Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Kétéltűek az utakon – probléma és lehetőség Hogyan kapcsolódhatnak be a kétéltűmentésbe a diákok a közösségi szolgálaton keresztül? Kéri András Varangy.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
• Kiemelt céljaink, feladataink • Megvalósult programjaink képekben
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Napocska Napköziotthon
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A projekttervezés első lépései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Társadalmi állapotrajzok konferencia
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Helyzet- és igényfelmérés.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A Szemléletformálás a környezetvédelemben. Hartay Mihály Ökopack Kft. ügyvezető.
Minőség menedzsment 6.előadás
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Az Élet Igéje szeptember.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Ember és környezetének viszonya
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Budapest, A „fenntarthatóság” alappillérei Környezetvédelem Társadalom Gazdaság Megvalósulásának alapvető feltétele a szemléletváltás.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Természetsarok a környezettudatosságért
Előadás másolata:

Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap A jövő nemzedékének környezettudatos oktatás-nevelése a fenntarthatóság szolgálatában Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap Dr. Lukács Pál Tudományos főmunkatárs Kecskemét, 2011. március 4.

Az előadás felépítése A környezettudatosságról általában Mit jelent a környezettudatosságra nevelés? Jó példák a hazai rendszerben

Az előadás felépítése A környezettudatosságról általában Mit jelent a környezettudatosságra nevelés? Jó példák a hazai rendszerben

A környezettudatosságról általában Mottó: „Mindenkinek joga van egészséges és emberhez méltó környezetben élni” Definíciók a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégiából: Mi kell a mottóban szereplő jog biztosításához? - Költséges beruházások, hosszú évekig tartó tudatos és következetes fejlesztések Környezettudatosan gondolkodó és akként is cselekvő polgár Ellentmondások az emberi viselkedésben: „A környezet iránti aggodalom erősen él az emberekben és a környezettel való törődést a többség fontosnak – „a jövő egyik legfőbb feltételének” – tartja” – másrészt „A legtöbb ember bár elvileg ugyan elkötelezi magát a környezetvédelem ügye mellett, a többség azonban sem az ismereti, sem a magatartási jellemzői alapján nem tekinthető környezettudatosnak”

A környezettudatosságról általában Mottó: „Mindenkinek joga van egészséges és emberhez méltó környezetben élni” MALONEY, M.P. – WARD, M.P. 1973). „Ökológiai attitűdök és tudás” vizsgálata kiindulópontot jelentett a környezettudatosság fogalmi magyarázatában Megkülönböztették a: - környezeti tudást, - emocionális érintettséget, - az aktív cselekvésre való hajlamot és - az aktív környezeti cselekvéseket. Ezzel egy új megközelítési alapot adtak az ember és környezet viszonyának tanulmányozásához. A környezettudatosság mérésének és monitorozásának ma már több helyen elfogadott metodikája van.

A környezettudatosságról általában Mottó: „Mindenkinek joga van egészséges és emberhez méltó környezetben élni” A környezettudatossági vizsgálatoknak több célkitűzése van: • Melyek a lakosság legfőbb környezeti aggodalmai? • Mely társadalmi tevékenységeket tartják az emberek a leginkább környezetkárosítónak? • Melyek a lakosság legfőbb környezeti igényei és elképzelései? • Kitől várja a lakosság a környezet- és természetvédelmi problémák megoldását? • Mit tennének az emberek a környezet állapotának megóvása érdekében? * * Kovács András Donát Magyar Tudományos Akadémia, RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét

A környezettudatosságról általában Mottó: „Mindenkinek joga van egészséges és emberhez méltó környezetben élni” A környezettudatosság fogalma: A környezeti tudat (környezettudat) az egyének és a társadalom környezeti értékrendje, melyet a környezetről alkotott tudás és a morális meggyőződés alakít ki. Integrálja az emberkörnyezet interakció megértéséhez szükséges ismereteket és azt a szemléletmódot, amellyel körvonalazható környezetünk – benne az emberi élet – ökológiai, gazdasági, társadalmi fenntarthatósága. A környezeti tudat egyfelől segít a környezeti károkkal kapcsolatos gondok kialakulásának megértésében, másrészt rádöbbenti az embereket a veszélyek sürgős leküzdésének fontosságára, valamint a tudományos módszerekkel karöltve szervező és problémamegoldó erővé válhat. Világossá teszi a tettek következményeit, feltárja a korlátokat, s rámutat a társadalom szándékainak finom összefüggéseire is*. * Prof. Enyedi György, 2000

