Alvás Világnapja, 2012. március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
A BÍBLIA E O CELULAR Klikej Mit gondolsz, mennyivel más volna, ha mostantól a mobiltelefon helyet a Bibliát használnánk?
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása május, országos és budapesti hallgatottság -
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Hála Pénz Kampány - hálát a betegtől pénzt az államtól „A hálapénz megalázza azt aki kapja és azt is aki adja. Elvtelen függőséget hoz létre a beteg-orvos.
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Humánkineziológia szak
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Dr. Berzéky József április 15.
A magyar háztartások fizetési szokásai
A fejlesztés hatása a szervezetre
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
szakmérnök hallgatók számára
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
Digitális bizonytalanság? Dr. Lux Ágnes, Németh Barbara, szeptember 30.
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -

Előzmények, módszertan, minta Edukáció hiánya az alvással kapcsolatban  Általános felmérés az alvási szokásokról Online kérdőíves kutatás N=3357 Magas fokú érdeklődés! 15+ lakosság, életkor-nem szerint országosan reprezentatív minta

Csak 10-ből 2 lakos érzi teljesen pihentetőnek az alvást! Hétköznap átlag 7 órát, hétvégén 8 órát alszunk Az alvás a lakosok többségének nem teljesen pihentető: Az alvásproblémások 25%-a tapasztal valamilyen egészségügyi problémát a megfelelő pihenés hiánya miatt (fejfájás, vérnyomás ingadozás, ízületi panaszok, hangulatváltozás) Fiatalabbak Jellemzően a stresszes, szabálytalan életvitelt élők „Mennyire érzi magát kipihentnek ébredéskor?” N=3357

Alvással kapcsolatos tények 63% -a a lakosoknak rendszeresen felébred éjszaka, 49% magától döntő többségük csak forgolódik 82% a horkolók aránya, 32% kifejezetten gyakran 39% ébred órára – többségüket többször riaszt a vekker 44% nem tud idegen helyen, nyugodtan aludni N=3357

Elalvással kapcsolatos szokások 6,6 az átlagos értéke annak, mennyire alszik el könnyen (1=nagyon nehezen, 10=nagyon könnyen) A LAKOSSÁG FELE HASZNÁL VALAMIT AZ ELALVÁS SEGÍTÉSÉRE! N=3357

Felismerés hiánya Az alvásproblémával küzdők 2/3-a nem tesz semmit az alvás javítása érdekében! 15% orvoshoz fordult, 23% egyéb módon kezelte Az emberek mindössze kb. 20% figyel az alvás minőségére! (Többségük – közel 50% - az alvás mennyiségét figyeli, 26% egyáltalán nem figyeli) Ugyanakkor az alvásnak viszonylag fontos szerepet tulajdonítanak: Az ébredés utáni állapot meghatározói: Alvásnak köszönhető 51% Általános állapotnak köszönhető: 49% N=3357

Hitek és tévhitek az alvással kapcsolatban N=3357

Következtetések Az alváskultúra illetve az alvással kapcsolatos ismeretek szintje alacsony a lakosság körében Magas a rosszul alvók aránya Segítséget jellemzően nem keresnek (nem is gondolnak rá) Jellemzően az alvás mennyiségére figyelnek, annak minősége nem kap hangsúlyos szerepet EDUKÁCIÓ SZÜKSÉGESSÉGE, az alvás egészségben betöltött szerepe

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!