A Szemléletformálás a környezetvédelemben. Hartay Mihály Ökopack Kft. ügyvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
A szülők tájékoztatása, véleménye a kompetencia alapú oktatás céljáról gyakorlatáról Készítette: Fehér Miklósné óvodavezető.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
Környezeti szemléletformálás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Segélyezési rendszer átalakítása
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
Gyerekem a városban avagy amit Önök nem tudnak Miskolc Városi Diákönkormányzat Diákjogi – és Érdekvédelmi Bizottság.
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
Civil Kezdeményezések Programja
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógiai személyiségértelmezések
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A kriminálpszichológia
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Speciális gyermekvédelem
Ember és környezetének viszonya
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
ERŐT- EGÉSZSÉGET MINDENKINEK
Előadás másolata:

A Szemléletformálás a környezetvédelemben. Hartay Mihály Ökopack Kft. ügyvezető

Célközönség A jómódú, általában értelmiségi (kb. teljes lakosság 15%-a) fogékony a környezete állapotára A napi megélhetési gondokkal küzdők, alacsony iskolázottságúak (kb 40-45%) nagy hányada nem befogadó. A fiatalok (4-18 éves kor között) fogékonyak, de rossz szülői példamutatással könnyen eltéríthetők (kb. 15%). A felső középosztály (15-20%) különböző eszközökkel sikeresen megszólítható.

Célok A jövő generációjáért érzett felelősség megteremtése Az alapvető erkölcsi értékek tisztelete Ésszerű fogyasztási igények kialakítása Az egészség fontosságának igénye A közvetlen és távolabbi környezetünk állapotának megismerése és megvédése

Eszközök Pozitív ösztönző eszközök (anyagi ösztönzők, érdekeltség kialakítása, információkhoz juttatás, lehetőségek megteremtése, mértékadó személyiségek példamutatása) Negatív ösztönzők (a környezeti terhek érvényesítése az árakban, környezetterhelési adók szélesebb körű alkalmazása, büntető szankciók kiterjesztése, a társadalom negatív értékítélete a szabálysértőkkel szemben)

Szemléletformálás a hulladékgazdálkodásban Pozitív ösztönzők: gyűjtési lehetőség megteremtése és érdekeltség kialakítása a szelektív gyűjtésben, információkhoz juttatás (HT, TAV kiállítás, oktató anyagok), játszóházak révén játékos nevelési hatás a fiatalokra és rajtuk keresztül a szülőkre, média reklámok alkalmazása a társadalom szélesebb köréhez, ismert személyiségek bevonása példamutatás céljából,

Szemléletformálás a hulladékgazdálkodásban Negatív ösztönzők: a környezetszennyező fizesse meg az okozott kárt (vörösiszap), az árak tartalmazzák a valós környezeti terheket. A szelektív gyűjtést elkerülők magasabb szemétdíj fizetésre kötelezhetők (lerakási adó bevezetése) Környezetterhelési díjak kiterjesztése A társadalom negatív viszonya a környezetet terhelőkkel szemben.

A pozitív és negatív ösztönzők hatásai A környezettudatosság szinonimája a szelektív gyűjtés lett (15% gyűjt, 85% vallja magáról), Extenzív növekedés van, intenzív alig Érdekeltség nem valósult meg (se pozitív, se negatív), Oktatásra, nevelésre való igény jelentősen nőtt,

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Elérhetőségem: Öko-Pack Kft. »1066 Budapest Teréz krt. 54. »Tel: »