É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Advertisements

"A legtöbb ember munkát keres, az igazán sikeres emberek hálózatokat keresnek." Robert T. Kiyosaki.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Csokoládé története Istenek eledele.
Ünnepek.
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Scharffen Berger Csokoládégyár
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Helyes táplálkozás.
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
A húsvét.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Húsvéti kutak.
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
Édesipari és zsiradékipari technológiák II.
A Húsvét.
A kompetencia alapú oktatás elterjedése a „suliNova program” alapján
A számírás története.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Március jeles napjai.
Márciusi Ünnepek.
Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban.
New York Kávéház, Budapest, november 18.
Munkács. Igyekszünk már itthon elkezdeni a készül ő dést a táborra.
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Fogyasztói magatartás 2006
Grafikus ábrázolás.
A 0-3 évesek rajzfejlődése
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
FARSANG 8.c.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A Biblia.
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Az iskola világa I. A tanulók világa. Demográfia Életmód Iskolázottság.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Húsvét © Németh György.
Ünnepek © Németh György.
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
Az értékkategóriák.
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
„Istenek eledele” A csokoládé.
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
Készítette: Kormos Klaudia
Az árképzés pszichológiája
Milovecz Ágnes–PTE KTK Király Ágnes–PTE KTK Poór József–SJE GTK
Január, Február, Március
Készítette: Falusi Renátó
Előadás másolata:

É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek H - Húsvéti É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek Édességgyártók Szövetsége New York Palota, Budapest, 2008. március 5.

A prezentáció tartalma Húsvéti édesség tradíciók Mi volt előbb? A csokoládé nyúl vagy a csokoládé tojás? Édességfogyasztási trendek és szokásaink a húsvét jegyében A húsvéti szezonális édességek a számok tükrében SÁNTA SÁNDOR, elnök, Édességgyártók Szövetsége Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe ünnepi táplálkozásunkban HORVÁTH GABRIELLA, dietetikus, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Húsvéti édesség tradíciók Mi volt előbb? A csokoládé nyúl vagy a csokoládé tojás?

Minden, amit a nyúlról tudni érdemes Húsvéti szimbólumaink és eredetük A germán Eostre tavasz és termékenység istennőt nyúlfejjel ábrázolták Húsvéti nyúl, mint Assisi Szent Ferenc társa A német protestánsok nyulat fogyasztva kerülték meg a nagyböjt szabályait Termékenységi rítusra visszavezethető húsvéti nyúl, Németország, 1678 A tojás tojó nyúl ötlete az 1700-as években terjed el Amerikában

A tojásról és a bárányról röviden Húsvéti szimbólumaink és eredetük A tojás ősi termékenységi szimbólum minden népnél Születés, teremtés, megújulás, és a feltámadás jelképe Magyarország területén már az avarkori sírokban találtak díszített tojásokat Piros színe Krisztus vérére emlékeztet Eostra madarát nyúllá változtatta Tojásfestés említése, XIII. század, húsvéti tojás első írásos emlékek, Strassburg, 1615 A bárány bibliai eredetű szimbólum Az egyiptomi rabság évei alatt a zsidók bárányt áldoztak a Pészach ünnepén Az újtestamentumban a bárány Jézus kereszthalálát szimbolizálja Bárány ábrázolások középkortól terjednek

Húsvéti csokoládé figurák Hogyan készülnek a szimbólumok csokoládé változatai?

