Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Advertisements

Vezérlés, szabályozás, automatizálás
A termelésirányítás folyamata
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
Szakmai folyamatszervezés 2.ea.
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Számítógéppel segített folyamattervezés (CAPP) helye és szerepe CIM rendszerben A tevékenységmodellekben a számítógéppel segített folyamat-tervezés egy.
Ipari Park Vállalat Szakmai Képző Központ VIDEOTON Holding Rt.
2. Forgácsolás modellezése
Védelmi Alapkapcsolások
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
Marógépek, megmunkáló központok
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Alkalmazott robottechnológia a Magyar Honvédségben
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
NC - CNC.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A fordista termelési rendszer
Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 2.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
9. Előadás Gyártási folyamatok modellezése
Gyakorlati Üzemgazdaságtan
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
A memóriák típusai, jellemzői
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Gyártási rendszerek tervezésének módszertani alapjai
a forgácsleválasztás kinematikája mindkét esetben azonos
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
Számítógéppel integrált gyártás (CIM)
Gépgyártástechnológia alapjai 3. gyakorlat
A hálózati kapcsolat fajtái
Kapacitás menedzsment
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 4. Előadás Vezérlésfüggetlen NC ciklusok.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási.
Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Gyártási folyamatok tervezése
Marás Marás Marógépek fajtái Szerszámok Megmunkálási eljárások.
CNC vezérlésű gerenda megmunkáló berendezés Csanády Etele.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
OKJ A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.
A fejlődés Kovács.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Számítógép hálózatok.
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK Marás
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Rólunk részletesen… Bemutatkozás Tevékenységeink Technológia
Informatikai eszközök
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
Gépgyártástechnológiai technikus
GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1
Hornyák Olivér - - Számítógépes gyártásirányítás Számítógépes gyártásirányítás Előadásvázlat.
Salgótarjáni Szakképzési Centrum
Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Előadás másolata:

Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája. Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer: a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen- dezésekből, a gyártási segédfolyamatot megvalósító berendezésekből, eszközökből, az előbbiek irányítására szolgáló rendszerből áll. Gyártórendszer irányítása Főfolyam gyártóberendezései Segédprogram berendezései, eszközei! Az egyes alrendszerek további egységekre, részrendszerekre tagozódnak. Pl.: maguk a (gyártó) berendezések is rendelkez(het)nek saját irányító, vezérlő egységgel (lásd NC-CNC gépeket), mely hierarchikus kapcsolatban áll a gyártórendszer irányító rendszerével.

… …

A gyártási rendszerek fajtái gyártásszervezési, géptelepítési aspektusból: Műhely-rendszerű Csoport-rendszerű Folyamat-rendszerű esztergaműhely maró műhely köszörű műhely ….. Egyedi és kissorozatgyártásra jellemző Gyártmány- vagy alkatrészcsoporton-kénti folyamatrendszerű gyártás tárcsagyártó részleg, sor tengelygyártó sor ház jellegű darabokat gyártó sor Többnyire ilyenek a Rugalmas Gyártórendszerek (FMS) Gyártmány szerinti gép-, munkahely elrendezés Nagysorozat és tömeggyártás Egy vállalaton belül általában vegyes, (azaz különböző, több típusú) gyártási rendszer figyelhető meg. Még tömeggyártás esetén is, ha más nem, hát a TMK többnyire műhelyrendszerű gyártást valósít meg.

Rugalmas gyártórendszer (FMS): Az FMS nagyságától függően a következő kategóriát különböztetik meg (hierarchikus elemek): Rugalmas gyártóegység (FMU): egygépes CNC gyártóegység , általában megmunkáló-központ vagy esztergaközpont, munkadarab-tárolóval, automatikus munkadarab-cserélővel, szerszámtárral és automatizált szerszámcserélővel. Az egység képes részben emberi felügyelet nélkül dolgozni( programozható mérőfej, folyamat-felügyelet, diagnosztika). Rugalmas gyártócella (FMC): két vagy több CNC szerszámgép (FMU), általában esztergaközpont vagy megmunkáló-központ, munkadarab- és szerszám-tárolóval, valamint automatikus munkadarab- és szerszámcserélővel. A gépeket és a cella által végrehajtott műveleteket egy cellavezérlő számítógép irányítja. Képes részben emberi felügyelet nélkül működni. Rugalmas gyártórendszer (FMS): két vagy több gyártóegységből és/vagy cellából álló rendszer, ahol a gyártóhelyeket (FMU,FMC) automatikus szállítórendszer köti össze (vezető nélküli targoncák, számítógéppel irányított konvejorok). A szállítórendszer továbbítja (esetleg palettákon) a munkadarabokat , a szerszámokat egyéb eszközöket és anyagokat a gépek, a munkahelyek és az FMS raktára között. A teljes rendszer egy rendszervezérlő számítógép irányítása alatt áll, mely felett további számítógépes hierarchiai szintek működhetnek (üzem/műhely, vállalat).

Gyártórendszerek belső hierarchiája

Dr. Detzky szerint: A belső hierarchikus szintek felülről lefelé: Gyártórendszerek (IGYR, FMS) (inhomogén géncsoportok, gyártósorok, zárt gyártási ciklusok, IGYR-ek, stb.) MMR Megmunkáló rendszerek (FMC, FMU) (homogén géncsoportok, egy vagy többgépes munkahelyek, gyártócellák) MR M-K-G-S rendszerek (dinamikai rendszer vagy mechanikai rendszer) F M-S rendszerek (forgácsoló rendszer)

Az IGYR négyszintű hierarchiában az elemi főfolyamathoz vezető informatikai csatorna szakaszai

Az IGYR struktúrája (alrendszerek, anyag és információáramok)

A megmunkáló rendszer modellje (MMR) (FMC)

A rendszer fő részei: főfolyamatban a mechanikai alrendszer (M-K-G-S) mellékfolyamatban a munkadarab manipulációkat ellátó, gépre épített és attól független mozgató-tároló egységek segédfolyamatban a helyi szerszám és készülékmozgatást, valamint a hulladék és segédanyagok-áramokat szolgáló egységek az irányítási folyamatban a mérő, érzékelő, adattovábbító, kapcsoló és információtároló egységek, valamint a vezérlő-szabályozó-felügyelő alrendszer

A mechanikai rendszer (MR) modellje Részei: az aktuális munkadarab (M) az aktuális szerszám (S) a munkadarab és szerszám kölcsönös helyzetét javító készülék (K), pl. szerszámvezető a szerszámgép (állvány, vezeték, orsó, szánrendszerek valamint a kölcsönös helyzeteket, alakot és sebességeket meghatározó elemek) (G) a munkadarab és a gép közötti mechanikai kapcsolatot szolgáló készülék (K) tehát munkadarab befogó készülék

A mechanikai rendszer elvi struktúrája, erő és méretlánc kapcsolatok: