Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI 2008. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
Polgármesteri Fórumok
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
1 Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat feladatai az Út a munkához-program megvalósításában Budapest, január 19.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
általános főig. helyettes
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
Szociális igazgatási munka segítése
1 Út a munkához fórum Út a munkához fórum Dr Soós Adrianna Főigazgató- helyettes Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Budapest, 2009.február 9.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Dr. Bálint József JOSZ elnöke
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Segélyezési rendszer átalakítása
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Közfoglalkoztatás a közép- magyarországi régióban 2010 Vass István főigazgató Tel: Fax: Közép-magyarországi Regionális.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Janovics László igazgató Pécs, október 16. Módosítások átvezetése: október 21. Tájékoztató a téli közfoglalkoztatásról.
„Út a munkához” program céljai, végrehajtási feladatai.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése Kovács Ibolya szociálpolitikus - főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
„Út a munkához” program tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Polgármesteri Fórumok
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
Új lehetőség? – Új lehetőség!
Jogszabályok alkalmazása, összehangolása és módosítása
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november 27–28. SÁRVÁR

A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK

A közfoglalkoztatási terv fogalma Egyéves időtartamra szóló terv. Tartalma:  ellátandó közfeladatok,  az egyes munkafeladatokhoz szükséges létszám,  a feladatok várható ütemezése,  a megvalósítás költségei.

A közfoglalkoztatás formái  Közcélú munka  Közmunka  Közhasznú munka* * Az egyes szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények módosítását követően az önkormányzatok és az általuk fenntartott intézmények részére közhasznú munkavégzés támogatása nem nyújtható.

A kirendeltségek, illetve kirendeltség és szolgáltató központok által szolgáltatott adatok, információk, előrejelzések A kirendeltség, illetve kirendeltség és szolgáltató központ a közfoglalkoztatási terv elkészítéséhez az alábbi adatokat biztosítja az önkormányzatok részére:  a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak várható létszáma,  az érintettek életkor, nem, iskolai végzettség, szakképzettség szerinti összetétele,  a munkaügyi központok szervezésében induló képzések várható szakirányai, a résztvevők létszáma,  a térségben induló helyi, központi és európai uniós munkaerő-piaci programok adatai.

A közfoglalkoztatási terv áttekintése A közfoglalkoztatási tervet a polgármester, illetve társulás esetén a társulási megállapodásban kijelölt személy áttekintésre megküldi a munkaügyi központ kirendeltségének, illetve kirendeltség és szolgáltató központnak. Észrevételek megküldésének határideje: 15 nap Az észrevételezéshez javasolt bizottság összetétele:  a regionális munkaügyi központ munkatársa, aki koordinálja a bizottságok munkáját  kirendeltségi munkatárs(ak)

Az észrevételezés szempontjai  A közfoglalkoztatási terv tartalmazza-e a jogszabályban meghatározott elemeket?  A tervezett feladatok és az azok elvégzéséhez szükséges létszám összhangban állnak-e egymással, a létszám biztosítható-e?  A munkaügyi központ szervezésében induló képzési és munkaerő-piaci programok ütemezését figyelembe vették-e a tervezéskor?

Határidők évben:  március 31-ig a helyi önkormányzat jegyzője felülvizsgálja az aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesülők szociális ellátásra való jogosultságát,  ezzel egyidejűleg a települési önkormányzat vagy társulása elkészíti a közfoglalkoztatási tervet, amelyet a munkaügyi központ egyetértését követően április 15-ig a képviselőtestület elfogad évtől kezdődően:  a települési önkormányzat vagy társulása a közfoglalkoztatási tervet minden év január 31-ig készíti el,  a kirendeltség észrevételeit figyelembe véve a az önkormányzat képviselőtestülete, illetve a társulás döntéshozó szerve évente február 15-ig véglegesíti.

VÁLTOZÁSOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁSOK RENDSZERÉBEN

AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS JELENLEGI ELEMEI  Együttműködési kötelezettség vállalása  Önálló munkakeresésre vonatkozó adatok  Képzés elfogadására tett nyilatkozat  Szolgáltatások igénybevételére vonatkozó információk  A munkakeresést segítő további információk (pl.: költségtérítés)

Változások a törvénymódosítást követően  Az álláskereső együttműködési kötelezettsége – Kibővül a felajánlott képzés, munkaerő-piaci programban való részvétel, vagy szolgáltatás kötelező vállalásával.  Az álláskeresők nyilvántartásából való törlése – A törlési okok kibővülnek: a felajánlott képzést, szolgáltatást, munkalehetőséget, munkaerő-piaci programban való részvételt nem fogadja el.

Az álláskeresési megállapodás megkötésének célja  Az aktív korúak ellátásában részesülő személy felkészítése a nyílt munkaerőpiacra való visszajutásra.  Az egyén munkavállalási esélyeinek növelése.  A törvény által előírt kötelező együttműködés finomítása, az álláskereső igényeinek figyelembe vételével.

Az álláskeresési megállapodás tartalmának változása  Az álláskereső által használt álláskeresési formák, illetve mely álláskeresési forma elsajátításához kér segítséget.  Az álláskereső egyéni képességeinek, munkatapasztalatainak feltárása az eddigi munkaterületeken szerzett gyakorlatok figyelembe vételével.  A szolgáltatási elemek kiválasztása, az egyén igényeinek figyelembe vételével.  A munkavállaláshoz szükséges szak-, illetve betanító képzés közös megtervezése, kiválasztása.  Az álláskeresőnek a kirendeltségen történő jelentkezésének gyakorisága.  Az OMMF által feltárt fekete munka miatti szigorúbb együttműködés formái.

Az álláskeresési megállapodás módosításának fontossága  A megállapodás nem teljesítése a nyilvántartásból való törlést vonja maga után  Informatikai támogatottságra van szükség  Az álláskeresési megállapodások folyamatos változásának követésére e nélkül nincs lehetőség  Az IR-ben jelenleg megkötött álláskeresési megállapodások tartalmának felülvizsgálata

Köszönöm a figyelmet! Lőrincz Leó főosztályvezető Foglalkoztatási és Szolgáltatási Főosztály