A csokoládéfigura gyártás története 1920-as évek: a kezdetek Gerbeaud és Hauer először formáltak csokoládéból figurákat a figurákat még kézzel készítik A kezdetek „technikája” egy formába kevés csokoládét tettek a formát lezárták majd megforgatták Az alufóliára történő nyomtatás technikáját az 1970-es évektől használják a csokoládéfigurák csomagolásához

Hogyan készül a csokoládéfigura? Üreges, töltetlen figurák pl.: nyúl, tojás, bárány, csibe jellemzően csokoládémasszából A csokoládé masszát felmelegítik, majd lehűtik kakaóvaj kristályok alakulnak ki fényes, roppanós, a formától könnyen elválló termék keletkezik Visszamelegítés könnyebben önthető, alakítható (bolygatható) csokoládémassza keletkezik formába öntés Bolygatás, vagyis a formázás a formát bolygó mozgást végző karokra helyezik a figura elnyeri végső formáját Lehűtés a formákban lévő figurák egy hűtőalagúton haladnak keresztül a formákat leválasztják a megszilárdult figurákról

… és a végeredmény: Mennyit fogyasztunk ezekből a finomságokból?

Édességfogyasztási trendek és szokásaink a húsvét jegyében A húsvéti szezonális édességek a számok tükrében

Édességfogyasztás Európában Kg / fő / év Forrás: ISM

Édességfogyasztás Magyarországon 2005 2006 2007 Kg / fő / év Az egy főre jutó csokoládé fogyasztás mérsékelten növekszik. * 2007 becslés

Trendek Húsvéti üreges figurák fogyasztása a magyar lakosság körében (1.000 kg) 2003 2004 2005 2006 2007 2007-ben megfordult a trend: előtérbe kerültek a minőségi termékek. Forrás: Nielsen

Trendek Húsvéti üreges figurák vásárlásainak értéke a magyar lakosság körében (millió Ft) 2003 2004 2005 2006 2007 Előtérben a minőség: a legtöbbet a csokoládéból készült szezonális termékekre fordítjuk Forrás: Nielsen

Trendek A húsvéti üreges figurák volumenének megoszlása (1.000 kg) 2003 2004 2005 2006 2007 Csoki nyúl vagy csoki tojás? Vagy mindkettő? Forrás: Nielsen

Trendek A húsvéti üreges figurák értékének megoszlása (millió Ft) 2003 2004 2005 2006 2007 A legtöbbet a nyúl figurákra költjük, de a csibe és a bárány figurákra fordított összeg is növekszik! Forrás: Nielsen

Trendek A húsvéti figurás édességek volumenének megoszlása (1.000 kg) Figura fajták Kiszerelések A legkedveltebbek az egyedi kiszerelésű nyúl és tojás figurák. Forrás: Nielsen

Trendek A húsvéti figurás édességekre költött összeg megoszlása (millió Ft) Figura fajták Kiszerelések A legtöbbet az egyedi kiszerelésű nyúl és tojás figurákra költjük. Forrás: Nielsen

Trendek a húsvéti édességfogyasztásban Trend 1.: nő a minőségi csokoládéból készülő figurák volumene Trend 2.: növekszik a nyúl és tojás figurák forgalma Trend 3.: nő a márkázott termékek iránti kereslet Trend 4.: új ízek jelennek meg Trend 5.: az ajándékcsomagok népszerűsége változatlan Trend 6.: intenzív kereslet az ismert csokoládé márkák egyedi kiszerelésű termékei iránt (pl. közkedvelt desszertek, pralinék tavaszi, húsvéti öltözetben) Trend 7.: nő a hipermarketek és a diszkont áruházak szerepe húsvéti vásárlásainkban

Hogyan válasszunk, mire figyeljünk a vásárlásnál? A minőség ABC – az ismétlés kedvéért C, mint címke Ö, mint összetevők D, mint dúsítók CS, mint csomagolás I, mint információs vonal T, mint tápanyag jelölés M, mint minőség-megőrzési idő

Csokoládé vagy bevonómassza? Mi a különbség? Kakaós bevonó: kakaópor cukor tejpor speciális növényi zsír Csokoládé: kakaómassza kakaóvaj tejpor cukor alacsonyabb ár kakaóvaj helyett növényi zsírok alacsonyabb beltartalmi érték magasabb ár kakaó tartalom magasabb beltartalmi érték

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!