Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, 2014. április 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
Kapcsolatok hiánya Kulturális környezet Kicsi a terem.
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Az Élet Igéje április.
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Egyházi jövőkép – milyen egyházat akarunk? Nyírségi Református Egyházmegye LELKÉSZTESTÜLETI ÜLÉSE Ramocsaháza Dr. Gaál Sándor esperes Dr. Gaál.
„…neveljétek az Úr tanítása szerint…” (Ef 6:4)
Krisztus uralma alatt élni 4. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Egyház Az egyház mi vagyunk?! Országos Intézményvezetői Konferencia Révfülöp, november Előadó: Wagner Szilárd rendszeres teológus, iskolalelkész.
"Én, fogadom, hogy egyetemi éveim alatt Magyarország törvényeit ¶ és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabályait mindenkor megtartom. ¶ Elfogadom.
Jézus te vagy minden álmom
A Hit évének hivatalos himnusza CREDO DOMINE Mi, zarándokok, várakozással telve keresünk a sötétben.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Bibliatábor nyár Püspökladány.
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
PRESBITÉRIUM MIRE IS VÁLLALKOZTAM?!.
A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az élet igéje Az élet igéje december december.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
ISTEN hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
JÓ REGGELT !.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
1 Továbblépés - Az üzenet.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Mindig kapcsolatban Vele
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Református Egyház Nyíregyháza &. Dorcas Dorcas, biblia női alak akiről az Ap. Cselekedetei 9,36 skv.-ben olvashatunk Ő Jézus Krisztus követésére kötelezte.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
szLOVÁKIAI REFORMÁTUS KERESZTYÉN EGYHÁZ
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes,
Újszövetség Az 1. és 2. Korinthusi levél. Korintus története: Homérosz említi Ephira néven Kr. e. 146 Mumiusz lerombolja Caesar újraalapítja Kr. e. 40.
AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai.
ÖKUMENIKUS IMAHÉT a Krisztus-hívők egységéért
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Igeolvasás.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Harmatozzatok égi magasok
Karcag, 2013 június 02. Gyülekezetnövekedés Durkó István
Vecsés gyülekezet látása
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Apostoli, Niceai hitvallások
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.

Milyen legyen az én egyházi jövőképem? 54. kérdés: Mit hiszel az egyetemes keresztyén Anyaszentegyházról? Felelet: Hiszem, hogy Isten Fia a világ kezdetétől a világ végezetéig az egész emberi nemzetségből Szentlelke és Igéje által az igaz hitben megegyező, örök életre kiválasztott gyülekezetet gyűjt magának, ezt oltalmazza és megtartja. Hiszem, hogy ennek a gyülekezetnek én is élő tagja vagyok és örökké az is maradok.

Milyen legyen az én egyházi jövőképem? 55. kérdés: Mit értesz a szentek közösségén? Felelet: Először azt, hogy a hívők együtt és egyenként is tagjai az Úr Krisztusnak,és részesei minden javának és ajándékának. Másodszor: mindenki tekintse kötelességének, hogy ajándékaival a többi tag javára és üdvösségére készséggel és örömmel szolgáljon.

Kié az Egyház?  Nem a miénk, hanem az Övé.  Krisztus volt, van és jelen lesz benne mindenkor  Krisztus által rendelt emberi közösség  Az anyaszentegyház feje az, aki a Szentlelke által igazgat mindeneket

Miért oltalmazza és tartja meg minden körülmények között?  Mert célja van vele, ami a tanúság Isten szeretetéről!  Mert nem egyénekben, hanem közösségekben gondolkodik, „aki” a gyülekezet!  Az egyház megtapasztalásának helye a gyülekezet közössége.  „A gyülekezet nem történet, hanem történés!”

Mi közöm van nekem ehhez?  A kérdés válaszán múlik az egyházi jövőkép.  Hiszem, hogy ennek a gyülekezetnek én is élő tagja vagyok és örökké az is maradok.  Az Ő egyháza az én egyházam.

Egyházkerületi Közgyűlés november 9. 6/2013. Kkgyül. hat.: „az egyházmegyék számának, területi felosztásának és méretének felülvizsgálatával megbízza az Egyházkerület Elnökségét. Kéri, hogy az Elnökség a felülvizsgálatot az érintett lelkipásztorok bevonásával végezze el, és az így elkészült javaslatot terjessze jóváhagyásra a következő közgyűlés elé.”

Hol tartunk, milyen ma egyházkerületünk állapota?

Jelenlegi állapot Gyül. Száma Gyülekezeti lelkipásztor száma Lelkészi hivatalok száma 2011 reformátuso k száma /KSH adat/ Választói névjegyzékb en szereplők száma /2011/ Abaúji Borsod- Gömöri Egervölgyi Zempléni TIREK összesen:

Tervezet Gyül. Száma Gyülekezeti lelkipásztor száma Lelkészi hivatalok száma 2011 reformátuso k száma /KSH adat/ Választói névjegyzékb en szereplők száma /2011/ Abaúj-Tornai Borsod- Gömöri Heves- Borsodi Közép- Borsodi Zempléni TIREK összesen:

„Dr. Szabó István még szót kér a tegnapi vita kapcsán, mikor szó volt az esperesek feladatairól, amit többféle beszélgetés követett, és a strukturális változtatásokra vonatkozó felvetésekkel kapcsolatban azt javasolják, hogy a Zsinat hívja fel az egyházkerületeket, hogy vizsgálják meg a jelenlegi egyházmegyéik számát, területi felosztását, méretét abból a szempontból, hogy mennyiben felelnek meg az igazgatási, missziói feladatellátás elvárásainak. Van olyan egyházmegye, ahol az esperesnek csak 30 gyülekezetet kell vizitálnia, és van, ahol 107-et és közben nem kéne az esperesekre plusz adminisztratív terheket rakni. Vizsgálja meg minden egyházkerület, hogy hogyan lehetne optimálisabban ezeket a feladatokat ellátni. A kerületek javaslatokat tehetnének a Jövőkép Bizottságnak. BÖLCSKEI GUSZTÁV egyetért, egyértelműnek tartja a kérést. Felteszi szavazásra. A Zsinat négy ellenszavazattal és két tartózkodással elfogadja a javaslatot.”

Tervezet, április 12-i állapot