2010. február 5-7..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
2005. október 7..
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
3.tétel GDP,GNI.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
A víz-háborúk kora jöhet
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Az ökológiai lábnyom és számítása
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Környezetértékelési módszerek
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
TARTÓK STATIKÁJA II TAVASZ HATÁSÁBRÁK-HATÁSFÜGGVÉNYEK
Az ökológiai lábnyom.
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Ökológiai lábnyom Készítette:Kupi Marcell
Ökolábnyom Készítette: Lugosi Alexandra
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Pillanatkép a nagyatádi vásárcsarnok piacozóiról Társadalmi, gazdasági helyzetük és piacozáshoz fűződő viszonyuk elemzése OTDK előadás április 15.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
Mélységi bejárás.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Confidential1 KX-TDA200/100 Rendszer (Verzió 1.0) KX-TDA200/100 Rendszer (Verzió 1.0) 8.2 fejezet DECT Rendszer felmérés Panasonic Communications Co.,
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
40).6-os szint X. feltörésnél az omlás ideiglenes biztosítása
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Geometriai számítások
Az ökológiai lábnyom számítás gyakorlata
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A felszínborítás változásának vizsgálata a kárpáti régióban távérzékelési technikák segítségével Dezső Zs.- Bartholy J.- Pongrácz R.- Barcza Z
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Az éhezés.
Élelmiszer lábnyom.
Mit nem mér az ökológiai lábnyom kalkulátor?
Élelmiszer lábnyom.
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

2010. február 5-7.

Az OPEV Az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny 2003 óta kerül megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetemen. A 3 napos rendezvényen magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények 4-4 fős csapatai vesznek részt. Az idei évben először került sor annak felmérésére, hogy mekkora környezetterheléssel is jár a verseny lebonyolítása. Ehhez az ökológiai lábnyom számítását választottuk.

OPEV?

De mi is az az „ökológiai lábnyom”? Megmutatja, hogy hány globális hektár (gha) föld- és vízterületre van szükség az adott folyamat, népesség fenntartásához. Kiszámításához először meg kell határozni azt a népességet, melynek ökológiai lábnyomát számolni szeretnénk, majd statisztikai adatok segítségével vizsgáljuk meg a népesség átlagfogyasztását.

Miben egyedi az OPEV ökológiai lábnyomának számítása? Ökológiai lábnyomot elsősorban országokra, városokra, egyénekre számítanak, itt azonban egy 3 napos rendezvényre vonatkoztattuk az adatokat, majd kivetítettük ezeket az összehasonlításhoz szükséges 1 éves időintervallumra.

Az OPEV ökológiai lábnyoma Alapfeltevések Résztvevők száma: 124 fő Verseny ideje: 3 nap Kiinduló adatgyűjtés Közlekedési adatok Felhasznált beépített területek – mint a verseny helyszínéül szolgáló termek, szobák, parkolók stb. Papírfogyasztás, elektromos készülékek, ajándékok környezetterhelése Résztvevők fogyasztása 2 forrásból Szervezők által finanszírozott összevontan Saját finanszírozású felmérés alapján

A számítás nehézségei Magyar minták hiánya Az elfogyasztott termékek összetevőkre bontása szükséges a vizsgálathoz Például a pénteki lencsegulyást a következő elemekre kellett bontani: Lencse, Sertéshús, Hagyma, Növényi olaj, Répa stb. Ezeket egyesével kellett kikeresni statisztikai adatbázisbók, melynek segítségével kiszámítható az ökológiai lábnyom értéke.

A versenyen résztvevő intézmények Összes megtett km-ek száma: 38.662 km Közlekedés során kibocsátott CO2: 3,09 tonna

Közlekedési adatok

Fogyasztás-földhasználat mátrix Az elfogyasztott termékek előállításához szükséges földterület nagyságát földhasználati kategóriánként (pl. szántó, legelő stb.) kell megvizsgálni. Az OPEV esetében ennek mátrixa a következő dián látható módon alakult. (A mátrix összege adja ki az ökológiai lábnyom nagyságát.)

Földhasználati mátrix   Energiaföld gm2 Szántó gm2 Legelő gm2 Erdő gm2 Halászati gm2 Beépített gm2 Összesen gm2 Élelmiszer 2.492,98 9.754,55 868,39  - 0,66 -  13.116,59 Épület 17.228,76 123.748,79 140.977,55 Közlekedés 8.644,42 Fogyasztási javak 5.583,24 2,66 39,60 5.625,50 Összesen 33.949,39 9.757,21 168.364,04 Forrás: Wackernagel - Rees (2001) Az ökológiai lábnyom nagysága

Az elfogyasztott élelmiszerek A halászati lábnyom kizárólag a szombati vacsorán feltálalt cápaharcsa hús következménye, azonban a legelőlábnyom már több összetevőből áll, melyet az alábbi tortadiagram szemléltet

Szántóföldi lábnyom Ahogy az ábrán is látható, elsősorban az állati eredetű élelmiszerek növelték ennek értékét. Az egyéb kategóriában mind az italok, mind a növényi eredetű termékek szántóföldi lábnyoma megtalálható.

Energiaföld lábnyoma Az energiaföld tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy egységnyi CO2 előállítása mekkora területet igényel. A 16%-ot kitevő fogyasztási javaknál többek között pólók illetve egyéb ajándéktárgyak találhatók, valamint itt jelenik meg a papírfogyasztás is, ahol a verseny során előnyben részesítettük a repapír használatát.

Az OPEV ökológiai lábnyomának szerkezete OPEV (3 nap, gm2) OPEV (1 év, gm2) * A két megoszlás közötti szembetűnő eltérés abból adódik, hogy feltételezzük: az év folyamán ugyanazt a beépített területet fogjuk használni.

Ökológiai lábnyomok összehasonlítása OPEV (1 év*, gm2) Magyarország (1 év, gha) * Az 1 évre történő kivetítés csak egy elméleti lehetőség, a valóságban az ökológiai lábnyom összetevői valószínűleg egészen máshogy alakulnának.

Ökológiai lábnyomok (gha/fő) OPEV 1 évig Ha az OPEV egy évig tartana változatlan körülmények között – beleértve azt, hogy a 39 szervező 2 naponta felváltva nagyjából 40m2 területű szervezői szobában él, és nem fürdik –, akkor a verseny megközelítőleg 4,48 gha/fő ökolábnyomot hagyna maga után. Ez Magyarország egy főre eső ökolábnyománál (3,2 gha/fő) megközelítőleg 41%-kal magasabb érték.

És amit tényleg magunk után hagytunk…

Érdekességek A valóságban a verseny 53-szor nagyobb területen zajlott, mint az fizikailag tapasztalható volt - 3186 m2. A valós területet tehát gyakorlatilag 23 focipálya együttes mérete jelenti.

Köszönjük a figyelmet! www.opev.hu