Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Flavon max termékcsalád
Az elhízás.
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Tápelemek hiánytünetei
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Osteoporosis (csontritkulás)
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Készítette: Vétek János II. évfolyamos tejipari szakmérnök hallgató
Oktatás kiemelkedő fontossága
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Helyettesítő termékek a tej esetében
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató előadás megtartása Előadó: Kelemen Mária A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató.
VITAMINOK.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
TIENS KANGLI.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa Internetes legendák és tévhitek a tej egészségügyi hatásaival kapcsolatban Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa 2011. május 12.

A prezentáció tartalma Igaz-e, hogy a tejfogyasztás… …hizlal? …csontritkulást okoz? …elősegíti a daganatos megbetegedéseket? …szerepet játszik szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában

Tévhit 1: A tej hizlal „A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavallt, a vaj kivételével. A testkontroll diéta szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére.” 2011. március 12. Egy ismert online életmód magazin

Tény: Tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője „Edzés mellett, a tejet ivó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét és ezzel az egészségüket” Dr. Stuart M. Phillips , McMaster University

Kutatás: A tej hozzájárul az ideális testtömeg megőrzéséhez ? ? A lakosság rosszul tudja Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban Forrás: GfK kutatás 2011.

Tévhit 2: a tej csontritkulást okoz „…a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással: jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet. Innen nézve talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tejtermék-fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya.” 2010. szeptember 9. Egy online női magazin

Tény: A tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében A szükséges napi kalciumbevitel 1000-1200 mg A tej ideális kalcium-forrás, mert benne optimális és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok Black és munkatársai (2002): tejívó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma Joint és munkatársai WHO/FAO (2003): a kalcium mellett a tejben lévő cink, réz, mangán, natrium, az A-, C-, K- és B-vitaminok is szerepet játszanak A tej mellett zsírszegény sajtok fogyasztása javasolt!

Kutatás: Segít megelőzni a tej a csontritkulást? A lakosság jól tudja Hazánkban már 79% helyesen tudja, hogy a tej hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az osteoporosis megelőzéséhez. Forrás: GfK kutatás 2011.

Tévhit 3: a tej elősegíti a rák kialakulását „A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez.” 2010. december Egy cukorbetegeknek szóló portál a tej rákot okoz

Tény: A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát „Ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát.„ Dr. Garami Miklós, gyermekonkológus Az amerikai Creihton Egyetem táplálkozástani szakértője, Dr. Joan Lappe és munkacsoportja tanulmányában a tej D-vitamin és kalcium tartalmának kiemelkedő hatására hívta fel a figyelmet a rákos megbetegedések kapcsán. Parodi és munkatársai (1997) :a konjugált linolsav és a szfingomielin védő hatásúak –gátolják a tumorsejtek szaporodását és differenciálódását Joachimiak (2007) a mirisztinsav immunstimuláns hatását és a vajsav védő szerepét írta le vastagbélrák, emlőrák és leukémia esetében Tej mellett javasolt savófehérjék fogyasztása!

A lakosság rosszul tudja Kutatás: A tejfogyasztás csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét ? ? A lakosság rosszul tudja Az emberek 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Forrás: GfK kutatás 2011.

Tévhit 4: a tej szív- és érrendszeri betegségeket okoz „A felnőttek esetében ízületi gyulladás, szív-érrendszeri betegségek, arc- és homloküreg gyulladás, valamint a lymphoma és a rák kialakulásának elősegítése áll a bűnlajstromon.” 2010. szeptember 9. Egy online női magazin

Tény: A tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében 22 éven át tartó japán vizsgálatban a tejet ívóknál 50%-kal kevesebb agyvérzés történt (Abbot és munkatársai,1996) A kalcium a tejfehérjékkel együtt, illetve a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást (Jorde és munkatársai 2000) A szfingolipid növeli a HDL-koleszterin (védő) szintet, a konjugált linolsavval (CLA) együtt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát (Bíró és Antal, 2002) A D-vitamin gyulladásellenes hatású, az érszűkület előfordulása kisebb (Melamed és munkatársai, 2008)

A lakosság rosszul tudja Kutatás: A tejfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását ? ? A lakosság rosszul tudja A magyar lakosság ¼-e (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Forrás: GfK kutatás 2011.

Összefoglalás Összetevők optimális aránya – komplex jótékony hatások „arany középút” – megfelelő fehérje, szénhidrát, zsírbevitel és legalább napi 3-5X zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a TEJ és tejtermékek elengedhetetlen részei a táplálkozásnak

Köszönjük a figyelmet!