A környezettudatosságról általában Mottó: „Mindenkinek joga van egészséges és emberhez méltó környezetben élni” A környezettudatosság fogalma: A környezettudatosság a társadalom és tagjai számára legmegfelelőbb, hosszú távú környezeti érdekeket céltudatosan ötvöző, tudományosan megalapozott gondolkodás és az azon alapuló magatartásforma, melynek gyakorlati célja az „ember – környezet viszony” harmóniájának megteremtése. A környezeti érzékenység, a problémákra való fogékonyság és a környezettudatosság fokozatai genetikai, pszichológiai-mentális és tanult komponensekre vezethetők vissza. A környezettudatosság összetevői egyfelől az egyéni érzékelés oldaláról a negatív vagy pozitív környezeti válaszokat kiváltó hajlamok, másfelől pedig a tanult, elsajátított ismeretek alapján formálódó környezettel kapcsolatos nézetek és az ezekből fakadó cselekvési tendenciák. * * Kovács András Donát Magyar Tudományos Akadémia, RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét

Az előadás felépítése A környezettudatosságról általában Mit jelent a környezettudatosságra nevelés? Jó példák a hazai rendszerben

Környezettudatosság a hétköznapi életben Egy rendkívül találó ábrázolás a műanyag-termékek életciklusáról... A műanyagok tehát „megszületnek”, felhasználásra, akár többször is átdolgozásra kerülnek, majd „elmúlnak”, mint minden más termék.

A környezettudatosságra nevelés Mikor kell elkezdeni a környezettudatosságra nevelést? - A saját tapasztalatok alapján a lehető legkorábban, lehetőség szerint az óvodai időszak felső csoportjában Meddig lehet valakit hatékonyan környezettudatosságra nevelni? - Gyakorlatilag a teljes életen keresztül (life-long-learning), azonban célszerű az alapvető ismeretek átadását 12-14 éves korig megtenni Van-e összefüggés a környezettudatosság és az arra történő nevelés között? - Egyértelmű összefüggés mutatkozik a nevelési munka és a környezeti elkötelezettség között, ugyanígy az iskolai végzettség és a „környezetre hangoltság” között is összefüggés mutatható ki.

A környezettudatosságra nevelés Milyen az átlagember hozzáállása a környezettudatossághoz? - Bizonyos mértékig mindenki hajlandó elmenni a környezet védelme érdekében, azon túl azonban mindenki másoktól (pl. az Államtól) várja a megoldást. - Az átlagember szerint a környezetszennyezőbb tevékenységet fokozottabb adóztatással kellene súlytani; - Szigorúbban kellene fellépni a környezetet fokozottan szennyezőkkel szemben (hogy fizessék meg az általuk okozott hatásokat); - Az átlagember érdeklődésének homlokterében a környezeti hatások által érintett élelmiszerbiztonság és a fogyasztási pazarlás áll; - A többség érzi/megtanulta, hogy az egyén szintjén is lehet tenni a környezet védelme érdekében, azonban nagy kérdés mennyit hajlandó ennek érdekében tenni….

A környezettudatosságra nevelés Mit tesz a Kecskeméti Főiskola a környezettudatosságra nevelés érdekében? A Főiskola bizonyos szempontból „kész” fiatalokat kap a helyi, környékbeli, régiós és országos középfokú oktatási intézményekből, de - segítheti fentről a környezettudatosságra nevelést (top-down megközelítés) - ennek érdekében a Homokbányában levő fejlesztési területen, a kialakításra kerülő Tudósházban szeretnénk megvalósítani egy Hulladékból Termék és egy Tükörben a Világ teljes tárlatot, valamint - szeretnénk berendezni egy természettudományos oktatást népszerűsítő kiállítást is (tematikák: Csodák palotája, Öveges Professzor előadásai …) - mindent megtesz a főiskolai hallgatók környezettudatosságának javítása érdekében (bottom-up megközelítés), amely kiterjed az egyes tantárgyak anyagainak megfelelő kiegészítésére, önálló oktatási anyagok elkészítésére, ilyen tevékenységek ösztönzésére …

A környezettudatosságra nevelés Egy személyes példa a környezettudatosságra Egy hazai általános iskolában egy környezetismeret terem került berendezésre a Hulladékból Termék kiállítás elemeivel

A környezettudatosságra nevelés

Az előadás felépítése A környezettudatosságról általában Mit jelent a környezettudatosságra nevelés? Jó példák a hazai rendszerben

Jó példák a hazai rendszerben Hulladékból Termék Kiállítás – www.huladekboltermek.hu Tükörben a Világ Kiállítás – www.tukorbenavilag.hu Ökoriadó! – www.okoriado.hu Oktatóprogramok gyermekeknek – www.okopannon.hu Óvodai-iskolai italoskartongyűjtő akció – www.iksznet.hu Gondolkodj egészségesen program – www.gondolkodjegeszsegesen.hu Hulladék Munkaszövetség – www.humusz.hu Zsigerbeszéd – prof. Gyulai Iván előadásai - http://vimeo.com/channels/zsigerbeszed Zöldernyő – Kecskemétiek az élhető környezetért – www.zoldernyo.hu

Jó példák a hazai rendszerben

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Lukács Pál Kecskeméti Főiskola, GAMF Kar Tudományos főmunkatárs Email: lukacs.pal@gamf.kefo.hu