?

6 AZ EU-VAL KAPCSOLATOS TUDÁS

7 AZ EU JELENTÉS-TARTALMAI

8 SZEMÉLYES TAPASZTALATOK

9 EP VÁLASZTÁSOK JELENTŐSÉGE Hogyan gondolja, ezen az Európai Parlamenti választáson Ön elmegy szavazni? Tényleges részvételi arány: 2004 – 38,5% 2009 – 36,28% A 2004-as Európai Parlamenti választáson részt vette? - 16% úgy emlékszik, részt vett, - 45,7% biztosan részt vett

10 AZ EU-HOZ VALÓ VISZONY MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐI (1) Logisztikus regressziós modellek: EU előnyös volta/ Büszke EU állampolgár/ EP választásokon való részvételi hajlandóság A szocio-demográfiai tényezők hatása nem jelentős (férfiak inkább látják az EU-t előnyösnek, fiatalabbak büszkébbek) Kognitív mobilizációs kapacitások: a médiaközelség/ tájékozottság hatása pozitív, az iskolai végzettség hatása vegyes (előnyök megítélésére pozitív, alacsonyabb iskolai végzettséggel büszkébbek), a politikai érdeklődésnek a szavazási hajlandóságra van hatása Politikai beállítottság: –jobb/ jobb-közép önbesorolás esetében kevésbé látják az EU előnyeit, de inkább elmennének szavazni –Liberális beállítottságúak előnyösebbnek látják az EU-t, és büszkébbek, mint a konzervatív beállítottságúak

11 AZ EU-HOZ VALÓ VISZONY MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐI (2) Tudás: pozitív összefüggés Pozitív EU jelentés-tartalmak hatása pozitív, különösen az előnyök megítélésénél Negatív jelentés-tartalmaknak az attitűdökre van negatív hatása, a szavazási hajlandóságra nincs Személyes tapasztalatok: –Bolti árak növekedése: attitűdökre negatív hatással van, de mobilizál –Mezőgazdasági támogatás: csökkenti az affektív kötődést –Munkahely: nem befolyásolja az attitűdöket, de mobilizál –Személyes pályázás: nincs hatása –Település: pozitívan befolyásolja az attitűdöket, de nem mobilizál

12 ÖSSZEFOGLALÁS EU-val kapcsolatos közvéleményt meghatározó domináns Európa-kép függ a történelmi-kulturális háttér és a belpolitikai kontextustól, az európai integrációs folyamat jelenlegi állapotával Elemzés eredményei: Kognitív mobilizációs kapacitások határozzák meg leginkább az EU-val kapcsolatos attitűdöket Sőt: az EU-val kapcsolatos személyes tapasztalatokat is a kognitív mobilizációs kapacitások határozzák meg Míg a az EU-val kapcsolatos tudás és a társított pozitív jelentés- tartalmak hatása pozitív az EU megítélésére, addig a személyes tapasztalatok hatása nem egyértelmű Fontos a média szerepe, elengedhetetlen a médiában megjelenő diskurzusok vizsgálata További utak: módszertani továbblépés, aktuális média-elemzés Nőhet-e a szakadék az Európa-párti és a fokozódóan Európa- ellenes csoportok, szavazók között?

13 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!