1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

Az új épületenergetikai szabályozás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Elektronikus közműnyilvántartás
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
Előadás másolata:

1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN Schuchmann Péter PESTTERV Kft KONFERENCIA AZ EU VÁROSI KÖRNYEZET STRATÉGIÁJÁRÓL november november 13

2 A jelenlegi tervezési rendszer fő elemei, e tervek környezeti tartalma Területfejlesztési koncepciók és területrendezési tervek (a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996 évi XXI. Törvény alapján) Településfejlesztési- és rendezési tervek (az épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. Törvény és annak módosításai alapján) Környezetvédelmi tervek: ezek közül a legfontosabb a települési környezetvédelmi program, amelynek elkészítését, tartalmát a környezetvédelmi törvény írja elő Városi stratégiai programok: a regionális területfejlesztési programokhoz kapcsolódva (pl. Győr, Miskolc, Zalaegerszeg)

3 A jelenlegi helyzet összefoglaló jellemzése A jelenleg készülő tervek a városi környezet számos részelemével foglalkoznak (közlekedés, a városszerkezet és az építés környezetvédelmi vonatkozásai stb.) Az egyes tényezők tervezése szétaprózva történik, a környezeti szempontok integrálása nem minden vonatkozásban biztosított. A hazai jogszabályi környezet és az ennek megfelelően kialakult gyakorlat csak részlegesen felel meg a Városi Környezet Tematikus Stratégia ajánlásainak.

4 A Tematikus Stratégia követelményei szempontjából a jelenlegi tervezési rendszerből, ill. az általános gyakorlatból hiányzik:  a jövőkép, a hosszú távú tervezés, a stratégiai megközelítés, illetve  az integrált környezetgazdálkodási tervezés.

5 Feladatok: A városi környezet ügyének (hosszú- és középtávú érdekeinek) érvényesítése a fenntartható fejlődést célzó környezeti és egyéb ágazati politikákban, stratégiákban, tervekben és programokban. A települési környezetvédelmi tervek összehangolása az NKP-II céljaival, ill. a Városi Környezet Tematikus Stratégia ajánlásaival (az adott település adottságai, feltételei figyelembe vételével). A települési környezetvédelmi terveknek a környezetvédelmi törvénybe foglalt szabályozásának felülvizsgálata, szükség szerinti megújítása.

6 A stratégiai tervezés és környezeti tervezés integrációjának biztosításának lehetőségei: A jelenlegi tervezési rendszerhez illeszkedően, abba integrálva Ajánlás jelleggel a jelenlegi tervrendszerhez nem kapcsolódó módon Teljesen új tervezési rendszer kiépítésével

7 A jelenlegi tervezési rendszerhez illeszkedő javaslatok Az érintett településkörben KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI TERV készítésének előirányzata (a törvény felülvizsgálata és módosítása során a települési környezetvédelmi programokról szóló paragrafusok részleges módosításával a városi környezet tematikus stratégiáról szóló közleményre való hivatkozással) A Környezetgazdálkodási terv készítése mellett a Stratégiában foglaltak érvényesítése összehangolt módon, megosztva a különböző, már létező tervfajták között. A mai tervezési rendszerben létező - de metodikailag nem kellően meghatározott - településfejlesztési koncepció stratégiai tervi szintre emelése. A stratégiai (településpolitikai) terv biztosíthatja a stratégiai gondolkodás érvényesülését, a környezeti céloknak az egyéb politikai területek céljaiba történő integrálását.

8 Új tervezési rendszer kiépítésével A Tematikus Stratégia ajánlásainak a tervezett tervtörvény keretei között való kezelése. A térségi integrált hosszú távú stratégiai tervezés feltételeinek megteremtése, a térségi (közte várostérségi) stratégiai terv és a többi tervek közötti összhang biztosítása. Ebben az alternatívában a külön eljárásban készülő Stratégiai (településpolitikai) tervet követheti a középtávú városi (várostérségi) környezetgazdálkodási program kidolgozása.

9 A környezetgazdálkodási terv hatóköre a várostérség A Stratégiában foglaltak megvalósítása a városok és várostérségük együttműködésén alapulhat. Meg kell határozni, hogy a városok mely településekkel közösen képesek végrehajtaniuk feladataikat, mely településeknek kell együttes tervezés során kialakítani a Városi környezetgazdálkodási tervüket. A várostérségek lehatárolására két lehetőség adódik: –elfogadni a KSH agglomeráció lehatárolásait, amelyek azonban alapvetően nem környezeti szempontokon nyugszanak; vagy –speciálisan erre a célra lehatárolni egy-egy várostérséget a környezeti szempontok figyelembe vételével.

10 Az együttműködő várostérségi települések lehatárolásánál figyelembe vehető szempontok a KSH lehatárolás, a légszennyezési agglomerációk és zónák, az egészséges ivóvíz biztosításában együttműködő települések köre, a szennyvíz gyűjtésében, tisztításában, illetve a szennyvíziszap kezelésében együttműködő települések köre, a kommunális hulladékgyűjtésben együttműködő települések köre, a területfejlesztésben együttműködő kistérségi társulás tagjai, a közlekedésfejlesztésben és üzemeltetésben együttműködő települések köre Javaslat: az érintett városokra, illetve várostérségekre bízni és helyben meghatározni a környezeti ügyekben együttműködő települések körét.

11 Az együttműködés javasolt kerete a környezetgazdálkodásban való együttműködésre létrehozott önkéntes önkormányzati társulás, illetve amennyiben az önkormányzatok már létrehoztak „többcélú önkormányzati társulást” - és a környezetgazdálkodásban együttműködők köre megegyezik a többcélú önkormányzati társulásban együttműködők körével -, lehetőség van az együttműködés tématerületei bővítésére A központi költségvetés támogatja a többcélú önkormányzati társulásokat vállalt feladataik ellátásában.

12 Az érdekeltek bevonása A törvény ma is előírja az együttműködést a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, más önkormányzatokkal, társadalmi szervezetekkel. Egyeztetésre kötelezik a jogszabályok az önkormányzatokat a településrendezési tervek készítésénél is. Az előírt egyeztetési kötelezettség a gyakorlatban is megvalósul. A „Városi Környezet” Stratégia célkitűzései akkor érvényesülhetnek, ha a tervezés az érdekeltek részvételével, a közösségi tervezési eljárások alkalmazásával folyik.

13 Köszönöm a figyelmüket