É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek H - Húsvéti É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek Édességgyártók Szövetsége New York Palota, Budapest, 2008. március 5.
A prezentáció tartalma Húsvéti édesség tradíciók Mi volt előbb? A csokoládé nyúl vagy a csokoládé tojás? Édességfogyasztási trendek és szokásaink a húsvét jegyében A húsvéti szezonális édességek a számok tükrében SÁNTA SÁNDOR, elnök, Édességgyártók Szövetsége Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe ünnepi táplálkozásunkban HORVÁTH GABRIELLA, dietetikus, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Húsvéti édesség tradíciók Mi volt előbb? A csokoládé nyúl vagy a csokoládé tojás?
Minden, amit a nyúlról tudni érdemes Húsvéti szimbólumaink és eredetük A germán Eostre tavasz és termékenység istennőt nyúlfejjel ábrázolták Húsvéti nyúl, mint Assisi Szent Ferenc társa A német protestánsok nyulat fogyasztva kerülték meg a nagyböjt szabályait Termékenységi rítusra visszavezethető húsvéti nyúl, Németország, 1678 A tojás tojó nyúl ötlete az 1700-as években terjed el Amerikában
A tojásról és a bárányról röviden Húsvéti szimbólumaink és eredetük A tojás ősi termékenységi szimbólum minden népnél Születés, teremtés, megújulás, és a feltámadás jelképe Magyarország területén már az avarkori sírokban találtak díszített tojásokat Piros színe Krisztus vérére emlékeztet Eostra madarát nyúllá változtatta Tojásfestés említése, XIII. század, húsvéti tojás első írásos emlékek, Strassburg, 1615 A bárány bibliai eredetű szimbólum Az egyiptomi rabság évei alatt a zsidók bárányt áldoztak a Pészach ünnepén Az újtestamentumban a bárány Jézus kereszthalálát szimbolizálja Bárány ábrázolások középkortól terjednek
Húsvéti csokoládé figurák Hogyan készülnek a szimbólumok csokoládé változatai?
A csokoládéfigura gyártás története 1920-as évek: a kezdetek Gerbeaud és Hauer először formáltak csokoládéból figurákat a figurákat még kézzel készítik A kezdetek „technikája” egy formába kevés csokoládét tettek a formát lezárták majd megforgatták Az alufóliára történő nyomtatás technikáját az 1970-es évektől használják a csokoládéfigurák csomagolásához
Hogyan készül a csokoládéfigura? Üreges, töltetlen figurák pl.: nyúl, tojás, bárány, csibe jellemzően csokoládémasszából A csokoládé masszát felmelegítik, majd lehűtik kakaóvaj kristályok alakulnak ki fényes, roppanós, a formától könnyen elválló termék keletkezik Visszamelegítés könnyebben önthető, alakítható (bolygatható) csokoládémassza keletkezik formába öntés Bolygatás, vagyis a formázás a formát bolygó mozgást végző karokra helyezik a figura elnyeri végső formáját Lehűtés a formákban lévő figurák egy hűtőalagúton haladnak keresztül a formákat leválasztják a megszilárdult figurákról
… és a végeredmény: Mennyit fogyasztunk ezekből a finomságokból?
Édességfogyasztási trendek és szokásaink a húsvét jegyében A húsvéti szezonális édességek a számok tükrében
Édességfogyasztás Európában Kg / fő / év Forrás: ISM
Édességfogyasztás Magyarországon 2005 2006 2007 Kg / fő / év Az egy főre jutó csokoládé fogyasztás mérsékelten növekszik. * 2007 becslés
Trendek Húsvéti üreges figurák fogyasztása a magyar lakosság körében (1.000 kg) 2003 2004 2005 2006 2007 2007-ben megfordult a trend: előtérbe kerültek a minőségi termékek. Forrás: Nielsen
Trendek Húsvéti üreges figurák vásárlásainak értéke a magyar lakosság körében (millió Ft) 2003 2004 2005 2006 2007 Előtérben a minőség: a legtöbbet a csokoládéból készült szezonális termékekre fordítjuk Forrás: Nielsen
Trendek A húsvéti üreges figurák volumenének megoszlása (1.000 kg) 2003 2004 2005 2006 2007 Csoki nyúl vagy csoki tojás? Vagy mindkettő? Forrás: Nielsen
Trendek A húsvéti üreges figurák értékének megoszlása (millió Ft) 2003 2004 2005 2006 2007 A legtöbbet a nyúl figurákra költjük, de a csibe és a bárány figurákra fordított összeg is növekszik! Forrás: Nielsen
Trendek A húsvéti figurás édességek volumenének megoszlása (1.000 kg) Figura fajták Kiszerelések A legkedveltebbek az egyedi kiszerelésű nyúl és tojás figurák. Forrás: Nielsen
Trendek A húsvéti figurás édességekre költött összeg megoszlása (millió Ft) Figura fajták Kiszerelések A legtöbbet az egyedi kiszerelésű nyúl és tojás figurákra költjük. Forrás: Nielsen
Trendek a húsvéti édességfogyasztásban Trend 1.: nő a minőségi csokoládéból készülő figurák volumene Trend 2.: növekszik a nyúl és tojás figurák forgalma Trend 3.: nő a márkázott termékek iránti kereslet Trend 4.: új ízek jelennek meg Trend 5.: az ajándékcsomagok népszerűsége változatlan Trend 6.: intenzív kereslet az ismert csokoládé márkák egyedi kiszerelésű termékei iránt (pl. közkedvelt desszertek, pralinék tavaszi, húsvéti öltözetben) Trend 7.: nő a hipermarketek és a diszkont áruházak szerepe húsvéti vásárlásainkban
Hogyan válasszunk, mire figyeljünk a vásárlásnál? A minőség ABC – az ismétlés kedvéért C, mint címke Ö, mint összetevők D, mint dúsítók CS, mint csomagolás I, mint információs vonal T, mint tápanyag jelölés M, mint minőség-megőrzési idő
Csokoládé vagy bevonómassza? Mi a különbség? Kakaós bevonó: kakaópor cukor tejpor speciális növényi zsír Csokoládé: kakaómassza kakaóvaj tejpor cukor alacsonyabb ár kakaóvaj helyett növényi zsírok alacsonyabb beltartalmi érték magasabb ár kakaó tartalom magasabb beltartalmi érték
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!